palaeo Report post Posted May 8 Witam, mam od jakiegos czasu problem z fosforanami - mam absorbent w skarpecie pod spływem i tak długo, jak jest, to fosforany spadaja. Niestety skarpeta sie zapycha, wiec czasem go zabieram, wtedy fosforany rosna. Myslalem, żeby umiescic absorbent w jakims filtrze przepływowym. Ponieważ używam ok. 150 ml rowa phos, to nie chciałbym dużej przepływowej "rury" (typu np. H2Ocean Filtr przepływowy FMR75). Czy byłoby dobrym rozwiązaniem zamontowanie w sumpie małego fitra wewnętrznego (np. Newa Cobra CF 75), w którym zamiast węgla aktywowanego dam absorbent? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Mikołaj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquaman Report post Posted May 8 (edited) 20 minut temu, palaeo napisał: Witam, mam od jakiegos czasu problem z fosforanami - mam absorbent w skarpecie pod spływem i tak długo, jak jest, to fosforany spadaja. Niestety skarpeta sie zapycha, wiec czasem go zabieram, wtedy fosforany rosna. Myslalem, żeby umiescic absorbent w jakims filtrze przepływowym. Ponieważ używam ok. 150 ml rowa phos, to nie chciałbym dużej przepływowej "rury" (typu np. H2Ocean Filtr przepływowy FMR75). Czy byłoby dobrym rozwiązaniem zamontowanie w sumpie małego fitra wewnętrznego (np. Newa Cobra CF 75), w którym zamiast węgla aktywowanego dam absorbent? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Mikołaj Masz jakieś wolne komory w sumpie? Pokaż jego zdjęcie. Ja bym włożył absobrenty do woreczka i do najmniejszej komory. Tam masz największy przepływ. Edited May 8 by Aquaman (see edit history) Quote Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Giesemann Matrix II 8x39W | Pompa Jebao DCP 3500 | 2x JVP-132 | Auael Heater 300W Share this post Link to post Share on other sites
palaeo Report post Posted May 8 Próbowałem w pończosze do przegrody przed pompą powrotną, ale nigdy nie udaje mi się pokryć całej powierzchni i woda przepływa chyba bokiem, bo jeśli absorbent jest tam włożony, to fosforany rosną... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquaman Report post Posted May 8 (edited) 4 minuty temu, palaeo napisał: Próbowałem w pończosze do przegrody przed pompą powrotną, ale nigdy nie udaje mi się pokryć całej powierzchni i woda przepływa chyba bokiem, bo jeśli absorbent jest tam włożony, to fosforany rosną... Kratka rastrowa abo woreczki i wcisnąć w tą przegrodę po całej długości. Innego rozwiązania tam nie wiedzę. Można jeszcze zrobić taki wąski koszyczek z kratki. Chyba, że ktoś bardziej doświadczony ma inne propozycje. Edited May 8 by Aquaman (see edit history) Quote Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Giesemann Matrix II 8x39W | Pompa Jebao DCP 3500 | 2x JVP-132 | Auael Heater 300W Share this post Link to post Share on other sites
palaeo Report post Posted May 8 Ok, dzięki! Będę próbował! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloto Report post Posted May 9 Ja bym wywalił te glony i wstawił silny filtr przepływowy z zawartością rowa plus np. kulki maxpecta na pompie 2000 litrów np. skimz br 103. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites