qwas138 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Witam mam pytanie czy potrzebny jest odpieniacz do akwarium 60x40x30 + sump ok 80litrow podmiany co tydzień po 6l korale lps miękkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pele1912 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2021 Ja mam odpieniacza w 90l. Wydaje mi się że to już indywidualna sprawa. Tunze 9004 mam u siebie za 300 można kupić na Olx używany. Ja kupiłem i jestem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 13 godzin temu, qwas138 napisał: Witam mam pytanie czy potrzebny jest odpieniacz do akwarium 60x40x30 + sump ok 80litrow podmiany co tydzień po 6l korale lps miękkie Jak dobrze podejdziesz do "tematu" to nie jest Ci potrzebny. Ja w swoim dużo większym akwarium nie mam i nie wiem co to odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 Jakąś filtrację będziesz musiał mieć. Jeśli nie odpieniacz to co? Kulki? Refugium? Rollermat? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 Godzinę temu, Tester napisał: Jakąś filtrację będziesz musiał mieć. Jeśli nie odpieniacz to co? Kulki? Refugium? Rollermat? Myślę, że warto dodać do wymienionych przez Ciebie elementów filtracji: skalę (ilość ) i podłoże. Te dwa ostatnie są kluczowe dla zapewnienia prawidłowej filtracji, oczywiście nie zapominając o cyrkulacji. Niestety lub stety są to elementy ściśle ze sobą powiązane. Odpowiednio ilościowo dobrane skała, piasek i cyrkulacja nie potrzebuje innych „wspomagaczy” filtracji. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qwas138 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 1 godzinę temu, Tester napisał: Jakąś filtrację będziesz musiał mieć. Jeśli nie odpieniacz to co? Kulki? Refugium? Rollermat? Mam filtrację 2l siporax i 500g matrix w koszyczku w środku skała ok 5kg piasek 4kg dodatkowo wata wymieniana co 2 dni w sumpie cyrkulacja przez lock line pompą 2k tunze na Maxa dodatkowo cyrkulator jebao sow4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 Godzinę temu, qwas138 napisał: Mam filtrację 2l siporax i 500g matrix w koszyczku w środku skała ok 5kg piasek 4kg dodatkowo wata wymieniana co 2 dni w sumpie cyrkulacja przez lock line pompą 2k tunze na Maxa dodatkowo cyrkulator jebao sow4 I teraz odpowiedz sobie na pytanie co ten odpieniacz ma robić? Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qwas138 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) 14 minut temu, Jacek56 napisał: I teraz odpowiedz sobie na pytanie co ten odpieniacz ma robić? Nic jak mam wystarczajacą filtrację to szkoda zagracać sobie sumpa Edytowane 3 Lutego 2021 przez qwas138 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 22 minuty temu, qwas138 napisał: Nic jak mam wystarczajacą filtrację to szkoda zagracać sobie sumpa Brawo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 29 minut temu, qwas138 napisał: Nic jak mam wystarczajacą filtrację to szkoda zagracać sobie sumpa Pytanie jakie masz parametry. Jak pH i nutrienty w normie, to nie ma po co dumać o odpieniaczu. Ja w podobnym baniaku mam 10 kg naturalnej skały, cyrkulację dużo mocniejszą 10 000 l/h plus pompę 2k w panelu (odpowiednik 4k w sumpie). Watę wymieniam codziennie, a odpieniacz mam i co tydzień wywalam kubek syfu z baniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2021 5 godzin temu, klossowski napisał: Pytanie jakie masz parametry. Jak pH i nutrienty w normie, to nie ma po co dumać o odpieniaczu. Ja w podobnym baniaku mam 10 kg naturalnej skały, cyrkulację dużo mocniejszą 10 000 l/h plus pompę 2k w panelu (odpowiednik 4k w sumpie). Watę wymieniam codziennie, a odpieniacz mam i co tydzień wywalam kubek syfu z baniaka. Wlej tego „syfu” do akwarium i zobaczysz jak korale odżywają, najlepiej dwudniowy. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach