katani Zgłoś Napisano 31 Marca 2023 Super, ze się sytuacja poprawia! Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edue Zgłoś Napisano 31 Marca 2023 W dniu 29.03.2023 o 22:13, Janusz81 napisał: Witam, postanowiłem napisać dla potomności. Za radą kolegi z forum podałem antybiotyk, a dokładnie cipronex. I poprawa w zasadzie natychmiastowa. Po kilku dniach od podania tkanka przestała się cofać. Euphyllie które przeżyły w super stanie, nawet wydaje mi się że reszta korali wygląda lepiej niż przed. Od podania minęło ok 2 tyg. Żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem, woda kryształ. Jaka dawke cipronexu na 100l wody podawałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 31 Marca 2023 no i wyszło ze miałem rację Parametry parametrami, ruch wody często przesadzony a korale i tak lecą. Preparat który podałem działa lepiej gdyż ma szersze działanie niestety jeszcze przez chwile niedostępny. Cipronex niestety nie ze wszystkim sobie radzi, ale wielokrotnie używam bez skutków ubocznych. Stosowanie 500 mg rozpuszczasz w 50 ml wody RO i z tej mieszaniny 3,3 ml na 260 litrów wody w akwarium. 3x dziennie przez 3 dni w odstępach jednodniowych. Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2023 7 godzin temu, berklej napisał: no i wyszło ze miałem rację Parametry parametrami, ruch wody często przesadzony a korale i tak lecą. Preparat który podałem działa lepiej gdyż ma szersze działanie niestety jeszcze przez chwile niedostępny. Cipronex niestety nie ze wszystkim sobie radzi, ale wielokrotnie używam bez skutków ubocznych. Stosowanie 500 mg rozpuszczasz w 50 ml wody RO i z tej mieszaniny 3,3 ml na 260 litrów wody w akwarium. 3x dziennie przez 3 dni w odstępach jednodniowych. 3 x w ciągu dnia podajemy ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz81 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2023 9 godzin temu, berklej napisał: no i wyszło ze miałem rację Parametry parametrami, ruch wody często przesadzony a korale i tak lecą. Preparat który podałem działa lepiej gdyż ma szersze działanie niestety jeszcze przez chwile niedostępny. Cipronex niestety nie ze wszystkim sobie radzi, ale wielokrotnie używam bez skutków ubocznych. Stosowanie 500 mg rozpuszczasz w 50 ml wody RO i z tej mieszaniny 3,3 ml na 260 litrów wody w akwarium. 3x dziennie przez 3 dni w odstępach jednodniowych. Niewiem czy podawanie cipronex w ciągu dnia ma sens, bo podobno substancja czynna rozkłada się w świetle. Dwakowanie o którym piszesz jest na zagranicznych forach dla ciprofloxacin, który ma chyba troche inny skład. W każdym razie ja,jako że było już źle podałem od razu dawkę większą, 1 tabletka na 100l wody po zgaszeniu świateł i po 48h powtórka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) W cipronexie też jest cyprofloksacyna, ale w postaci chlorowodorku, są też w postaci wodorosiarczanu. EDIT: wszystkie dostępne w Polsce w postaci tabletek są w postaci chlorowodorku, wodorosiarczan ma tylko wersja "płynna". Na zachodzie z tego co kojarzę, też mieli w postaci tabletek, więc raczej też była na bazie chlorowodorku. EDIT 2: tak patrzę na zagraniczne odpowiedniki i w tabletkach też jest chlorowodorek, więc nie powinny się inaczej zachowywać. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Cheilon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach