pj007 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2021 Pytanie czy ktoś porównywał prochy CZDA i Aquaforestu ? Jak to wygląda ze stężeniem docelowych pierwiastków. Czy Ca z CZDA jest tak samo stężony jak ten w prochach AF ? i analogicznie Mg i KH ? Pytam ponieważ planuje korzystac z strongów AF w połaczeniu z prochami CZDA z tym że nie chciałym testować dawek które mam obcykane z AF. Owszem mogę zrobić roztwory np. litrowe i testami kropelkowymi wykonać testy by porównać zawartośc pierwiastków które mnie interesują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja tak prowadzę akwarium. Prochy CZDA (wapń bezwodny, magnez sześciowodny, wodorowęglan sodu). Do tego SBS i Strongi od Aquaforest. Wszystkie płyny leję po równo obecnie idzie 7x26ml każdego z 3 płynów na dobę. Co daje prawie 1,3 litra na tydzień. Ja mieszam Ca z Mg. Stężenie jest podobne ale nie identyczne. Różnica niewielka jest. Także dawkę będziesz musiał dostosować. Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2021 Moje szkiełko pobiera 82 ml dziennie każdego płynu zrobionego z prochów od AF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja KH od początku mam z allegro, SBS od af, ca początkowo af, teraz z allegro, magnez - jakiś "zdobyczny", a teraz jeszcze wprowadzam siarczan magnezu z alegro... To wszystko niezależnie od opakowania jest to samo. To samo z "cz.d.a" vs "czysty", nie robi to żadnej różnicy. Ważniejsze jest, żeby to był sklep chemiczny, a nie "Janusz", co Ci sprzeda sól drogową. Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2021 8 godzin temu, pj007 napisał: Czy Ca z CZDA jest tak samo stężony jak ten w prochach AF ? i analogicznie Mg i KH ? ja bym zadał odwrotne pytanie a mianowicie czy AF jest tak samo dobry jak prochy czda Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2021 Tutaj nie tyle kwestia jakości ballinga af a użycie ich strongow które mimo wszystko działają poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach