JerzyB Zgłoś Napisano 8 Lutego Witam To było by zbyt piękne żeby za takie pieniądze wszystko było ok Ciekawe jak będzie z żywotnością tych lamp , jak będą świeciły na max . Piszcie wszystko będzie dla potomnych Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Lutego 4 godziny temu, JerzyB napisał: Witam To było by zbyt piękne żeby za takie pieniądze wszystko było ok Ciekawe jak będzie z żywotnością tych lamp , jak będą świeciły na max . Piszcie wszystko będzie dla potomnych Pozdrawiam No ale to podstawowy błąd przy lampach kupowanie 1 lampy i odpalanie jej na 100% Elektronika nie lubi się przegrzewać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Lutego (edytowane) 15 minut temu, sith114 napisał: No ale to podstawowy błąd przy lampach kupowanie 1 lampy i odpalanie jej na 100% Elektronika nie lubi się przegrzewać Jeśli zasilacz jest do 200W , to po co piszą o mocy 240 . Wiadomo , że powinien mieć z 30% zapasu. Ciekawe jaką moc wyciągają naprawdę . Ja kupiłem do mojej lampy zasilacz z Chin wentylator wymontowałem po jednej godzinie , taki hałas robił . Edytowane 8 Lutego przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2 godziny temu, JerzyB napisał: Jeśli zasilacz jest do 200W , to po co piszą o mocy 240 . Wiadomo , że powinien mieć z 30% zapasu. Ciekawe jaką moc wyciągają naprawdę . Ja kupiłem do mojej lampy zasilacz z Chin wentylator wymontowałem po jednej godzinie , taki hałas robił . 200W na wyjściu DC 240W poboru z sieci - magiczna wartość co ping pong podaje 200/240 *100% = 83,3% sprawności no szału te zasilacze nie robią Z reszta kto ma markowe lampy niech sprawdzi co tam podaje producent ile jest na wyjściu DC zasilacza, a jaki ma lampa pobór z sieci Co do doboru zasilacza warto po prostu kupić taki do którego chociaż znajdziemy notę katalogową co by zobaczyć jak się kształtuje zależność sprawności od obciążenia. I nie katować go na maksymalnych obciążeniach bo to skraca ich żywotność z reszta wykres żywotności względem temp jakie urządzenie osiąga też znajdziemy w nocie katalogowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Lutego Znajdz Krzysiek noty katalogowe do tej lampy i do diod w niej użytych. Tych jest 100 w 8 rodzajach jesli dobrze policzyłem Albo weź rozbierz tą jedna co masz luzem i pomierz w końcu prądy na nitkach i ile V na nitkę leci. Bo to więcej powie o tej konstrukcji niż gdybanie Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Lutego (edytowane) 9 minut temu, VDR napisał: Znajdz Krzysiek noty katalogowe do tej lampy i do diod w niej użytych. Tych jest 100 w 8 rodzajach jesli dobrze policzyłem Albo weź rozbierz tą jedna co masz luzem i pomierz w końcu prądy na nitkach i ile V na nitkę leci. Bo to więcej powie o tej konstrukcji niż gdybanie Darek jak umiesz rozpoznać czy dany led to cree czy jakiś pro light opto to zostawię to starej szkole czy tam tzw geriatrii morskiej Edytowane 8 Lutego przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 8 Lutego Ja powiem tak: świecę nimi w zbiorniku 80% sps i wszystko pięknie rośnie. Korale zaczęły się ładnie wybarwiać to po pierwsze. Pod drugie kupiłem 4 sztuki A8s i w 3 po trzech miesiącach padł kanał jasnoniebieskie. Problem jest znany i dotyczy partii lamp. Sprzedawca nawet nie dyskutował i zapytał czy chcę zwrot pieniędzy czy wysyłkę A8se max 4 sztuk. Poprzednie lampy mogłem zachować. Nawet nie było specjalnie dyskusji. 90% obecnie dostępnych lamp na rynku jest produkowanych w chinach na tych samych podzespołach. Tak samo lampy padają. jedne mniej drugie bardziej. Moje zdanie jest takie, że w obecnej sytuacji trzeba mieć nierówno pod kopułą żeby kupić np taką lampę reef factory 100% chiny, na gorszych podzespołach niż A8, z perspektywą, że lada moment firma się zwinie i nawet aplikacji do tego nie będziesz mieć bo idzie przez ich serwery za 4-5 raz większą kwotę. Takie jest moje zdanie. Zobaczcie jak wyglądają chińskie samochody. Jechał ktoś? Suv BYD kosztujący połowę tego co odpowiednik "europejski" wygląda i jeździ 2 razy lepiej. Z Japonią było tak samo. Ludzie w latach 50-70tych mówili, że z Japonii sprzęt do największe gówno. 20 lat później był, to sprzęt najwyższej klasy .Tu jest tak samo. Powiedzmy sobie szczerze, producentom europejskim i amerykańskim zwyczajnie się w głowach poodklejało. Taki volkswagen... przecież jeśli oni się nie opamiętają to ich nie będzie już za 10-15 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 8 Lutego 5 minut temu, sith114 napisał: Darek jak umiesz rozpoznać czy dany led to cree czy jakiś pro light opto to zostawię to starej szkole czy tam tzw geriatrii morskiej Tu masz rozkład diod w tych lampach: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Lutego @Opelin - ten obrazek to na każdej aukcji do tych lamp na Aliexpress jest. Ja o datasheet diod pytałem a nie o to co bije z każdej aukcji Ale dzięki za chęci @sith114 - a po co chcesz rozpoznawać ? chcesz porównać z obrazkiem z datasheeta czy na pewno chińczyk takie wsadził ? @lukas_gr ja tam się czepiam możliwych błędów konstrukcyjnych - widać, że z wersji na wersję poprawiają pcb Krzysiek ma lampę z listopada i teraz nową i już jest różnica. Gdyby nie był takim leniem to by poszukał różnic ale mu tylko smażenie korali w głowie, to je zaraz nad baniak wrzucił Ja mam dwie lampy z 8 cyfrowym id (s/n) i jedną z 7cyfrowym. I też jestem ciekawy czy sterowniki będą identyczne Odpowiedź mam nadzieję wkrótce. Prawda jest taka ze 4 sztuki tych lamp to cena jednego Radiona Wybór jest więc oczywisty @lukas_gr od kogo brałeś te lampy ? Breeze Aqua cos tam ? Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Lutego 4 godziny temu, VDR napisał: @Opelin - ten obrazek to na każdej aukcji do tych lamp na Aliexpress jest. Ja o datasheet diod pytałem a nie o to co bije z każdej aukcji Ale dzięki za chęci @sith114 - a po co chcesz rozpoznawać ? chcesz porównać z obrazkiem z datasheeta czy na pewno chińczyk takie wsadził ? @lukas_gr ja tam się czepiam możliwych błędów konstrukcyjnych - widać, że z wersji na wersję poprawiają pcb Krzysiek ma lampę z listopada i teraz nową i już jest różnica. Gdyby nie był takim leniem to by poszukał różnic ale mu tylko smażenie korali w głowie, to je zaraz nad baniak wrzucił Ja mam dwie lampy z 8 cyfrowym id (s/n) i jedną z 7cyfrowym. I też jestem ciekawy czy sterowniki będą identyczne Odpowiedź mam nadzieję wkrótce. Prawda jest taka ze 4 sztuki tych lamp to cena jednego Radiona Wybór jest więc oczywisty @lukas_gr od kogo brałeś te lampy ? Breeze Aqua cos tam ? Gadasz gadasz, a my tu czekamy na fotę jak się smaży radomskie maleństwo pod nowym światłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Lutego 3 godziny temu, sith114 napisał: Gadasz gadasz, a my tu czekamy na fotę jak się smaży radomskie maleństwo pod nowym światłem Wiesz, że mój telefon nie umie w LEDy Nie mniej jak mój stary baniak od 2007 do 2021 czy jakoś tak leciał na LEDach, a później od 2021 w nowym baniaku zawisła T5..... tak odpalenie niebieskich ledów, przypomniało mi, że zanim przyzwyczaiłem się do światła T5 brakowało mi tego niebieskiego światła. Świetlówki aktyniczne, blue plusy czy inne cudowne świetlówki nie są w stanie oddać tego co korale oddają pod LEDami. Nie znalazłem takiej świetlówki, która by mnie zadowoliła jeśli chodzi o światło niebieskie. Obecnie wiszą 3 lampy. Miałem u siebie 8x80W w T5 w konfiguracji 5 Ati Blue plusy, 1x ATI Purple Plus i 2x ATI Coral Plus. Lampy LED rozkręcone na 50% (kanały niebieskie) mam wrażenie że dają mniej światła od blue plusów - ale to może być tylko złudne wrażenie - bo royal blue + wszystkie pozostałe kanały dają światło bardziej granatowe. Odpalenie pozostałych kanałów na 50% (warmwhite, coolwhite, green i red) mam wrażenie, że światła jest więcej. T5 zdecydowanie dają bardziej ciepłe światło białe niż taka kombinacja w LEDach. Dwa to z pewnością tez efekt, że w tle świecą niebieskie diody, Niestety - zaleta T5 jest taka, że nie walą po oczach jak proboszcz dzwonami na sumę Musze wykombinowac jakieś reflektory osłaniające skupiające światło tylko na baniaku,. Na szczęście będzie to dość proste do zrobienia - dzięki mocowaniom lamp na śruby - idealne miejsce by zamontować do nich osłonę Te kwadratowe, które można kupić nawet na allegro nie do końca do mnie przemawiają. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Lutego (edytowane) Godzinę temu, VDR napisał: Wiesz, że mój telefon nie umie w LEDy Nie mniej jak mój stary baniak od 2007 do 2021 czy jakoś tak leciał na LEDach, a później od 2021 w nowym baniaku zawisła T5..... tak odpalenie niebieskich ledów, przypomniało mi, że zanim przyzwyczaiłem się do światła T5 brakowało mi tego niebieskiego światła. Świetlówki aktyniczne, blue plusy czy inne cudowne świetlówki nie są w stanie oddać tego co korale oddają pod LEDami. Nie znalazłem takiej świetlówki, która by mnie zadowoliła jeśli chodzi o światło niebieskie. Obecnie wiszą 3 lampy. Miałem u siebie 8x80W w T5 w konfiguracji 5 Ati Blue plusy, 1x ATI Purple Plus i 2x ATI Coral Plus. Lampy LED rozkręcone na 50% (kanały niebieskie) mam wrażenie że dają mniej światła od blue plusów - ale to może być tylko złudne wrażenie - bo royal blue + wszystkie pozostałe kanały dają światło bardziej granatowe. Odpalenie pozostałych kanałów na 50% (warmwhite, coolwhite, green i red) mam wrażenie, że światła jest więcej. T5 zdecydowanie dają bardziej ciepłe światło białe niż taka kombinacja w LEDach. Dwa to z pewnością tez efekt, że w tle świecą niebieskie diody, Niestety - zaleta T5 jest taka, że nie walą po oczach jak proboszcz dzwonami na sumę Musze wykombinowac jakieś reflektory osłaniające skupiające światło tylko na baniaku,. Na szczęście będzie to dość proste do zrobienia - dzięki mocowaniom lamp na śruby - idealne miejsce by zamontować do nich osłonę Te kwadratowe, które można kupić nawet na allegro nie do końca do mnie przemawiają. Ogarniaj ogarniaj wujek te ledy naucz się tych nowych chińskich technologii bo akcje szczepki w drugą stronę trzeba zrobić Ja bym dołożył tę 4 sztukę u Ciebie co by nie świecić przez wzmocnienie środkową lampą i będzie świat. Edytowane 8 Lutego przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 9 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, sith114 napisał: Ogarniaj ogarniaj wujek te ledy naucz się tych nowych chińskich technologii bo akcje szczepki w drugą stronę trzeba zrobić Ja bym dołożył tę 4 sztukę u Ciebie co by nie świecić przez wzmocnienie środkową lampą i będzie świat. Wzmocnienie aż tak bardzo nie przeszkadza - ale musze je jeszcze z soli dzisiaj dobrze doczyścić Zobaczymy jak z budżetem będzie - bo to półrocze będę miał dość ciężkie Dużo opłat, imprez rodzinnych i rachunków tzw z opłatą roczną A jeszcze mam parę kuponów na Ali do realizacji - magazyn Ali pod Radomiem się powiększa Docelowo może wjedzie 4 choć wydaje mi się, ze te 3 jeśli chodzi o ilość światła jest wystarczająca - tym bardziej że obecnie mam je skrecone poniżej 50% Teraz jest 45% w kanałach niebieskich i 30% w kanałach białych, zielonym i czerwonym. Zdjęcie z kamerki, kompresja bo forum nie pozwala na lepszą jakość. I zdecydowanie zdjęcie jest ciemniejsze niz w rzeczywistosci, ale mysle ze mniej wiecej oddaje ile swiatla przy takim ustawieniu jest Czwarta lampę jeśli dorzucę to będzie w razie co takim zapasem na wszelki wypadek, bo po ściągnięciu T5 - stan odbłyśników jest taki, że musiałbym zainwestować w odbłyśniki. Szybka kalkulacja 8*97 odblysnik ATI = 776 pln, jakbym wział jakieś nieoryginalne i coś tam dopasował - 8*50 = 400pln ... Kompletnie na obecną chwilę nie widzę ekonomii w inwestowanie w T5 O wymianie 8 świetlówek 80W nie wspominając - 8x87 = 696pln pi razy drzwi i to kupowane w sklepach niekoniecznie akwarystycznych bo chcąc liczyć po akwarystycznemu to dobiłbym do 800pln. Jedynie muszę ogarnąć tą jedną lampę, bo przy zaniku prądu będę miał loterię. Na razie postawię upsa by reagowała na krótkotrwałe zaniki i podepnę ją pod jakieś sterowane gniazdo bym mógł zdalnie ją wyłączyć jakby nie wystartowała poprawnie. Zresztą pewnie takie sterownanie dorobię do wszystkich na wszelki wypadek. Edytowane 9 Lutego przez VDR (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel90 Zgłoś Napisano 9 Lutego Moja Lampą A8SE Max 2 dotarła do mnie 29.01. Kupiona 2.01. Po trackingu widziałem że przeszła dwie odprawy celne w Warszawie i po drugiej odprawie była jeszcze pocztą 24 h w drodze do mnie. U kuriera musiałem tyko 79,50 PLN zapłacić.Kupilem w Breezeaqua store na Ali. Bez problemu mogłem ją podłączyć z wifi i bardzo ładnie rozświetla mi zbiornik ( 60x50x50 ) Miałem tylko problem ,w automacie nie zmieniała lampa wieczorem z dziennego światła na nocne.Dopiero jak w Aplikacji zmieniłem na język chiński i wpisałem ustawienia na nowo bez problemu zaciemnia się lampa na 1 %. Przeszkadza mi tylko jedna rzecz, zmiany światła można tylko w godzinnym odstępie zmieniać.Stosowałem w poprzedniej lampie metodę bolus od FM i przy tej Lampie będę musiał z tego zrezygnować.Za długo potrzebuje Lampa żeby z 1% na 120% docelowego światła się rozkręcić. Na maksymalnych ustawieniach wszystkich kanałów pokazywało mi gniazdko że Lampa pobiera 247 Wat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 9 Lutego 10 godzin temu, Pawel90 napisał: Moja Lampą A8SE Max 2 dotarła do mnie 29.01. Kupiona 2.01. Po trackingu widziałem że przeszła dwie odprawy celne w Warszawie i po drugiej odprawie była jeszcze pocztą 24 h w drodze do mnie. U kuriera musiałem tyko 79,50 PLN zapłacić.Kupilem w Breezeaqua store na Ali. Bez problemu mogłem ją podłączyć z wifi i bardzo ładnie rozświetla mi zbiornik ( 60x50x50 ) Miałem tylko problem ,w automacie nie zmieniała lampa wieczorem z dziennego światła na nocne.Dopiero jak w Aplikacji zmieniłem na język chiński i wpisałem ustawienia na nowo bez problemu zaciemnia się lampa na 1 %. Przeszkadza mi tylko jedna rzecz, zmiany światła można tylko w godzinnym odstępie zmieniać.Stosowałem w poprzedniej lampie metodę bolus od FM i przy tej Lampie będę musiał z tego zrezygnować.Za długo potrzebuje Lampa żeby z 1% na 120% docelowego światła się rozkręcić. Na maksymalnych ustawieniach wszystkich kanałów pokazywało mi gniazdko że Lampa pobiera 247 Wat. Który WER ci clił ? Bo wszystkie raczej wpadaja na WER Warszawa jako poczatkowy. U mnie clil WER Lublin, u Krzyska Pruszcz.... a szukam punktu zaczepienia czemu musialem tak kombinowac. A chce zamowic kolejna lampe i zastanawiam sie czy sie nie "przeprowadzic" I rozwin mysl o to nocne, co masz na myśli. Android czy iphone - bo mam wrazenie ze dwie rozne apki sa na te systemy A i ktora wersja apki. Na androidzie w chinskiej wersji jest nawet jakis sklep i mam wrazenie ze troche wiecej mozna wykrzesac Co do godzinowych odstepow to jest dla mnie porazka. Mam wrażenie, że nie do końca liniowo to działa.... mam wrażenie ze program bardziej pod koniec godzinowego okresu zaczyna np. sciemniac. Ale musze to jeszcze przesledzic dokladnie. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaRRoT Zgłoś Napisano 10 Lutego @VDR jesli chodzi o mnie pierwsza sztuka która dotarła do mnie była w WER Warszawa potem Przemyśl i do mnie , kolejna się okaże jest w tranzycie z NL do PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel90 Zgłoś Napisano 10 Lutego 20 godzin temu, VDR napisał: Który WER ci clił ? Bo wszystkie raczej wpadaja na WER Warszawa jako poczatkowy. U mnie też był najpierw WER Warszawa ,a później napisali "ZCPP 00-940 Warszawa ul. Rodziny Hiszpańskich 8 " i " International Postal System " . Następnie była już Poczta w Legnicy.Jak potrzebujesz to ci mogę screeny od trackingu wysłać. 20 godzin temu, VDR napisał: I rozwin mysl o to nocne, co masz na myśli. Android czy iphone - bo mam wrazenie ze dwie rozne apki sa na te systemy A i ktora wersja apki. Na androidzie w chinskiej wersji jest nawet jakis sklep i mam wrazenie ze troche wiecej mozna wykrzesac Ja używam na android tą apke.W wersji 2.3.8 .W tej chińskiej wersji też można inne Akwaria podglądać razem z ustawieniami, tylko ciężko mi doczytać o co tam chodzi :-D Jako nocne światło mam wszystkie kanały na 1 % ustawione bo przycisk " moon " nie reagował.I na początku Lampa mi nie zmniejszała intensywności na te jeden procent ,na angielskiej wersji.Nie mam pojęcia czemu na chińskiej nagle załapała... Ogólnie wyczytałem na angielskich forach że ta aplikacja jest używana do różnych Lamp i dlatego niektóre ustawienia przy A8SE nie działają.Tak samo pisali że lampa lepiej reaguje na chińską wersję aplikacji.Prawdopodobnie jest w tej wersji wszystko lepiej dopracowane. 20 godzin temu, VDR napisał: Co do godzinowych odstepow to jest dla mnie porazka. Mam wrażenie, że nie do końca liniowo to działa.... mam wrażenie ze program bardziej pod koniec godzinowego okresu zaczyna np. sciemniac. Ale musze to jeszcze przesledzic dokladnie. Oby zmienili to w przyszłości, żebym mógł znów bolus używać...jak będę miał czas to będę obserwował jaki pobór prądu jest przez pierwszą godzinę u mnie , tam idzie od 1% na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 10 Lutego 1 godzinę temu, Pawel90 napisał: Ja używam na android tą apke.W wersji 2.3.8 .W tej chińskiej wersji też można inne Akwaria podglądać razem z ustawieniami, tylko ciężko mi doczytać o co tam chodzi :-D screenshoot i translate.google.pl po obrazku 2 godziny temu, Pawel90 napisał: Oby zmienili to w przyszłości, żebym mógł znów bolus używać...jak będę miał czas to będę obserwował jaki pobór prądu jest przez pierwszą godzinę u mnie , tam idzie od 1% na 100%. ja mam wrazenie ze ona zaczyna sciemniac czy tam rozjasniac tak od 30tej-45tej minuty. Ale to może tylko złudne wrażenie - drugi dzień obserwuję program przy zachodzie i tak mi wychodzi ze skala jest bardziej logarytmiczna niż liniowa - ale może to tylko siła autosugestii @JaRRoT @Pawel90 jak możecie to wrzuccie mi nr waszych paczek - to sobie pooglądam i porównam. Bo wszystkie znaki wskazują, że kolejna lampa będzie do mnie lecieć Ja za 3 lampy - zapłaciłem 640zl cła i vat więc sie zastanawiam czy na jakiś czas się nie przeprowadzić Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaRRoT Zgłoś Napisano Niedziela o 20:14 @VDR słynny WER Lublin odwiedziło na tą chwilę nic nie przyszło abym miał coś wysłać lub coś innego jest w Rzeszowie powiedzmy więc inna droga jak ostatnio ale czekam na dostawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach