Jump to content
Sign in to follow this  
grzeskas12

Akwarium morskie

Recommended Posts

To tylko i wyłącznie kwesta gustu.Ja bym nie wybrał;).Ale niekiedy jak nie ma innego miejsca w pomieszczeniu jak narożnik to co innego.

Czesc,

nie ma to jak prostokatne "el classico".

Jesli juz bardzo chcesz zaaranzowac pod morskie, to radzilbym zrobic z sumpem. W narozniku zrobisz komin. 

Ten filtr w morskim to zbedny bedzie. Wiekszosc zbiornikow posiada sump, a w nim  cale ustrojstwo - odpieniacz, pompa obiegowa, filtr mechaniczny, jakis wklad, automatyczna dolewke i zbiornik z woda RODI, system sumplementacji, ogrzewanie. To duzo i malo. Dlatego tak wazny jest latwy dostep. Bez tego robi sie nieco upierliwe i meczace. 

Jak obwiesisz akwarium sprzetem z kablami, to nie bedzie to zbyt estetyczne i latwe w obsludze. Pewnie masz jeszcze pokrywe, ktora Ci tego nie ulatwi. Osobiscie bym sie za to nie bral.

Widzialem kiedys takie podobne akwarium 20 lat temu, odpieniacz kostkowy wewnetrzny, filtr zewnetrzny kulebkowy, mnostwo zywej skaly, cyrkulatory, itp. Szalu nie bylo.

Przemysl dobrze sprawe. Wiesz, do dwoch blazenkow i ukwialu wiele nie trzeba. Nie znam nikogo, kto by na tym poprzestal hehehe Predzej, czy pozniej skonczy sie przesiadka na wieksze z sumpem. Znam to z autopsji.  

Pierwsze co pomyślałem to iż ma półokrągłą szybę - to musi być koszmar przy czyszczeniu i skrobaniu a w morskim nie raz nie dwa będzie co skrobać.

4 godziny temu, grzeskas12 napisał:

Witam, akwarium juwel narożne 190L zestaw,  nada się na morskie?

Myślę 

ze z każdego akwarium da się zrobić morskie, jak to Polak potrafi…

ja mam kostkę 14 litrów i morskie żyje od 7 miesięcy 

wszystko kwestia co chcesz trzymać w nim i dobranie odpowiedniej aparatury ;)

ps kiedyś było tak: straszono musisz mieć to i to aby morskie działało, z wiekiem doświadczenia w słoiku 5 l można zrobić morskie

Ujedziesz na samej skale , dobrej cyrkulacji, podmianach, świetlówkach i małej obsadzie. Tylko taki start to raczej dla tych, co już startować się nauczyli. 

Znaczy w sumie gdyby jeszcze żywą skałę kupił, wodą z podmianki wymienił + żywy piasek (najlepiej z akwarium od kogoś) to w zasadzie taki start prawie na gotowo. No jedyny problem to jest rzeczywiście ten brak sumpa ale jest dużo akwarystów którzy bazują na podmiankach samych i na skimmerze wewnętrznym 

No i w sumie jeszcze to czyszczenie tej przy okrąglonej szyby

I w sumie teraz mi się przypomniało bo w tym juwelu był ten filtr bioflow, to w sumie jakby do niego wepchać do pełna siporaxa to i siporax miałby ruch i wszystko to no

Edited by Onlyafailure (see edit history)

Raz jak się interesowałem tymi juwenalia to zobaczyłem że wirnik ceramiczny można sam kupić i tyle i chyba 50 złotych kosztował