Luminosek Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Cześć, od jakiegoś czasu posiadam miernik fosforanów Milwaukee MW-12, z którym mam pewien problem. A mianowicie chodzi o to, że pokazuje co chwilę różne wyniki. Raz pokazuje 0,31 a po pół godziny 0,21. Raz pokazuje 0,14 a później 0,04. I tak jest ciągle, wyniki różnią się co chwilę od siebie. Reagenty są nowe, dopiero co kupione, data ważności do 05/2023. Nie rozumiem o co chodzi? Fiolkę wycieram dokładnie przed włożeniem do środka. Ktoś potrafi pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz140 Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Moj ma tak samo , kupilem hanne do fosforu , porównywałem pierwszy wynik zawsze najbardziej zbliżony Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luminosek Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Wynik 0,21, kilkanaście minut później 0,19..... Co jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Sprawdźcie jaki jest błąd pomiarowy. W przypadku hanki to 0.04, czyli mając 0.21 realnie możesz mieć między 0.17 a 0.25 i każdy wynik jest prawidłowy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) 11 minut temu, katani napisał: Sprawdźcie jaki jest błąd pomiarowy. W przypadku hanki to 0.04, czyli mając 0.21 realnie możesz mieć między 0.17 a 0.25 i każdy wynik jest prawidłowy. W przpadku której Hanki Bo jakby nie patrzeć to już mamy z 3 Hanki którymi ludzie mierzą po4 jak nie 4 Edytowane 30 Marca 2021 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 7 minut temu, sith114 napisał: W przpadku której Hanki Bo jakby nie patrzeć to już mamy z 3 Hanki którymi ludzie mierzą po4 jak nie 4 W przypadku mojej - HI-713. Dlatego napisałem, żeby sprawdzić błąd pomiarowy. Jest podany w instrukcji. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Tak samo wypolerowanie kolby ma w tych testach duże znaczenie Wypolerujcie gale z mniejsza precyzja i zobaczcie jaki macie wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz140 Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Trzeba zacząć od tolerancji 0.04Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2021 W dniu 30.03.2021 o 16:19, Luminosek napisał: Raz pokazuje 0,31 a po pół godziny 0,21. Raz pokazuje 0,14 a później 0,04. I tak jest ciągle, wyniki różnią się co chwilę od siebie. Używam tego miernika bezproblemowo już kilka lat. Jeśli kuwetę masz czystą to jedyne co mogę podpowiedzieć to ja na swojej zrobiłem u góry małą kropeczką i to samo na obudowie miernika, dzięki temu kuweta jest zawsze prawie idealnie tak samo ułożona w mierniku (eliminuje to wpływ rysek, uszkodzeń powierzchni kuwety i zniekształcenia szkła). A patrząc przez pryzmat błędu pomiarowego wyniki masz praktycznie idealne, 0,31-0,04=0,27 drugi pomiar 0,21+0,04=0,25, czyli możliwa różnica między pomiarami z uwzględnieniem błędu = 0,02 ppm, bardzo bardzo mało. Testem kropelkowym tego nie osiągniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach