Mokry Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 Witam, mam pytanie dotyczące zakupu akwarium morskiego(około 180l) z sumpem czy byście mogli mi doradzić i pomóc z kupnem sprzętu i ile to będzie kosztowało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 O jaki sprzęt Ci chodzi ? Akwarium ? Czy pompy itp ? Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Mokry napisał: Witam, mam pytanie dotyczące zakupu akwarium morskiego(około 180l) z sumpem czy byście mogli mi doradzić i pomóc z kupnem sprzętu i ile to będzie kosztowało? Najlepszym sposobem było by znalezienie kilku sklepów z akwarystyką morską (Google) I wysłanie zapytania o ofertę na takie akwarium wraz z zapytaniem o cenę. To co Ci przyślą proponuję przedstawić tu na forum i wtedy podyskutujemy co warto a co nie warto kupić. Każdy z forumowiczów ma inną wizję akwarium, jedni wolą sześciany, inni prostokąty, jedni chcą mieć las akropor, inni falujące miękasy. Niektórych stać na pompę obiegową za 3000, inni zadowolą się taką za 300-600 zł. Za akwarium ok 200 l na nowym sprzęcie kupisz już za ok 3000 zł ale można i wydać 10000. Można też kupić używany zestaw z życiem lub bez (patrz portale aukcyjne). Ja na swoje akwa ok 400 l w obiegu na używanym sprzęcie, na start, wydałem ok 3500 zł. Edytowane 14 Stycznia 2022 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 Jeśli chodzi o akwarium: Osobiście nie polecam sklepów akwarystycznych. Ceny z kosmosu (2x droższe niż u szklarza). Warto poszukać na olx coś używanego / cały zestaw. Cenowo można się dogadać. Szklarz na olx weźmie Ci za takie akwarium 600zł (OptiWhite). Sump ze zwykłego szkła float wyniesie Cię 200zł. Dodatkowo można się dogadać z wywierceniem dziur pod sumpa i kominem. Koszt jakieś 150zł. Sprzęt: Pompa obiegowa z regulacją N-RMC 2000 - 284 zł Grzałka Aquael 150 W - 105 zł Cyrkulator JVP-120 - 35 zł x2 / Lub coś z regulacją Aqua Nova NWM-4000 - 280 zł Odpieniacz - tutaj się nie wypowiem bo nie znam się zbytnio Lampa - odwieczny dylemat Każdy poleca co innego. Dzisiaj widziałem na OLX Pacific Sun Diuna t5 8x39w za 999 zł. Jedna z lepszych firm. Warto mieć zapas watów Możesz poszukać jest tego pełno. Ważne żebyś miał te 180-200 watów. Zależy co będziesz miał w akwa. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 Godzinę temu, Mokry napisał: Witam, mam pytanie dotyczące zakupu akwarium morskiego(około 180l) z sumpem czy byście mogli mi doradzić i pomóc z kupnem sprzętu i ile to będzie kosztowało? Pytanie, chcesz odpowiedź z czapy, czy sensowną? Jesli z czapy, to @Chrusciik Ci udzielił i temat zamkniety. Jeśli zależy Ci na odwiedzi użytecznej, to podaj więcej danych - jakiego typu chcesz mieć zbiornik (mix, czy może jakiś profilowany np. sps lub glony - no co, różne sa gusta - nie krytykuję, ale to ważna informacja), następnie, czy myślałeś już o metodzie prowadzenia - filtracja i suplementacja, bo to wpływa na konstrukcję zbiornika. No i najważniejsze kwestie, na czym Ci zalezy - na tanim zestawie, czy bezkompromisowej jakości, jak bardzo czas się liczy? Wpisałeś w lokalizacje Irlandię, wybacz, ale raczej nie widzę sensu z zakupie na olx baniaka i transporcie do Irlandii... Czemu nie kupisz czegoś na miejscu? Napisz coś więcej... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 2 godziny temu, Mokry napisał: Witam, mam pytanie dotyczące zakupu akwarium morskiego(około 180l) z sumpem czy byście mogli mi doradzić i pomóc z kupnem sprzętu i ile to będzie kosztowało? Witaj. Oczywiście znajdą się ci co bezinteresownie pomogą. Oglądaj zbiorniki... analizuj... pytaj. Zaplanuj obsadę do niej dostosowuje się warunki np cyrkulację. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach