fOe Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 jak myslicie poradze sobie sam ? posiadam akwarium 120x60x60 na boku chcial bym zrobic komin zew i skrucic go z wysykosci jakies 5 cm .jak byscie do tego sie zabrali ? badz jakies inne pomysly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 Wydłużyć akwarium o komin zewnętrzny. Bok przewiercić otwornicą - od środka wklejasz balkonik od zewnątrz doklejasz komin. Drugi pomysł brzmi podobnie z tą różnicą iż w powstały otwór montujesz przelot a balkonik wewnętrzny mocujesz na wcisk w przelocie. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 a samego boku nie dam rady uciac ? na te 5 cm do tego dokleił bym komin zew ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pele1912 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 a samego boku nie dam rady uciac ? na te 5 cm do tego dokleił bym komin zew ?Musiał byś ciąć diamentem i to dremelem. Ja właśnie w ten sposób chce przerobić swoje akwa. Tarcza diamentowa i ładnie idzie już prubowalemWysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 ja myslalem ze po prostu odetne po te 5 cm z bokow tam gdzie trzyma silikon i normalnie nozykiem do szkla przejade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 Pytałeś o inne pomysły więc podesłałem coś co jestem w stanie zrealizować we własnym zakresie... otwornice mam noża nie posiadam. Dochodzi cięcie i łamanie szkła w powietrzu, oby pękło zgodnie z rysą... Jeśli dobrze kojarzę to @Roman.P w opisany przez Ciebie sposób wycinał fragment szyby w swoim zbiorniku technicznym. Więc jest to osiągalne. Rozważ jeszcze czy warto samemu kombinować... Ile kosztuje baniak z wklejonym kominem i jest nowy..., a ile kosztuje podłoga, i ile pomieszczeń ucierpi jak coś pójdzie nie tak. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 chodzi oto ze baniak jest nowy ... w razie czego moge gdzies z nim do szklarza podjechac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam Jeśli nie chcesz wiercić , to wklej listwy 5io centymetrowe z trzech stron podwyższając akwarium , przyklej komin z otworami jakie potrzebujesz. Proste. Pozdrawiam Edytowane 22 Sierpnia 2021 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 Problemem może być złamanie szyby w miejscu cięcia, akwarium jest pewnie sklejone z szyby 10 a takiej grubości szkło najlepiej łamać łamakiem do szyb na stole co wiąże się z potrzebą wycięcia szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) Kiedyś też próbowałem złamać ósemkę i gówno nie poszło po rysie. Może szklarze mają na to sposób. Edytowane 22 Sierpnia 2021 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2021 Firma ktora spartoliła mi akwarium naprawiała w domu. Przy mnie wycinali krzywo wklejoną boczna szybę. Nie jest to az tak trudne posiadajac nowe ostrza i noż. Potem dokladne czyszczenie żyletkami w w oprawkach, odtłuszczanie klejenie na nowo. 5cm to troche mało jak na zamocowanie grzebienia i spiętrzenie wody Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezus Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2021 W dniu 22.08.2021 o 12:15, chwialek napisał: , a ile kosztuje podłoga, i ile pomieszczeń ucierpi jak coś Istnieją jeszcze ubezpieczenia Nie macie? Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2021 W dniu 22.08.2021 o 12:19, fOe napisał: chodzi oto ze baniak jest nowy ... w razie czego moge gdzies z nim do szklarza podjechac Miałem akwa 120x50x50, też chciałem komin dorobić. Pierwszy plan był taki, aby naciąć spoiny na wysykość 5 cm i odciąć pasek szkła - lokalny szklarz się tego nie podjął, a inni chcieli 300 zl. Probowałem też odciąć całą boczną szybę sam - nie dalem rady rozciąć spoin - szyby były tak ciasto spasowane, że nawet żyletka nie dała się wcisnąć. Kupiłem używane akwa z kominem i hydrauliką w cenie przeróbki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) @Rezus Mam i wiem jak rozliczają koszty w porównaniu z rzeczywistymi kosztami naprawy. W dniu 24.08.2021 o 12:13, Arek77 napisał: Probowałem też odciąć całą boczną szybę sam - nie dalem rady rozciąć spoin - szyby były tak ciasto spasowane, że nawet żyletka nie dała się wcisnąć. W wycinaniu szyb sprawdziła mi się plecionka wędkarska... Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach