Filip2 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć! Zwracam się do Was o pomoc/pomysł jak rozwiązać problem zbyt dużej populacji ukwiałów ENTACMAEA QUADRICOLOR w tym przypadku zielonych. Zbiornik 1000l Mam bardzo jamowo/jaskiniową skałę co skutecznie uniemożliwia odłowienie ukwiałów, patyczki, noże, lód... niestety nie daje rady, bo brak w 99% procentach możliwości dostania się do stopy. Próbowałem uszkadzania, niestety też nie daje rady. Na obecną chwilę mam ich z 100 jak nie więcej od takich po 15-20 cm do malutkich i już zagrażają innemu życiu, a mnożą się geometrycznie . Próbowałem Apitasia-X ale skuteczność jest wątpliwa, a i cena buteleczki przy skali problemu eliminuje to jako rozwiązanie. Czy macie jakieś sposoby na tą nietypową plagę? Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Filip2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 Możesz spróbować dodatkowym cyrkulatorem zmusić ukwiały do przemieszczenia się i wtedy je wyłowić. Skieruj silny prąd wody bezpośrednio na ukwiała I obserwuj co będzie robił - po kilku-kilkunastu godzinach powinien próbować przejść w inne miejsce. Wstaw fotkę jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip2 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 Cześć! Dzięki za odpowiedź, sposób z cyrkulatorem może być dobry ale nie zadziała na las Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2023 Moze brutalne ale kwasek cytrynowy lub ocet do mordki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip2 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2023 7 godzin temu, pj007 napisał: Moze brutalne ale kwasek cytrynowy lub ocet do mordki ? Spróbuje i dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip2 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2023 To mała aktualizacja, ocet daje rade. Nie trzeba trafić w morkę, można po prostu w ciało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach