Hoom Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Kupiłem dwa przepiękne korale które porastają skale jezeli ktoś z was miał z nimi doświadczenie proszę o podpowiedz ja sie z nimi obchodzić john deere leptastrea Sunset goniopora jezeli firmy będę nieczytelne proszę pisać wrzucę przez YouTube Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Hoom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Leptastrea lubi średnie światło i średnią cyrkulację. Jak jej bardziej wieje to długie wypustki zasłaniają polipy i trochę traci na efekcie. Rośnie też średnio, nie zauważyłem aby karmienie jakoś bardzo przyspieszało ten proces. U mnie oblewa skałę w zasadzie do okoła. JD nie mam, mam złotą i zieloną. A na YT jest dosyć treściwy filmik od Tidal Gardens apropo tego korala... Edytowane 25 Stycznia 2021 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) 24 minuty temu, dadario napisał: Leptastrea lubi średnie światło i średnią cyrkulację. Jak jej bardziej wieje to długie wypustki zasłaniają polipy i trochę traci na efekcie. Rośnie też średnio, nie zauważyłem aby karmienie jakoś bardzo przyspieszało ten proces. U mnie oblewa skałę w zasadzie do około. JD nie mam, mam złotą i zieloną. A na YT jest dosyć treściwy filmik od Tidal Gardens. Dzięki o ten film chodziło Kurczę naprawdę piękny ten koral . Mam nadzieje ze nie będzie narzekać na moje zerowe parametry Zastanawia mnie sunset goniopora . Tak była opisana w sklepie a mi to pasuje na sunset ale montipore Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Hoom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 U mnie przy zerowych parametrach zwolniły wzrost... No ale tak LPSy po prostu mają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) wyglada podobnie tylko trochę inne kolory moja jest pomarańczowo żółta @dadariou mnie przy zerowych micromussy rosną bardzo szybko wiec może i one będą rosły Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Hoom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 Filmiki mi się nie otwierają. Leptastrea, tak jak napisałDadario lubi średnie światło i cyrkulację, oblewa skałę, dosyć wolno rośnie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 @katani nie rozumiem cze filmy z Imgur nie wszyscy mogą zobaczyć . A jak wy zamieszczacie zdjęcia i filmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 Może to przez LED, może przez to, że jestem daltonistą, ale dla mnie ona jest pomarańczowa a nie zielona. Ona = leptastrea Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 7 minut temu, katani napisał: Może to przez LED, może przez to, że jestem daltonistą, ale dla mnie ona jest pomarańczowa a nie zielona. Ona = leptastrea Ja widzę kolor żółty haha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 44 minuty temu, katani napisał: Może to przez LED, może przez to, że jestem daltonistą, ale dla mnie ona jest pomarańczowa a nie zielona. Ona = leptastrea 36 minut temu, =Fresz= napisał: Ja widzę kolor żółty haha Faceci Beti się pojawi to nam powie jaki to kolor BTW dla mnie ładne. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 Montipora jest żółto pomarańczowa a leptastrea jest żółto zielona , żółty srodek a obwódka zielona . Jak monti przyszła do sklepu tydzień temu była cała żółta , trzy dni temu zaczęła zmieniać kolor na pomarańczową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Hoom napisał: leptastrea jest żółto zielona , żółty srodek a obwódka zielona Moja żona potwierdza taką obserwację. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 Mieliście racje oba korale przeniosłem niżej , gdzie mniej dmucha i odrazu wypuściły dłuższe polipy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2021 U mnie Leptastrea jest w przepływie prawie żadnym ledwo tam dmucha ... A tempo wzrostu, to wy mi proszę powiedzcie czy to jest wolno, średnio czy szybko . Zdjęcia dzieli chyba 10 msc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2021 U mnie ta zlota dobrze sie rozrasta, uwazaj tylko na sasiedztwo, u mnie jak sie zetknela z acana (chyba ehinata, tez taka co porasta podloze) to niestety acana zaczela sie cofac a leptastrea do atakuuu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach