wojciechH Report post Posted May 1 Witam wszystkich mam pytanie czy lampy jak w temacie dwie sztuki będzie dobrze do akwarium 90 cm na 45 cm głębokość 40 cm? W akwa teraz świeci Aqua Medic Aquarius 90 . Obsada Lps i miękkie ,jest też Milka i monti talerzowa.Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gryadam Report post Posted May 2 Moim zdaniem pod miękkie spoko, LPS zależy jakie, SPS jeśli dasz wysoko, to jest szansa, że też dają radę. Pytanie, czy nie bezpieczniej byłoby dać te mocniejsze (90W) - wtedy miałbyś zapas mocy na ewentualne większe i więcej pola do pobawienia się widmem. Quote Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Share this post Link to post Share on other sites
wojciechH Report post Posted May 3 Dzięki za odpowiedź. Całkiem nie pomyślałem , lepiej mieć zapas mocy. Oglądałem te z serii A360. Chyba że ktoś poleca jakieś inne lampy. Jestem otwarty na propozycje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gryadam Report post Posted May 3 Reef Flare też spoko. Gdybym miał zmieniać u siebie, to właśnie albo Reef Flare albo Kessile. Obie ładnie świecą i podbijają kolory korali. Quote Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Share this post Link to post Share on other sites
wojciechH Report post Posted May 5 Mam możliwość kupić Kessil LED A360WE Tuna Blue nowe dwie w cenie jednej. Jaka jest żywotność tych lamp ? Po jakim czasie trzeba by wymienić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gryadam Report post Posted May 5 Standardowo dla LED-ów żywotność to około 50 tys. godzin. Generalnie Kessile mają dobre opinie. Jak masz możliwość wzięcia 2 w cenie 1 i odpowiada Ci światło, które dają, to bym się nie zastanawiał... Quote Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Share this post Link to post Share on other sites
wojciechH Report post Posted May 5 No to biorę. Na żywo nie widziałem jak świecą ,ale to co na necie widziałem myślę że będzie mi odpowiadało.pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites