Skocz do zawartości
Sagerrak1

Zakwit w wiadrze

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Nurtuje mnie mechanizm jaki odpowiada za to co opiszę.

Akwarium kręci się idealnie, nic do zarzutu. Eksport to trochę spaghetti w reaktorze , skała/ media /bakterie i odpieniacz. Żadnych pożywek dla bakterii. Importowane zatem źródła węgla organicznego pochodzą wyłącznie z mrożonek. A w czym rzecz? Ano woda w wiadrze po podmianie łapie zakwit bakteryjny po 12h.

Bez cyrkulacji w wiadrze robi się gęsty kożuch .

Z cyrkulacją w wiadrze robi się mleko i zakładam, że też bakteryjne.

Wiadro jest myte, cyrkulator też.

Niby wydziwiam, ale czasem zostawiałem trochę wody do uzupełnienie jak ktoś po szczepki przyjeżdżał. 

Co może być przyczyną, ktoś coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sagerrak1 napisał:

Co może być przyczyną, ktoś coś?

A gdzie są bakterie w akwarium ? 

Do wiadra skały ani medii filtracyjnych nie przekładasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój drogi @Arek77, najwięcej bakterii heterotroficznych znajduje się oczywiście na powierzchniach porowatych, co nie znaczy, że w wodzie ich nie ma bo jest ich tam od groma... Nie wiem co ten post miał wnieść. 

Mnie interesuje czemu dynamicznie kwitnie w wiadrze a w akwarium nie. Czy 1,5'C różnicy temperatur w dół aż tak by im ułatwiło namnażanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Sagerrak1 napisał:

Mój drogi @Arek77, najwięcej bakterii heterotroficznych znajduje się oczywiście na powierzchniach porowatych, co nie znaczy, że w wodzie ich nie ma bo jest ich tam od groma... Nie wiem co ten post miał wnieść. 

6 godzin temu, Sagerrak1 napisał:

Ano woda w wiadrze po podmianie łapie zakwit bakteryjny po 12h.

Szanowny @Sagerrak

Wyciągając wodę z obiegu uniemożliwiasz jej oczyszczanie przez media, które masz w akwa. Taka woda przez te 12 godzin min. 120 razy przeszła by przez obieg zbiornika. Domyślam, się, że taka woda zawiera jakąś masę organiczną za której przerabianie zaraz zabierają się bakterie powodujące zakwit. Też miałem podobne przypadki i taka była moja interpretacja tego zjawiska.

Być może nie mam racji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wytłumaczyć, że ja przez 3 miesiące trzymałem wodę z podmianki tylko z cyrkulatorem i nic nie zakwitło? Bakterie były, bo dodawałem do akwa, organika chyba też, bo w kostce NO3 i PO4 wysokie miałem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Arek77 napisał:

Być może nie mam racji. 

To Była moja interpretacja tego zjawiska.

6 minut temu, klossowski napisał:

A jak wytłumaczyć, że ja przez 3 miesiące trzymałem wodę z podmianki tylko z cyrkulatorem i nic nie zakwitło? Bakterie były, bo dodawałem do akwa, organika chyba też, bo w kostce NO3 i PO4 wysokie miałem....

Każda woda ma, przynajmniej trochę, inną biologię

2 minuty temu, klossowski napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, klossowski napisał:

A jak wytłumaczyć, że ja przez 3 miesiące trzymałem wodę z podmianki tylko z cyrkulatorem i nic nie zakwitło?

wydaje mi się, że różnica tkwi w braku napowietrzania. Cyrkulator - nawet we wiadrze - powoduje ruch wody i jej napowietrzanie. Brak napowietrzania doprowadza do zakwitu bakteryjnego i go przyspiesza. Na zwykłej wodzie, stojącej w wiadrze i majacej w sobie jakąś organikę bardzo szybko pojawią się zakwity bakteryjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, klossowski napisał:

Odp jest prosta

Miałeś cyrkulator, doprowadziłeś że woda się kręciła na chłopski rozumu :D

To normalne że woda po podmianie która jest nieruchoma, zmętnieje (czyli zakwitnie) u jednego szybciej u drugiego wolniej.Kazde akwarium jest inne,to kwestia jak dużo jest namnożonych bakterii w danej wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba, że spadek temp. o te 1-2 stopnie powoduje wytrącenie się jakiejś soli. Wtedy podgrzanie próbki wody powinno ją wyklarować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arek77

U mnie ewidentnie kwitnie ruchoma i nieruchoma, może nazbierało się organiki i aminokwasów , a w akwarium konsumują je na bieżąco bakterie na mediach konkurując z tymi w kolumnie. Sprawa z Archiwum X

Edytowane przez Sagerrak1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, wiesiektbg napisał:

wydaje mi się, że różnica tkwi w braku napowietrzania. Cyrkulator - nawet we wiadrze - powoduje ruch wody i jej napowietrzanie. Brak napowietrzania doprowadza do zakwitu bakteryjnego i go przyspiesza. Na zwykłej wodzie, stojącej w wiadrze i majacej w sobie jakąś organikę bardzo szybko pojawią się zakwity bakteryjne

9 godzin temu, Beti napisał:

Odp jest prosta

Miałeś cyrkulator, doprowadziłeś że woda się kręciła na chłopski rozumu :D

To normalne że woda po podmianie która jest nieruchoma, zmętnieje (czyli zakwitnie) u jednego szybciej u drugiego wolniej.Kazde akwarium jest inne,to kwestia jak dużo jest namnożonych bakterii w danej wodzie.

W dniu 8.01.2021 o 17:08, Sagerrak1 napisał:

Z cyrkulacją w wiadrze robi się mleko i zakładam, że też bakteryjne.

Wiadro jest myte, cyrkulator też.

7 godzin temu, Arek77 napisał:

No chyba, że spadek temp. o te 1-2 stopnie powoduje wytrącenie się jakiejś soli. Wtedy podgrzanie próbki wody powinno ją wyklarować

U mnie baniak z wodą z podmianki stał w piwnicy, temp koło 15 stopni i nic, żadnego zmętnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, klossowski napisał:

U mnie baniak z wodą z podmianki stał w piwnicy, temp koło 15 stopni i nic, żadnego zmętnienia.

pewnie dlatego, że  temperatura była dość niska i ciemno było, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, wiesiektbg napisał:

pewnie dlatego, że  temperatura była dość niska i ciemno było, 

Tego właśnie nie wiem i sam jestem ciekaw od czego to zależy, bo Kolega pisze, że właśnie w niskiej temperaturze i z cyrkulacją miał jakieś zakwity. U mnie w temperaturze pokojowej mam teraz trochę wody z podmianki (od środy) bez żadnego cyrkulatora i nic, woda kryształ. Tylko na powierzchni jakieś paprochy, ale to raczej nie bakterie,.

Edytowane przez klossowski (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie w niskiej a w 23'C. Wcześniej kolega brał wodę z podmiany i na własną odpowiedzialność gromadził w beczce z cyrkulacją i... Zamkniętych butlach 5l. Żadnych zakwitów. Ja też wodę trzymałem w wiadrze w takich warunkach jak teraz po tydzień+ i nic się nie działo. Jedyna istotną różnicą od tamtego czasu jest dodanie scrubbera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.