Skocz do zawartości
krzysiekob

90l SPS kalkwasser

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

1 maja 2023 uruchomiłem akwarium, tym razem myśl przewodnia to sps i kalkwasser 

Po konsultacjach z @Jacek56 który wytłumaczył mi zasadę działania kalkwassera, zacząłem poszukiwania odpowiedniej pompki. Nie znalazłem pompy na której dałoby się ustawić bardzo wolne dozowanie, więc zbudowałem taki  phKalwasserComputer. 

Krótki opis zasady działania,

Wartość pH w akwarium steruje działaniem pompki perystaltycznej na silniku krokowym. Kalkwasser jest dozowany tak długo, aż zostanie osiągnięte maxPH w akwarium. Wówczas silnik jest odłączany i czeka, aż pH spadnie do wartości minimalnej. Jak osiągnie wartość min pH to znowu się włącza i tak w kółko. Najwolniejsze dozowanie to 1 kropla co 4 godziny a najszybsze to 1 kropla co 1 sekundę. Super zakres do pico rafek 

Użyty sprzęt do pHKalwasserComputer

Czujnik temperatury ds18b20
DFRobot Gravity - czujnik / miernik pH analogowy
Pompa dozująca perystaltyczna z silnikiem krokowym serii 100 Evolution 0-29 ml/min
Arduino UNO
Moduł WeMos D1 WiFi Uno ESP8266
Sterownik silnika krokowego DRV8825 stepstick
Shield podstawka A4988/DRV8825
Firebase Realtime Database

Link do YT

Obecnie mam ustawione 1 kropka co 20 sekund i pH 8.2 z histerezą 0.05

I widać na wykresie że zaczyna działać, pH w nocy powyżej 8 i w dzień prawie dobija do 8.2, codziennie coraz wyżej 

https://drive.google.com/file/d/1rwXm3Ct7ESDRlwLyR6rRlpDuLRyb4V57/view?usp=drivesdk

wymiary akwarium to 50x30x60h, Kaskada tidal, kubełek eheim z gruzem koralowym, lampa AI prime 

1 lipca 2023 weszły szczepki montipor od @Jacek56 i zdjęcia tuż po posadzeniu

https://drive.google.com/file/d/1X0lZQMnXH3yiSUWZLWg_viW43BoBssEA/view?usp=drivesdk

I zdjęcie porównawcze z przyrostów przez 3 tygodnie. Zdjęcia słabej jakości bo mam zakwit fito 

https://drive.google.com/file/d/1C0oB67EllbtlIDZsZvOe_hkVtzlKibHm/view?usp=drivesdk

I link do YT ze startu 

Więcej zdjęć pod tym linkiem 

https://drive.google.com/drive/folders/1-dFnOurldQIpxhUymUQZHsL2hmZB_77G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiedziałem, że bez SPS nie wytrzymasz... :D

Ciekawy pomysł z kalkwasserem do małej rafki.

Zdjęcia nie są publiczne, nie da się otworzyć - odmowa dostępu.

Edytowane przez katani (wyświetl historię edycji)

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Brawo TY , też myślę o złożeniu takiej pompy . Napiszę na PW

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super sprawa:) normalnie to bym Ci kolego zlecil z checia wykonanie takiego sprzetu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, kokomag napisał:

super sprawa:) normalnie to bym Ci kolego zlecil z checia wykonanie takiego sprzetu:)

To wersja beta i dziwne rzeczy jeszcze się dzieją

4 godziny temu, Pauollo napisał:

Fajne, jaki był koszt wykonania? 

Około 900, dałoby się taniej o jakieś 200 na pompie z Ali, właśnie będę testował na innej pompie

Zapomniałem napisać, że mam tam też czujnik temperatury ds18b20 bo temperatura jest potrzebna do kalibracji i pomiaru pH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po moich obliczeniach z głowicą z Ali wyjdzie około 400. Gdy bym miał wydać 900 nie brał bym się za to.  Np. pompa  kamoer silnikiem krokowym i sterowana z tel. kosztuje około 600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, JerzyB napisał:

Po moich obliczeniach z głowicą z Ali wyjdzie około 400. Gdy bym miał wydać 900 nie brał bym się za to.  Np. pompa  kamoer silnikiem krokowym i sterowana z tel. kosztuje około 600

Zgadza się, bez sterowania pH wychodzi około 400

W dniu 20.07.2023 o 22:38, katani napisał:

Ja wiedziałem, że bez SPS nie wytrzymasz

Nie da się wyleczyć z tej choroby. Nawet utrudniłem sobie idąc w mniejsze zbiorniki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam , po co czujnik tem. w tej pompie.  Jeśli tem.. w akwa jest na stałym poziomie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, JerzyB napisał:

Tak się zastanawiam , po co czujnik tem. w tej pompie.  Jeśli tem.. w akwa jest na stałym poziomie. 

Wartość pH automatycznie koryguje się pod kątem temperatury w akwa. Też temperatura jest potrzebna do kalibracji pH. Na podstawie wartości pH pompa włącza się lub wyłącza. Ja w akwarium mam zmienną temperaturę, W zimę 24-25, w lato 25-27, a czasami do 29 dobije  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozumiem , ale czy korekta tem. w pompie ma sens. U mnie miernik pH koryguje się względem tem.  A on może sterować pompką , ja tak to widzę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, krzysiekob napisał:

Około 900, dałoby się taniej o jakieś 200 na pompie z Ali, właśnie będę testował na innej pompie

Zapomniałem napisać, że mam tam też czujnik temperatury ds18b20 bo temperatura jest potrzebna do kalibracji i pomiaru pH

Czy za te 900 masz zestaw : pomiar pH + pompa dozująca ?

Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2.

https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc

SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów

Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success!

It’s not complicated, unless you choose to make it that way 

Pozdrawiam HAPPY REEFING!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Jacek56 napisał:

Takiego kombajnu pewnie za 900 się nie kupi. Nie wiedziałem , że ta pompa ma jeszcze sondę pH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jacek56 napisał:

Tak, i jeszcze czujnik temperatury, nie licząc czasu na napisanie oprogramowania do tego. Dane mam w chmurze i temperaturę planuje wykorzystać do sterowania wiatraków do chłodzenia

teraz zaczynam zabawę z tańszą pompką dozującej nema 17 + głowa z Ali, jakieś 150

6 godzin temu, JerzyB napisał:

To rozumiem , ale czy korekta tem. w pompie ma sens. U mnie miernik pH koryguje się względem tem.  A on może sterować pompką , ja tak to widzę .

Na tym kalkulatorze widać wpływ temperatury na odczyt https://atlas-scientific.com/ph-temperature-calculator/

Przy 25 stopniach pH 8, przy 29 stopniach pH 7.98 

Godzinę temu, JerzyB napisał:

Nie wiedziałem , że ta pompa ma jeszcze sondę pH

Musi być zabezpieczenie, żeby nie przeskoczyć z pH za wysoko. Ja ustawiłem 8.2 i widzę, że codziennie dobija do większej wartości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie taką pompę chcę złożyć . Co do pH względem tem. Różnica 4°, a pH tylko 0,02 . Z tym można żyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiekob czy zamówienia już można składać u ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek mozesz powiedziec co za kalkwasser stosujesz? ale tak dokladnie? i ile Ci go schodzi na dobe? powiedz jeszcze jakie masz wachania kh? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Kirzan napisał:

Krzysiekob czy zamówienia już można składać u ciebie?

Czujnik poziomu cieczy jeszcze planuje dorobić by nie przelać. Jak się wygrzeje to dam znać 

6 godzin temu, kokomag napisał:

Krzysiek mozesz powiedziec co za kalkwasser stosujesz? ale tak dokladnie? i ile Ci go schodzi na dobe? powiedz jeszcze jakie masz wachania kh? pozdro

To jest dopiero co wystartowane akwarium, kilka szczepek. Nie skupiałem się na tym ile tego leci. Jest chyba 20 ml na dobę ReeFlowers Enriched Kalkwasser. 

Na tym zdjęciu są dwa kanistry, w dolnym jest ro, w górnym kalkwasser. Jak napełnie od nowa te 10 litrów to policzę jak się skończy 

https://drive.google.com/file/d/1iFUGPs_-VUktaGVWJONM9OyXk3HInKay/view?usp=drivesdk

Wachania kH ? Nie sprawdzałem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info, odnosnie ile leci kalkwassera to tylko tak pytalem, o kh pytalem bo zazwyczaj razem z poczatkiem podawania kalkwasera idzie w parze problem z wachajacym sie kh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze,  nieźle to wygląda. Cały czas obserwuje temat i filmy. 

Jak długo już sprzęt dziala? 

Jak na dzień dzisiejszy oceniasz sprzęt, co byś poprawił lub zmienił jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, krzysiekob napisał:

3 miesiące minęły i rośnie. Kapanie mam teraz ustawione 1 kropla co 10 sekund. pH cały czas powyżej 8 co widać na wykresie z 7d

film 

IMG_1498.jpeg

Witam

Nie kusi Cię by pH ponieś do 8,3 ? Podobno takie powinno być.U mnie tak to wygląda.

Pozdrawiam 

Screenshot_2023-08-13-04-24-16-367_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-08-13-04-25-04-799_com.android.chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Kirzan napisał:

Jak długo już sprzęt dziala? 

Jak na dzień dzisiejszy oceniasz sprzęt, co byś poprawił lub zmienił jeszcze?

2 miesiące i na pewno muszę dorobić czujnik dolewki bo już leci na granicy parowania 

4 godziny temu, JerzyB napisał:

Nie kusi Cię by pH ponieś do 8,3 ?

Mam ustawione na 8.3 ale nie dochodzi do tylu. A leci na granicy parowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, krzysiekob napisał:

2 miesiące i na pewno muszę dorobić czujnik dolewki bo już leci na granicy parowania 

Mam ustawione na 8.3 ale nie dochodzi do tylu. A leci na granicy parowania

Rozumiem , a  Ca w normie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi