kilu Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2023 Witam serdecznie Planuję odpalić baniaczek pomiędzy jadalnią a kuchnia dostęp z 3 stron nietypowy wymiar bo 200x40x65h raczej pod Miękkie i LPS i rozsądne przerybienie. Zastanawiam się nad lampami w grę wchodza tylko ledy z bajerami typu wschody, zachody i oświetlenie nocne plus fajne bliki. W grę wchodzą raczej tylko lampy z drugiej ręki. Zawsze podobał y mi się razory więc początkowo napalilem się na dwa Maxspect RSX R5 200 ale w sąsiednim wątku wyczytałem że są głośne i że lepsze hydry, Może udało by się wychaczyc 3sz hydry 52hd w budżecie z tym ze nie wiele wiem o nich i w Polsce chyba dosyć mało popularne są. Może coś innego? Będę wdzięczny za opinie. Pozdrawiam serdecznie Kilu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2023 Hej odnośnie lamp Maxspect Czy RSX jest głośny? Dla mnie nie - wentylatory maja zmienne obroty i włączają sie w razie potrzeby. 2 x 200W na ten rozmiar i da lepsze bliki niż Ethereal - ta linia bardzo rozprasza swiatło i tutaj pod wspomnianą obsadę 3 lampy. Te lampy niespecjalnie chcą się psuc, a jesli już to wszystkie części do Maxspect posiadamy od ręki. Stąd nadal świecą 8 letnie lampy bez specjalnej ingerencji... Jesli bardzo zależy Ci na blikach można rozważyć MJ-L 165 Blue x 4 fajnie ogarną twoje potrzeby. Produkt roku w kategorii cena/jakość. mam nadzieje, że pomoglem Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2023 Mam r5 150 ustawione na 82% i jeszcze wentylatorów nie słyszałem Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilu Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, luft napisał: Hej odnośnie lamp Maxspect Czy RSX jest głośny? Dla mnie nie - wentylatory maja zmienne obroty i włączają sie w razie potrzeby. 2 x 200W na ten rozmiar i da lepsze bliki niż Ethereal - ta linia bardzo rozprasza swiatło i tutaj pod wspomnianą obsadę 3 lampy. Te lampy niespecjalnie chcą się psuc, a jesli już to wszystkie części do Maxspect posiadamy od ręki. Stąd nadal świecą 8 letnie lampy bez specjalnej ingerencji... Jesli bardzo zależy Ci na blikach można rozważyć MJ-L 165 Blue x 4 fajnie ogarną twoje potrzeby. Produkt roku w kategorii cena/jakość. mam nadzieje, że pomoglem Dzięki. Za odpowiedź. Pomogłeś i będę musiał wziąć na pod uwagę MJ-L . Te MJ-L' nadadzą się gdybym.koedys chciał jakieś acry posadzić w górnych partiach? 56 minut temu, mazmaciek napisał: Mam r5 150 ustawione na 82% i jeszcze wentylatorów nie słyszałem A jak tam sytuacja z przyrostami przyzwoicie rosną korale? Edytowane 11 Stycznia 2023 przez kilu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2023 3 godziny temu, kilu napisał: Dzięki. Za odpowiedź. Pomogłeś i będę musiał wziąć na pod uwagę MJ-L . Te MJ-L' nadadzą się gdybym.koedys chciał jakieś acry posadzić w górnych partiach? jak najbardziej i nie musza to byc tylko górne partie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2023 7 godzin temu, kilu napisał: 8 godzin temu, mazmaciek napisał: Mam r5 150 ustawione na 82% i jeszcze wentylatorów nie słyszałem A jak tam sytuacja z przyrostami przyzwoicie rosną korale? w tej kwestii nie odpowiem, to akwarium ma dopiero ze 3-4 miesiące, jest trochę niestabilne , miękaski fajnie się mają a twarde raz lepiej raz gorzej, ale ICP wyszło dość średnio Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerado Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2023 W dniu 11.01.2023 o 10:47, kilu napisał: A jak tam sytuacja z przyrostami przyzwoicie rosną korale? Mam rsx r5‑200 plus do tego dwie belki orphek nad zbiornikiem 100x55x55 i jestem zadowolony z przyrostów. Akwarium ma prawie dwa lata od zalania, wszystkie korale od szczepkę wielkości kilku centtmetrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilu Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2023 4 godziny temu, Kerado napisał: Mam rsx r5‑200 plus do tego dwie belki orphek nad zbiornikiem 100x55x55 i jestem zadowolony z przyrostów. Akwarium ma prawie dwa lata od zalania, wszystkie korale od szczepkę wielkości kilku centtmetrów. Bardzo ładnie. Gratulacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2023 Mega. Jakie masz ustawienia w maxspecie? Może być na pw proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerado Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 12 godzin temu, jar2789 napisał: Mega. Jakie masz ustawienia w maxspecie? Może być na pw proszę. A-50%, B-100%, C-100%, D-80% świecę tak od 10:00 do 21:00, świt od 9:00 do 10:00, zmierzch 21:00 do 22:00. Dodatkowo świecą dwa Orpheki OR3 90 Blue Plus od 11:00 do 20:00. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach