AnT Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2023 Witam . Co sadzicie o używaniu Turmalin-u w morskim ? To mnie zaciekawiło . ...... Turmalin - granulat posiada właściwości antybakteryjne, wydatnie zmniejsza utlenialność wody i alkalizuje ją zmieniając jej pH w zakresie 7,5 – 9,5 oraz uwalnia mikroelementy. ...... Ktoś coś ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2023 Ant co ty znów wymyśliłeś. daj jakiś link do takiego preparatu. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2023 (edytowane) Nic nowego , używają od lat w słodkim , więc czemu nie w morskim . Zresztą w morskim jest używany ale chyba w mniejszych proporcja w zgledem innym składnikami . Mnie ciekawi sam Turmalin . Edytowane 21 Grudnia 2023 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2023 produkt na bazie turmalinu, dostepny pewnie od ponad 2 lat na rynku http://csfrey.pl/produkt/nano-tech-clear-cube/ Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2023 2 godziny temu, luft napisał: produkt na bazie turmalinu, dostepny pewnie od ponad 2 lat na rynku http://csfrey.pl/produkt/nano-tech-clear-cube/ Czy pomoże zlikwidować zakwit bakteryjny w akwarium, borykam się z nawracającym zmętnieniem wody i szukam sposobu, aby pozbyć się nadmiaru bakterii (akwarium bez odpieniacza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, luft napisał: produkt na bazie turmalinu, dostepny pewnie od ponad 2 lat na rynku Siema Mariusz , wiem że jest . Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2023 17 godzin temu, Konrad_Wwa napisał: Czy pomoże zlikwidować zakwit bakteryjny w akwarium, borykam się z nawracającym zmętnieniem wody i szukam sposobu, aby pozbyć się nadmiaru bakterii (akwarium bez odpieniacza) Hej, bardziej lampy uv bym tutaj użył doraźnie, ale warto się zastanowić nad zmianą w swojej praktyce. Dożywiasz bakterie, żeby trzymać w ryzach no3/po4? Czy powstaje ten zakwit samoczynnie? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2023 Mariusz przeczytaj mój post , najbardziej mnie ciekawi z tego wszystkiego pH . Dlatego pytam o czysty formalin. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2023 Godzinę temu, AnT napisał: Mariusz przeczytaj mój post , najbardziej mnie ciekawi z tego wszystkiego pH . Dlatego pytam o czysty formalin. zacheciles mnie do pomeczenia producenta o wiedze pod kątem Ph Jak zawsze Danielu dobry trop zapodajesz Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2023 4 godziny temu, luft napisał: Hej, bardziej lampy uv bym tutaj użył doraźnie, ale warto się zastanowić nad zmianą w swojej praktyce. Dożywiasz bakterie, żeby trzymać w ryzach no3/po4? Czy powstaje ten zakwit samoczynnie? Cześć, Raczej samoczynny, nic oprócz podmian i co jakiś czas amino/pokarmu dla korali nie daję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2023 Panowie nie rozwalajcie tematu , załóż swój lub pisz w temacie o bloczkach . 5 godzin temu, Konrad_Wwa napisał: Cześć, Raczej samoczynny, nic oprócz podmian i co jakiś czas amino/pokarmu dla korali nie daję Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2023 Witam Chyba nikt nie stosuje , bo nie ma odpowiedzi. Może spróbuj sam i podziel się informacją. A jak do tej pory podnosiłes pH , a może miałeś odpowiednie. Ja podaje kalkwasser inni wodorotlenek sodu , ale o tym sposobach na pewno wiesz . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2023 @AnT jakoś zawsze mam wrażenie, że wrzucasz temat, żeby inni rozwiązali. Twoich rozwiązań jednak nie chcesz opisywać. Taki trochę tajemniczy jesteś , dużo pytań retorycznych. Mogę się mylić, choć myślę, że mam prawo do obserwacji. Ale dobrze, żeby nie rozwalać tematu. Turmalin nie jest jakoś szeroko stosowany w uzdatnianiu, nie chcę dywagować czemu... cholera wie, czy koszty, dostępność czy co tam. Są bardziej popularne metody. Zasady działania dobrze opisuje patent twórcy: https://patents.google.com/patent/US5770089A/en Co do samego wpływu na odczyn: w niewielkiej warstwie opływowej zachodzi kilka zjawisk. Jest to między innymi elektrolityczna dysocjacja wody. Powstaje wodorotlenek metalu. Nie do końca rozumiem co ma się dziac z kationem wodorowym, nawet jeśli zwiąże go turmalin (choć to sprzeczne z doświadczeniami bazowymi patentu = neutralizuje niezaleznie czy kwasowa czy zasadową, ale załóżmy, że jednak alkalizuje)... to wystarczy zdawać sobię sprawę z zasady zachowania masy o zasady zachownaia energii: w naszych warunkach na obniżenie pH wpływa ciągle napływający CO2... z tego co kiedyś liczyłem (i o ile dobrze pamietam), to gdybym wiązał CO2 na wlocie odpieniacza, to tylko z samego odpieniacza związałbym dobowo kilka gram CO2. Jakich ilości związków należy użyć aby wpływać na pH w znaczącym stopniu? Pod kątem pH zakładam, bez liczenia, że to musiałaby byc spora kolumna z turmalinem, o ile w ogole alkalizuje wodę. Biorac pod uwagę jednak bogaty w metale skład kryształów turmalinu, oraz powtarzane przez firmy i akwarystów zjawiska poboczne (wiazanie organiki~krystalizacja wody, wiązanie po4 itd) w zyciu bym się nie pokusił zastosować takiej metody w złożonej zupie pierwiastków akwarium morskiego. A jeśli zalezy nam na oszczednym stosowaniu kilku kostek, jako pochłaniacza czegotamkolwieksobiewymyślimy lub do klaryfikacji wody... to śmiało, ale są prostsze, stabilniejsze, tańsze i bardziej przewidywalne metody. Jak dla mnie, można turmalin spowrotem oddać New Age do produkcji magicznych kryształów leczniczych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach