grzeskas12 Report post Posted January 12 Witam, akwarium juwel narożne 190L zestaw, nada się na morskie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
THORGAL Report post Posted January 12 To tylko i wyłącznie kwesta gustu.Ja bym nie wybrał;).Ale niekiedy jak nie ma innego miejsca w pomieszczeniu jak narożnik to co innego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pilot Report post Posted January 12 Czesc, nie ma to jak prostokatne "el classico". Jesli juz bardzo chcesz zaaranzowac pod morskie, to radzilbym zrobic z sumpem. W narozniku zrobisz komin. Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzeskas12 Report post Posted January 12 W narożniku jest filtr Wszystko oryginalne Quote Share this post Link to post Share on other sites
pilot Report post Posted January 12 Ten filtr w morskim to zbedny bedzie. Wiekszosc zbiornikow posiada sump, a w nim cale ustrojstwo - odpieniacz, pompa obiegowa, filtr mechaniczny, jakis wklad, automatyczna dolewke i zbiornik z woda RODI, system sumplementacji, ogrzewanie. To duzo i malo. Dlatego tak wazny jest latwy dostep. Bez tego robi sie nieco upierliwe i meczace. Jak obwiesisz akwarium sprzetem z kablami, to nie bedzie to zbyt estetyczne i latwe w obsludze. Pewnie masz jeszcze pokrywe, ktora Ci tego nie ulatwi. Osobiscie bym sie za to nie bral. Widzialem kiedys takie podobne akwarium 20 lat temu, odpieniacz kostkowy wewnetrzny, filtr zewnetrzny kulebkowy, mnostwo zywej skaly, cyrkulatory, itp. Szalu nie bylo. Przemysl dobrze sprawe. Wiesz, do dwoch blazenkow i ukwialu wiele nie trzeba. Nie znam nikogo, kto by na tym poprzestal hehehe Predzej, czy pozniej skonczy sie przesiadka na wieksze z sumpem. Znam to z autopsji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelM Report post Posted January 12 Pierwsze co pomyślałem to iż ma półokrągłą szybę - to musi być koszmar przy czyszczeniu i skrobaniu a w morskim nie raz nie dwa będzie co skrobać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted January 12 4 godziny temu, grzeskas12 napisał: Witam, akwarium juwel narożne 190L zestaw, nada się na morskie? Myślę ze z każdego akwarium da się zrobić morskie, jak to Polak potrafi… ja mam kostkę 14 litrów i morskie żyje od 7 miesięcy wszystko kwestia co chcesz trzymać w nim i dobranie odpowiedniej aparatury ps kiedyś było tak: straszono musisz mieć to i to aby morskie działało, z wiekiem doświadczenia w słoiku 5 l można zrobić morskie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Onlyafailure Report post Posted January 12 Ktoś inny jeszcze po prostu zainstalował jakiś skimmer wewnętrzny i tyle Quote Share this post Link to post Share on other sites
pilot Report post Posted January 12 Ujedziesz na samej skale , dobrej cyrkulacji, podmianach, świetlówkach i małej obsadzie. Tylko taki start to raczej dla tych, co już startować się nauczyli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Onlyafailure Report post Posted January 12 (edited) Znaczy w sumie gdyby jeszcze żywą skałę kupił, wodą z podmianki wymienił + żywy piasek (najlepiej z akwarium od kogoś) to w zasadzie taki start prawie na gotowo. No jedyny problem to jest rzeczywiście ten brak sumpa ale jest dużo akwarystów którzy bazują na podmiankach samych i na skimmerze wewnętrznym No i w sumie jeszcze to czyszczenie tej przy okrąglonej szyby I w sumie teraz mi się przypomniało bo w tym juwelu był ten filtr bioflow, to w sumie jakby do niego wepchać do pełna siporaxa to i siporax miałby ruch i wszystko to no Edited January 12 by Onlyafailure (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted January 13 ten bio flow jest dość duży, większy niż kaskady, moim zdaniem wystarczy. tylko zainteresuj się czy nie trzeba pompy wymienić aby ta do wody nic nie oddawała Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
Onlyafailure Report post Posted January 13 Raz jak się interesowałem tymi juwenalia to zobaczyłem że wirnik ceramiczny można sam kupić i tyle i chyba 50 złotych kosztował Quote Share this post Link to post Share on other sites