budinese Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Witam, Mam pytanie czym może być spowodowane zniknie krabów, krewetek i ryb w akwarium. Przez ostatnie pół roku zniknęły mi 3 mitraxy (każdy kupowany po zniknięciu poprzedniego), dwa percony i mały czerwony krab pustelnik. Nie zanlalazłem żadnego "trupka". Pozostała krewetka czyszcząca, niebieski pustelnik i pompom. Ostatnio zniknął mi też jeden chromis vanderbit, dzień wcześniej pływał nie wyglądał na chorego. Podobnie było z Stonogobiops yasha. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Sprawdź poziom miedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Jak długo masz akwarium i skąd masz kałę? Nie masz jakiegoś drapieżcy w akwarium? Poświeć w nocy w akwarium, zobacz czy nic dziwnego nie szlaja się po zmroku. Zwierzęta same nie znikają. To znaczy mogą zniknąć po śmierci bo w dojrzałym akwarium nawet duża ryba zostanie zjedzona przez noc tak, że śladu po niej nie będzie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Nie masz tam czasem jakiej ryby gustującej w skorupiakach? albo jakiego innego mordercy jak krewetka lub bobitworm? Ślimaki żyją? Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budinese Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Miedzi nie ma, akwarium 1,5 roku, skałą przeniesiona z mniejszego plus dołożona sucha, ryby to dwa błazenki, ślizg i chromis tak że nie gustujące w skorupiakach. Ślimaki żyją. Mam jedno podejrzenie dawno temu widzialem u siebie w skale zwierzatko podobne do rawki, ale wielkości 2-3 cm i koloru jasno zielonego, ale nie wiem co to było i dawno nie widziałem tego żyjątka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 to pewnie urosło i jest głodne Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 19 minut temu, budinese napisał: Mam jedno podejrzenie dawno temu widzialem u siebie w skale zwierzatko podobne do rawki, ale wielkości 2-3 cm i koloru jasno zielonego, ale nie wiem co to było i dawno nie widziałem tego żyjątka. Zatajanie kluczowych informacji powinno być karalne Latarka, i działasz w nocy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budinese Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Nic nie mówiłem bo od roku nie widziałem , czyli jednak to coś jest głównym podejrzanym. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 wez wieczorem krewetkę koktajlową, przyczep gumką do kawałka skałki, lub podstawki, połóż na piasku i obserwuj. może gad sie skusi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Rawka rozpracowałaby też chyba ślimaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Może łażą po szybach z dala od jej rewiru/ norki to mogły się uchować Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach