Skocz do zawartości
Gość

Co się dzieje w kraju i na świecie

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, albanos72 napisał:

Typowy oświecony widz TVN lubi to. 

Jeśli myślisz że mnie sprowokujesz to jesteś w błędzie 

:rofl:ale pozdrawiamy z Polski 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W dniu 2.11.2023 o 19:39, Beti napisał:

sprzedałam samochód w firmie zapłaciłam zdrowotnego 9% chyba samochód chodzi do lekarza!

zus wzrósł w firmie o prawie 200% dzięki super Nowy Ład 

W końcu jest sprawiedliwość jakkolwiek to nie zabrzmi :ph34r: , pracownik cały czas płacił 9 % zdrowotnego od swoich przychodów a nie od minimalnej stawki .

Kiedyś była jedna podstawa składki zdrowotnej , czy przedsiębiorca mial przychodu 1000 czy 100 000 a teraz każdy płaci od przychodów /dochodów wg mnie jest to logiczne i sprawiedliwe.

Zarabiasz więcej , płacisz więcej 

18 godzin temu, Beti napisał:

Ja tam lubię oglądać TVN24

Ja tam wolę Polsat news , publicyści zadają niewygodne pytania każdemu bez względu jakie barwy polityczne ma 

18 godzin temu, albanos72 napisał:

TVN

W TVN teraz modne są Misie z Drag Queen ;) 

Tymczasem w De 

Flagi Al-Kaidy i Talibów w Niemczech ciekawe co na to Merkel I jej wzbogacanie kulturowe Europy :blink:

Cd. To na wypadek gdyby filmik zniknął ....

IMG_20231104_135031.thumb.jpg.e8e685267ff8e9428e41f3fa76c89833.jpg

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Beti napisał:

Jeśli myślisz że mnie sprowokujesz to jesteś w błędzie 

:rofl:ale pozdrawiamy z Polski 

W sumie to miałem nadzieje, że nie weźmiesz tego jako atak na siebie bo miałem na myśli ogół oglądaczy TVN.

Większość z nich walczy o takie klimaty na polskich ulicach i w szkołach.  W TVN takich typów nie pokazują aby nie zniechęcać ludzi.

Widz ma widzieć tego uśmiechniętego i jemu powierzyć swoje dzieci do oswojenia z tym klimatem.

Mam córkę która chodzi tu do szkoły i nie rozumiem po co co tydzień dzieciom orają mózgi takim czymś.

Naukę o religii  też ma fajną, pierwszy rok o hinduizmie a kolejne cztery o islamie.

Ogólnie ma trzy godziny takiego śmietnika w tygodniu bo jest jeszcze jeden dziwny przedmiot. Po co dziewczynie taki bzdety w klasie maturalnej.

Nie lepiej poświecić ten czas na przygotowania do matury.

Pozdrawiam z nowoczesnej ubogaconej Irlandii

Nigdy nie sądziłem że TV Republika robi programy na takim poziomie.

Podoba mi się ta wypowiedź, przedsiębiorcom też zapewne się spodoba. Nie mogę się doczekać zmiany władzy.

Coś czuję, że nowy ład to będzie pikuś w stosunku do tego co się wydarzy w najbliższych latach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Beti napisał:

Ja tam lubię oglądać TVN24 

Dla zwolenników PiS to TVN nie bardzo bo za dużo prawdy, najlepiej puszczać TV Info rzetelna informacja propagandy, przez 8 lat tak zryła mózgi że szkoda gadać.

VDR PiS wygrał 7.5 mil głosu na 11.5 mil

to tak jak 194 to = 249 

dziś zapowiedział PIS że będzie miał większość, ciekawe gdzie ? Kompromitacja 

@Beti widzę że stosujesz kreatywną matematykę.  Co znaczy na 11,5 mln głosów ? Która partia tyle miała bo nie bardzo kojarzę ? :D  Jako partia wybory wygrali. Nie są w stanie póki co zebrać większości i dogadać się z  koalicjantem bo zakładali, że z nikim w koalicje nie będą musieli wchodzić. A jeśli już to z Konfederacją (wysokie notowania w sondazach). A to był błąd. Nie powinienem Ci przypominać, że rządy koalicyjne to nie jest jakaś nowość. To, że wszystkie partie były w opozycji bo PIS w poprzednich wyborach zdobył większość i był w stanie rządzić samodzielnie to już inna sprawa. Jak na razie po 89 nie przypominam sobie by którakolwiek partia do czegoś takiego doszła i po dwukrotnej kadencji gdzie nie miała rządu koalicyjnego,  w następnych wyborach uzyskała nadal największy wynik wyborczy.  

A co do większości - dużo mają do przekupienia ale ....nie zdziwiłbym się gdyby tą większość zdobyli. Żyjemy tylko w Polsce i nie takie cuda już widziałem. Za stołki ludzie są w stanie zrobić wszystko - patrz Kołodziejczak, który pluł na Tuska a teraz sobie ręce podają. Poglądy zmieniają częściej niż normalny człowiek skarpetki ;)  Wsród opozycji jest sporo posłów spadochroniarzy, przylepów wciągniętych na listy dla nazwiska itd itd. Więc wszystko może się zdarzyć. Dwa - czas gra na PIS więc to normalne, ze wydłużą na maxa przekazanie władzy (i nie chodzi o jakieś tam niszczenie dokumentów bo to co wazne to juz i tak pewnie skopiowane i w teczkach  :clowning ).  

A co do mediów - żadne media w Polsce (włącznie z Polsatem) nie są obiektywne. Propaganda jest zarówno w TVN jaki i w TVP. Kiedyś do tego dojdziesz i zrozumiesz w jaki sposób manipuluje się ludźmi. W zasadzie to mógłbym napisać - że TVN również przez 8 lat ryła mózgi ludziom. To widać na tych marszach poparcia gdzie ludzie nie są w stanie powiedzieć nic na temat programu np. KO i za czym teraz manifestują. Sporo osób było w stanie tylko wyrzucić z siebie słowa, których tu nie zacytuję bo byś musiała mi dać bana :clowning  Masz rację - szkoda gadać - bo ludzie zaślepieni fanatyzmem politycznym nie widzą, do czego to prowadzi. A nie prowadzi do niczego dobrego.  Czekam na kwotę wolną od podatku 60tys. Czekam na platność podatku dopiero po tym jak kasa z faktury pojawi się na koncie, czekam na powrót normalnej składki zdrowotnej, czekam na zniesienie podatku Belki. czekam na zamrożenie cen gazu w 2024. To są tematy które KO obiecało ogarnąć w ciągu 100 dni rządu. Oczywiście czekam retorycznie bo mogę się założyć o jakąś buteleczkę Glenlivet, że to się w ciągu tych 100 dni nie wydarzy ;) 

P.s 
@JerzyB - nie będziesz ze mną dyskutował - bo punktuję Cię pokazując jak bardzo błądzisz :clowning i jak bardzo zafiksowany jesteś na czerpanie wiedzy wyłącznie z TVN :D 

14 godzin temu, JerzyB napisał:

Gdzie się podziała komisja lex-Tusk już nie potrzebna?

Nadal potrzebna. Akurat RESET bazuje na dokumentach, których TUSK nie bardzo ma się jak wyprzeć i ja chciałbym jednak by te kwestie zostały wyjaśnione znacznie szerzej. Tym bardziej teraz - kiedy już mamy po wyborach i nie będzie miała wpływu na te wybory. W normalnym kraju - nikt by tego pod dywan nie zamiatał. 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Takie rzeczy tylko w Polsce :lol: a dokładniej w Łodzi 

Zamiast odholować na parking , lepiej zrobić szalunek .

IMG_20231104_091453.thumb.jpg.8f63caa62cf1c8744e474938f6520125.jpg

IMG_20231104_091417.thumb.jpg.c340ef8b9eab99658b0801f498e1b4ba.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
18 godzin temu, VDR napisał:

Czekam na kwotę wolną od podatku 60tys. Czekam na platność podatku dopiero po tym jak kasa z faktury pojawi się na koncie, czekam na powrót normalnej składki zdrowotnej, czekam na zniesienie podatku Belki. czekam na zamrożenie cen gazu w 2024. To są tematy które KO obiecało ogarnąć w ciągu 100 dni rządu. Oczywiście czekam retorycznie bo mogę się założyć o jakąś buteleczkę Glenlivet, że to się w ciągu tych 100 dni nie wydarzy ;)

Też jestem ciekaw jak z tych obietnic wybrną , choć już dochodzą słuchy od poszczególnych koalicjantów że tego się nie da zrobić i wycofują się delikatnie ze swoich postulatów . Kampania wyborcza rządzi się swoimi prawami , kolokwialnie mówiąc mydlą  oczy społeczeństwu by tylko dorwać się do koryta a po wyborach gdy stanowiska i teki są na wyciągnięcie ręki co poniektórzy mówią że pieniędzy nie ma i nie będzie ..czy i tym razem historia się powtórzy?

Lada moment ujrzy światło dzienne umowa koalicyjna oraz protokół rozbieżności może coś więcej się dowiemy .

Ogólnie kiedyś każda zmiana za rządów PO - PSL  uderzała w  najbiedniejszych ( nie mylić z nierobami ) ci bogatsi zawsze sobie poradzili a od 2015 zmieniło się to że zatroszczono się też o najbiedniejszą klasę społeczeństwa ( najmniej zarabiającą )

Chyba pamiętacie ilu wyemigrowało za granicę za rządów PO - PSL ? To nie był margines społeczeństwa , ludzie którym nie chciało się pracować ale w większości Ci co ledwo wiązali koniec z końcem a w Polsce nie mieli szans na odpowiednie wynagrodzenie .

Za czasów PO byli tylko biedni i bogaci od 2015 pojawiła się w większej ilości klasa średnia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
42 minuty temu, JerzyB napisał:

:lol::lol::lol:

Jurek tylko , tyle ? Może jakaś merytoryczna odpowiedź żeby mnie wyprowadzić z błędu :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Maniekkkkk napisał:

Jurek tylko , tyle ? Może jakaś merytoryczna odpowiedź żeby mnie wyprowadzić z błędu :clowning

Jurek ma tylko jedną motoryczną odpowiedź której nauczyła go TVN. Udało mu się trzy buźki wklepać, pozostałych pięciu zapomniał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, albanos72 napisał:

Jurek ma tylko jedną motoryczną odpowiedź której nauczyła go TVN. Udało mu się trzy buźki wklepać, pozostałych pięciu zapomniał. 

Hehe , nie no ja cały czas wierzę w Jurka że coś z siebie wykrztusi  :P 

Pewnie onieśmieliła go ta klasa średnia :clowning 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/unia-europejska-rzadowe-certyfikaty-tls

Kolejny pomysł by łatwiej było inwigilować obywateli. ACTA nie przeszła, ACTA2 przeszła mimo skargi Polski do TSUE (jak ktoś nie wie to pod płaszczykiem walki z prawem autorskim przemycono możliwość filtrowania treści w Internecie. 

Teraz robi się podobnie. Pod płaszczykiem udogodnień związanych z certyfikatami, przemyca się mechanizm umożliwiający inwigilację użytkownikow Internetu. 

Halo - obrońcy wolności czemu nie krzyczycie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.11.2023 o 14:41, Maniekkkkk napisał:

Chyba pamiętacie ilu wyemigrowało za granicę za rządów PO - PSL ?

Tak pamiętamy 2014 do 2015 za pierwszą kadeckiej Pisu 2 letnia wyjechało najwięcej i przestań siać tą propagandę ze za czasów PO  było najwięcej zobacz pierw w statystyki 

W dniu 4.11.2023 o 14:41, Maniekkkkk napisał:

Za czasów PO byli tylko biedni i bogaci od 2015 pojawiła się w większej ilości klasa średnia .

To są właśnie przykłady waszej propagandy, przyszedł Jaruś na czele z Szydlo i uzdrowili Polski naród i wprowadziła klasę średnią, to ta pinda co nazwała unijną flagę szmatą, to ta co powiedziała że Tusk uciekł Do Europy a sama pojechała etc..

Wy tego nie widzicie, twardy elektorat jak beton :bow

dlatego więcej nie będę tu już nic pisać aby takim jak wy nie dostarczać paliwa, piszcie ze sobą jest was tu trzech to się świetnie dogadacie, chętnie poczytam te kolejne bzdury :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Beti napisał:

Tak pamiętamy 2014 do 2015 za pierwszą kadeckiej Pisu 2 letnia wyjechało najwięcej i przestań siać tą propagandę ze za czasów PO  było najwięcej zobacz pierw w statystyki 

To są właśnie przykłady waszej propagandy, przyszedł Jaruś na czele z Szydlo i uzdrowili Polski naród i wprowadziła klasę średnią, to ta pinda co nazwała unijną flagę szmatą, to ta co powiedziała że Tusk uciekł Do Europy a sama pojechała etc..

dlatego więcej nie będę tu już nic pisać aby takim jak wy nie dostarczać paliwa, piszcie ze sobą jest was tu trzech to się świetnie dogadacie, chętnie poczytam te kolejne bzdury :clowning

:clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zapomniałaś dodać jeszcze jak to demokratyczna partia Tuska a wcześniej Buzka sprzedawała polski majątek i ile spółek Państwa sprywatyzowali , o reprywatyzacji kamienic w Warszawie też zapomnieliście ? O bankrutujących firmach przy budowie autostrad też nie no bo po co  ? O pieniądzach z OFE  pewnie też nie ,  zwiększony wiek emerytalny , Amber Gold  , no i jeszcze Stocznie Gdańskie sprzedawane i to wszystko bez pandemii i wojny na UA , No tak przecież to dawno było , lepiej mówić ***** ***  a brać 500+ korzystać z tarcz covidowych  a potem innych ulg  to można  , przecież dawali to trzeba brać :clowningKrótką pamięć macie 

Ps .z tą średnia klasą to taka "przenośnia" była tak jak z odblokowaniem KPO dzień po wyborach :clowning

2 godziny temu, JerzyB napisał:

:clapping

Jurek trzymasz poziom cały czas widzę :)  no ale może i w sumie lepiej jak się posługujesz emotikonami :clowning

I żeby nie było że jestem twardym elektoratem PiSu :clowning

Wybory kopertowe , wille plus , inwigilacja pegazusem też mi się nie podoba . 

No ale co zrobić Taki mamy klimat 

Tak pamiętamy 2014 do 2015

PiS wtedy był w opozycji

PO - PSL 2007 - 2015 było u władzy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Maniekkkkk napisał:

Zapomniałaś dodać jeszcze jak to demokratyczna partia Tuska a wcześniej Buzka sprzedawała polski majątek i ile spółek Państwa sprywatyzowali , o reprywatyzacji kamienic w Warszawie też zapomnieliście ? O bankrutujących firmach przy budowie autostrad też nie no bo po co  ? O pieniądzach z OFE  pewnie też nie ,  zwiększony wiek emerytalny , Amber Gold  , no i jeszcze Stocznie Gdańskie sprzedawane i to wszystko bez pandemii i wojny na UA , No tak przecież to dawno było , lepiej mówić ***** ***  a brać 500+ korzystać z tarcz covidowych  a potem innych ulg  to można  , przecież dawali to trzeba brać :clowningKrótką pamięć macie 

Ps .z tą średnia klasą to taka "przenośnia" była tak jak z odblokowaniem KPO dzień po wyborach :clowning

Jurek trzymasz poziom cały czas widzę :)  no ale może i w sumie lepiej jak się posługujesz emotikonami :clowning

I żeby nie było że jestem twardym elektoratem PiSu :clowning

Wybory kopertowe , wille plus , inwigilacja pegazusem też mi się nie podoba . 

No ale co zrobić Taki mamy klimat 

PiS wtedy był w opozycji

PO - PSL 2007 - 2015 było u władzy 

:lol::lol::lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.png.97ad28e611e3123a2c3440800f89859f.png

Cytat

Z analizy danych o emigracji na pobyt stały w latach 2000–2019 wynika, że nie można wyznaczyć jednokierunkowej tendencji zmian dla tego okresu. Liczba emigracji w ostatnim 20-leciu wahała się w granicach od 10,7 tys. (w 2019 r.) do 49,9 tys. (w 2006 r.). W ostatnich latach (po 2013 r.) obserwowany jest spadek tego typu emigracji. Spadek ten, w powiązaniu ze wzrostem imigracji, skutkował zmianą salda migracji na pobyt stały z ujemnego na dodatnie.

Największy wzrost liczby emigracji na pobyt stały dał się zaobserwować w 2006 r. (o ponad 28,1 tys. osób w porównaniu do 2005 r.). Masowe wyjazdy na stałe (wymeldowania się z pobytu stałego w Polsce) przesunięte w czasie o kilka, kilkanaście miesięcy w odniesieniu do daty akcesji Polski do UE mogły być decyzją o zmianie statusu pobytowego emigrantów, którzy wyjechali wcześniej na pobyt czasowy. W latach 2004–2005, korzystając ze swobody przemieszczania się w ramach UE, wyjechały osoby młode, znające języki, bardziej otwarte na nowe wyzwania, dla których emigracja była szansą na lepiej płatną pracę i łatwiejszy start w dorosłe życie. Wzrost emigracji w 2006 r. mógł mieć również związek z opodatkowaniem dochodów Polaków uzyskiwanych za granicą (obawa przed podwójnym opodatkowaniem). Kolejny wzrost liczby emigrantów wystąpił w latach 2011 – 2013 (o 14,7 tys. osób w stosunku do 2010 r.). Po 2013 r. liczba emigrantów wykazywała tendencje spadkowe, a po 2015 r. osiąga znacznie niższe wartości niż w okresach wcześniejszych.

Twardy elektorat @Betipowiadasz ? 2014-2015 wyjechało najwięcej ? Serio ? Najwięcej wyjechalo 2005-2006 - rząd Marcinkiewicza.  Pozniej nastapil spadek i nastepnie od 2010 do 2013 nastapil wzrost emigracji Polaków.  Najwięcej w 2012, a wtedy rzadził Tusk.  Może mniej TVNu, mniej TVP Info - a więcej własnej pracy nad szukaniem danych, które Cię interesują ? 

Tak dużo ostatnio było o imigrantach wpuszczanych przez rząd PIS: 
image.png.2e4a9444b78d9d61dd33cee52a6e8eca.png

Od 22 wrzesnia 2014 roku do 16 listopada 2015 roku mieliśmy rząd Ewy Kopacz. Wcześniej Tusk. Ta imigracja zaczęła się już za rządu Kopacz i nie jest niczym szczególnym. 
Serio na tak proste tricki socjotechniczne dałaś się nabrać ? 

Zródło: https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5471/16/1/1/sytuacja_demograficzna_polski_do_2019_r._strona_gus.pdf

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kto bedzie winny jak nasza wspaniałą kolorowa koalicja zacznie rządzić xD
Ile można jechać na ***** ***, chociaż z tym durnym polskim społeczeństwem pewnie długo :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jakieś komentarze do orędzia Prezydenta :blink: ? 

p1nwmw77M1WGpzumwcWiwy4XsB7eX5S9.png.25145fcd9bbc5179f5d3d5a4b21e232f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Maniekkkkk napisał:

Jakieś komentarze do orędzia Prezydenta :blink: ? 

Taki mi przyszedł do głowy.

Otwórz zdjęcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie komentarze można dać ?  PIS uzyskało największy mandat w wyborach. Twierdzą, że mają większość i są w stanie sformować rząd. Innej opcji nie było - jak powiedzieć tak jak w pokerze - sprawdzam. 460 posłów będzie mogło wyrazić swój głos podczas głosowania nad wotum zaufania.  Konstytucja doskonale precyzuje w jaki sposób jest powoływany rząd. Praktyka jest taka, że to partia mająca największy mandat dostaje misję sformowania rządu jako pierwsza. Gdyby KO z Kosiniakiem-Kamyszem, Hołownią poszli pod jednym szyldem do wyborów - dzisiaj nie było by głupiej dyskusji i jakiś nacisków opozycji na Prezydenta, by złamał reguły jakie istnieją od lat. Jak szli do wyborów to jakoś nie myśleli o wspólnym starcie pod jednym szyldem tylko darli koty między sobą. Mogli nie drzeć, pójść jednym blokiem i byłoby pozamiatane.  A teraz się obudzili - że nie tak szybko do koryta zasiądą i od prawie miesiąca co chwilę artykuł - o tym co powinien zrobić Duda.  A będzie jeszcze śmiechu jak jakimś cudem Morawieckiemu uda się dostać wotum zaufania :clowning  Póki co wszystko się odbywa zgodnie z zapisami w Konstytucji a tylko opozycja dalej pompuje banieczkę, nie wiadomo po co - skoro i tak wiadomo, że nie zrealizują większości tych  obietnic na te 100 dni.  Teraz przynajmniej będą mogli powiedzieć, że te wina nie tylko PIS ale i Dudy bo te 4 tygodnie zaważyły o wszystkim :clowning A ciemna masa i tak to kupi.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Prezydent desygnował do stworzenia rządu przedstawiciela ugrupowania które de facto zdobyło największą ilość głosów w wyborach , obyczaj polityczny został  zachowany , oczywiście wszystko zgodnie z Konstytucją .

Umowy koalicyjnej jak na razie brak , szykuje się również protokół rozbieżności .....czas pokaże co tam będzie zapisane , a co zapisane a wdrożone do życia to jeszcze inna sprawa .

Godzinę temu, VDR napisał:

A będzie jeszcze śmiechu jak jakimś cudem Morawieckiemu uda się dostać wotum zaufania :clowning

Na Polskiej scenie politycznej już mnie nic nie zdziwi , jedno mówią drugie robią :lol: Kołodziejczak  też wyzywał Hołownie że jest bydlakiem i psem nie politykiem a teraz razem chcą tworzyć koalicję , zresztą na Tuska też najeżdżał :lol: Hołownia też się zapierał że w żadnym sojuszu nie będzie gdzie będzie Kolodziejczak :clowning

Także póki piłka w grze a w tym wypadku "stołki " wszystko jest możliwe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi