Nosaczpospolity Report post Posted January 11 Witam, Zastanawiam się nad kupnem parki krabów ukwiałowych (Neopetrolisthes oshimai). Mój ukwiał quadricolor nie jest jakiś duży - koło 5 cm średnicy. Czy nie będzie dla nich za mały? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 11 Te kraby będą siedziały w różnych miejscach. U mnie siedzi na skale (nie mam ukwiała). Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: Pacific Sun Althea 8x54W. Oświetlenie refugium Halogen LED 4x10W. Sól Brightwell Aquatics Neomarine, dodatki AF. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Halichoeres Chrysus, Zebrasoma flavescens, Acanthurus pyrofeus, 2 x Lysmata amboinensis, L. debelius, Neopetrolisthes oshimai, Hymenocera elegans, setki slimaków turbo, columbelle, stomatelle, 2x tectus, strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted January 12 Ja mam już chyba z 10 tych krabów . Dostałem gratis kupując korale . Mi sie kręcą po akwarium i zmieniają korale z tym ze chrysus na nie poluje Quote Share this post Link to post Share on other sites
norbi2222 Report post Posted January 12 14 minut temu, Hoom napisał: Mi sie kręcą po akwarium i zmieniają korale z tym ze chrysus na nie poluje I prędzej, czy później upoluje. Mój upolował wszystkie, to tylko kwestia czasu. Jedynego, którego nie upolował to ten, którego nie chciałem w zbiorniku. Sam musiałem na niego polować... Quote Pozdrawiam, Norbert Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted January 12 Teraz, norbi2222 napisał: I prędzej, czy później upoluje. Mój upolował wszystkie, to tylko kwestia czasu. Jedynego, którego nie upolował to ten, którego nie chciałem w zbiorniku. Sam musiałem na niego polować... Norbert odbierz messenger . Moje sie narazie dobrze chowają . Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 12 U mnie Chrysus nie rusza Oshimai. W ogóle na niego nie zwraca uwagi. A sądząc po rozmiarach chrysusa jakby tylko miał ochotę to długo by mu to nie zajęło. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: Pacific Sun Althea 8x54W. Oświetlenie refugium Halogen LED 4x10W. Sól Brightwell Aquatics Neomarine, dodatki AF. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Halichoeres Chrysus, Zebrasoma flavescens, Acanthurus pyrofeus, 2 x Lysmata amboinensis, L. debelius, Neopetrolisthes oshimai, Hymenocera elegans, setki slimaków turbo, columbelle, stomatelle, 2x tectus, strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted January 12 59 minut temu, katani napisał: U mnie Chrysus nie rusza Oshimai. W ogóle na niego nie zwraca uwagi. A sądząc po rozmiarach chrysusa jakby tylko miał ochotę to długo by mu to nie zajęło. To jakie duże masz te kraby . Moje mają z cm długości Quote Share this post Link to post Share on other sites