mem_phis Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 Takie pytanko. Chciałem rozpocząć dozowanie mikroelementów od AF i zastanawiam się nad ilością dozowań. Co do zasady, niby im częściej a małymi dawkami tym lepiej (np. jezeli chodzi o ballinga i brak skoku w parametrach) ale AF podaje żeby dozować raz w tyg. I tutaj pytanie, czy ze wzgledu na szybkie wypłukiwanie z systemu mikroelementów np. przez odpieniacz - faktycznie lepiej jest robić to raz w tyg, czy mimo wszystko rozbic to na kilka dozowań w tygodniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 (edytowane) Ja używam strongi i wlewam do roztworów ballinga. Edytowane 24 Maja 2021 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 Nie nie, to sa mikroelememty, ja mam w baniaczkach po 2 l i bede dozowal pompami jako dodatek do tego co dostarcza reaktor. Zalecenie to 5ml na 100l wody raz w tyg. Tylko myślę czy faktycznie ten raz, czy lepiej np 2 - 3 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 Z ciekawości robiłeś jakieś testy typu ICP? Z reguły osoby stosujące reaktor dodająco najwyżej stront, jod i potas. Chyba, że właśnie to masz na myśli. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 Test robiłem jakieś 2m temu, w czwartek wyslalem drugi - ale nowych wyników brak. Ze względu na ogrom roboty, podmianki robię raz na miesiąc, półtora i pomyslalem ze dozowanie micro będzie dobrym dodatkiem. A ja planuje dozowac cały pakiet mikro i metali ciężkich od AF - czyli ABC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 @mem_phis nie rozumiem po co Ci balling skoro masz reaktor. Uzupełniaj tylko braki mikro, nie mieszaj metod. A w zasadzie najłatwiej robić regularnie podmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 Nigdzie nie napisalem ze leje Ballinga chociaż akurat reaktor i balling często ida w parze. jeszcze raz czy microelementy lepiej lac raz w tyg czy rozbic to na kilka dawek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 24 Maja 2021 @mem_phis rozbić na więcej dawek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 26 Maja 2021 rozbije dozowanie na 2 dawki w tygodniu. Skoro AF podaje ze mozna podawac raz w tygodniu, to stężenie musi być bezpieczne. Dla bezpieczeństwa będę podawał 2 razy w tyg i zobaczymy jaki efekt. Zgodnie z testami ICP, które dostałem dzisiaj, trochę mikro brakuje mi w wodzie, muszę faktycznie pomyśleć nad częstszymi podmiankami (ostatnia była końcem lutego.....) lub zacząć regularnie dozować micro (a najlepiej i jedno i drugie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach