Laszek Zgłoś Napisano 29 Września 2022 Jakie jest najlepsze oświetlenie dla makroglonów. Interesuje mnie oświetlenie led. Z doświadczenia wiem że spaghetti czu coulerpy będą ładnie rosły przy zwykłym naświetlaczu led z castoramy np. 6000k. Ale pytanie brzmi bardziej pod makroglony twarde, czerwone, te rzadziej występujące w refugiach. Przeglądnąłem forum i chciałbym coś na świeżo się dowiedzieć, czy ktoś tym się zajmuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 29 Września 2022 Chinka, ustawiasz biały kanał max, niebieski wyłączasz, spaghetti rośnie jak porąbane. jak chcesz pod inne glony, to możesz wtedy skręcić nieco białe i podkręcić niebieskie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 29 Września 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Laszek napisał: Jakie jest najlepsze oświetlenie dla makroglonów. Interesuje mnie oświetlenie led. Z doświadczenia wiem że spaghetti czu coulerpy będą ładnie rosły przy zwykłym naświetlaczu led z castoramy np. 6000k. Ale pytanie brzmi bardziej pod makroglony twarde, czerwone, te rzadziej występujące w refugiach. Przeglądnąłem forum i chciałbym coś na świeżo się dowiedzieć, czy ktoś tym się zajmuje. Jak dla mnie a ja nie mam pojęcia. To warunki muszą mieć. Więc twoje zapytanie mało mówi. Jaki baniak będą miały , chodzi mi o wielkość, parametry wody ? Bo oświetlenie to nie wszystko . A tą lampkę to niech podwórko oświetla. W dodatku nie każde czerwone macro czuje się świetnie przy w/L. Edytowane 29 Września 2022 przez Ariel (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach