Filip2 Report post Posted January 15 (edited) Cześć! Zwracam się do Was o pomoc/pomysł jak rozwiązać problem zbyt dużej populacji ukwiałów ENTACMAEA QUADRICOLOR w tym przypadku zielonych. Zbiornik 1000l Mam bardzo jamowo/jaskiniową skałę co skutecznie uniemożliwia odłowienie ukwiałów, patyczki, noże, lód... niestety nie daje rady, bo brak w 99% procentach możliwości dostania się do stopy. Próbowałem uszkadzania, niestety też nie daje rady. Na obecną chwilę mam ich z 100 jak nie więcej od takich po 15-20 cm do malutkich i już zagrażają innemu życiu, a mnożą się geometrycznie . Próbowałem Apitasia-X ale skuteczność jest wątpliwa, a i cena buteleczki przy skali problemu eliminuje to jako rozwiązanie. Czy macie jakieś sposoby na tą nietypową plagę? Edited January 15 by Filip2 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted January 15 Możesz spróbować dodatkowym cyrkulatorem zmusić ukwiały do przemieszczenia się i wtedy je wyłowić. Skieruj silny prąd wody bezpośrednio na ukwiała I obserwuj co będzie robił - po kilku-kilkunastu godzinach powinien próbować przejść w inne miejsce. Wstaw fotkę jak to wygląda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Filip2 Report post Posted January 15 Cześć! Dzięki za odpowiedź, sposób z cyrkulatorem może być dobry ale nie zadziała na las Quote Share this post Link to post Share on other sites
pj007 Report post Posted January 16 Moze brutalne ale kwasek cytrynowy lub ocet do mordki ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Filip2 Report post Posted January 16 7 godzin temu, pj007 napisał: Moze brutalne ale kwasek cytrynowy lub ocet do mordki ? Spróbuje i dam znać. Quote Share this post Link to post Share on other sites