katani Zgłoś Napisano 13 Lutego 2022 Siema, Zastanawiam się nad powrotem do stosowania SBS razem z pozostałymi płynami ballinga. Na stronie AF znalazłem informację, że SBS można stosować: Dozowanie: Rozpuścić 25 g w 1000 ml wody RODI. W celu utrzymania równowagi jonowej i odpowiednich parametrów wody należy stosować także: Calcium, KH Buffer oraz Magnesium. Reef Mineral Salt można przygotować jako jeden roztwór razem z Calcium lub Magnesium. Ktosstosuje tak SBS? Nie ukrywam, że wykorzystanie tej samej głowicy i w szczególności pojemnika, co do Ca i Mg bardzo by mi się podobało. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2022 20 minut temu, katani napisał: Siema, Zastanawiam się nad powrotem do stosowania SBS razem z pozostałymi płynami ballinga. Na stronie AF znalazłem informację, że SBS można stosować: Dozowanie: Rozpuścić 25 g w 1000 ml wody RODI. W celu utrzymania równowagi jonowej i odpowiednich parametrów wody należy stosować także: Calcium, KH Buffer oraz Magnesium. Reef Mineral Salt można przygotować jako jeden roztwór razem z Calcium lub Magnesium. Ktosstosuje tak SBS? Nie ukrywam, że wykorzystanie tej samej głowicy i w szczególności pojemnika, co do Ca i Mg bardzo by mi się podobało. Ja stosuję magnez z SBS. Ca I kH Buffer osobno. Ale, jeśli po dodaniu do SBS Ca nic się nie wytrąci to będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 13 Lutego 2022 Ja stosuję wapń i magnez razem, a SBS osobno. W sumie też trzy głowice. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Lutego 2022 Po konsultacji z AF można stosować SBS razem z Mg i Ca. Taka informacja jest również na ich stronie w opisie produktu. Kończy mi się roztwór i zaczynam dodawać SBS. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Lutego 2022 Tez stosuje SBS bo w praktyce okazalo sie ze pokrywa praktycznie w calosci zapotrzebowania na mikro. ( TUTAJ sprawa indywidualna). Roztwor robie 2 razy mocniej stezony 50g / 1L. Rok bez podmian, bez SBS nie dalbym rady. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach