Janusz81 Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Witam, ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się asterin? Nie chcę krewetki harlequin bo chcę mieć rozgwiazdy piaskowe, poza tym nie chce mi się wyławiać jej i szukać dla niej domu jak braknie asterin. Co do samych asterin mam je od dawna takie szaro niebieskie, nie bylo wcześniej z nimi kłopotu ale od jakiegoś czasu zagustowały w koralach, głównie zoa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Zbieranie ręcznie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz81 Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 10 minut temu, katani napisał: Zbieranie ręcznie. Próbuję, ale ciężko to idzie jest mnóstwo takich 2-3mm i zanim wyłapie duze to te małe dorastają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 A ile czasu trwało zanim ci się tak namnożyły? U mnie widuję kilka sztuk i w sumie nic z tym nie robię, a może powinienem Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz81 Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 19 minut temu, mazmaciek napisał: A ile czasu trwało zanim ci się tak namnożyły? U mnie widuję kilka sztuk i w sumie nic z tym nie robię, a może powinienem Może około roku, w sumie nie wadziła mi nawet ich ilość tylko to że zaczęły zżerać korale. Gdzieś wyczytałem że jedzą glony itp. dopiero jak zaczyna im brakować pokarmu biorą sie za koralowce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 35 minut temu, mazmaciek napisał: A ile czasu trwało zanim ci się tak namnożyły? U mnie widuję kilka sztuk i w sumie nic z tym nie robię, a może powinienem z nimi tak jest, Jak widzisz 5 to jest ich 200, jak się zrobi, że widzisz ich setki to są tysiące. Ogólnie nie szkodzą za bardzo, ale wolałbym ich nie mieć. Ja u siebie zbieram, bo krewetki czyszczące rozszarpały żywcem harlequina. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwo Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Godzinę temu, katani napisał: Ja u siebie zbieram, bo krewetki czyszczące rozszarpały żywcem harlequina. A czy czyszcząca dla innych krewetek też jest zagrożeniem, bo chciałbym je kupić, a mam już bogessi? Sorki za zaśmiecanie tematu;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz81 Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 26 minut temu, wwo napisał: A czy czyszcząca dla innych krewetek też jest zagrożeniem, bo chciałbym je kupić, a mam już bogessi? Sorki za zaśmiecanie tematu;) Ja mam czyszczącą razem z wundermani, na razie żyją razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Proponuję patent z dzidą. Znakomicie poprawia wydajność zbierania nadmiarów. Pręt akrylowy(rurka do karmienia korali tez się nada) i na końcu igła lekarska nabijasz które widzisz codziennie po kilkanaście i populację trzymasz w ryzach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz81 Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 27 minut temu, dadario napisał: Proponuję patent z dzidą. Znakomicie poprawia wydajność zbierania nadmiarów. Pręt akrylowy(rurka do karmienia korali tez się nada) i na końcu igła lekarska nabijasz które widzisz codziennie po kilkanaście i populację trzymasz w ryzach. Dobry patent, bo czasem ciężko je oderwać. No i nie trzeba za dużo rąk moczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Godzinę temu, wwo napisał: A czy czyszcząca dla innych krewetek też jest zagrożeniem, bo chciałbym je kupić, a mam już bogessi? Sorki za zaśmiecanie tematu;) Moje wpierniczyły harlequina i jedną boggesi. Czyszczące muszą być w zbiorniku, ale jak są głodne to konia z kopytami obrócą. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwo Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Trzeba będzie przemyśleć zakup. Choć z drugiej strony mocno karmię, to może by się dogadały Edytowane 30 Marca 2023 przez wwo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Jak dobrze karmisz zero problemów. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 31 Marca 2023 Kup hymenocera elegans Harlequin Shrimp mi jedna zjadła tysiące asterina widok jest niezapomniany . Nakręciłem film jak je zjada i co jakiś czas sobie oglądam , mega piękne stworzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach