Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 minutes ago, tomko said:

JerzyB nie jest ;)

no właśnie zastanawiam się aby go jednak odłowić.
Wrzuciłem go aby walczył z valonia a okazało się, że to Borsuk za niego odwalił całą robotę ;) 

No i ostatnio miałem dość dziwną akcje.
Miałem przez kilka tygodni Strigosusa (ten żółtooki). W miarę duży okaz, ładnie jadł i z resztą załogi dobrze żył.
Spał za skałami.
Któregoś dnia patrzę i leży pod skała a Percnon nim się zajada ;( 
Wkładam rękę aby wyjąć truchło żółtookiego a krab normalnie agresor moją rękę atakuje bo mu żarcie zabieram.
Nie wiem czy to krab go dopadł jak spał czy jakiś inny powód ale wieczorem żółtooki normalnie pływał także "coś" stało się w nocy a wiem, że krabiszcze buszuje po nocach.

On tak co ~2 miesiące zrzuca wylinkę i robi się coraz większy.
Co myślicie? Lepiej odłowić dziada i nie ryzykować ?
Tylko jak go odłowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ArturNano napisał:

no właśnie zastanawiam się aby go jednak odłowić.
Wrzuciłem go aby walczył z valonia a okazało się, że to Borsuk za niego odwalił całą robotę ;) 

No i ostatnio miałem dość dziwną akcje.
Miałem przez kilka tygodni Strigosusa (ten żółtooki). W miarę duży okaz, ładnie jadł i z resztą załogi dobrze żył.
Spał za skałami.
Któregoś dnia patrzę i leży pod skała a Percnon nim się zajada ;( 
Wkładam rękę aby wyjąć truchło żółtookiego a krab normalnie agresor moją rękę atakuje bo mu żarcie zabieram.
Nie wiem czy to krab go dopadł jak spał czy jakiś inny powód ale wieczorem żółtooki normalnie pływał także "coś" stało się w nocy a wiem, że krabiszcze buszuje po nocach.

On tak co ~2 miesiące zrzuca wylinkę i robi się coraz większy.
Co myślicie? Lepiej odłowić dziada i nie ryzykować ?
Tylko jak go odłowić.

Na bank poluje! Nie pogardzi śpiącą rybą, za to bardzo gardzi Valonią. Taki to z niego gagatek.

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rollermat - oryginalne rolki 500 Red Sea.

Zdjęcia przedstawiają log zużycia rolek.

Tutaj średnia zużycia to jakieś 100cm/dzień. W sumie tak kręciło się od samego początku.
Chociaż jak sobie przypominam to pierwsze tygodnie w okolicach 70cm ale pewnie im więcej życia tym więcej zanieczyszczeń.
Ta czy siak od miesięcy ~100cm/dzień - ten pik na zdjęciu to zmiana rolki.

IMG_0132.thumb.PNG.f92440cfd268054fdbc68efe754d1c51.PNG

Tutaj rolka założona tydzień temu. Średnie zużycie 60cm.

IMG_0131.thumb.PNG.a14f272550b894f41e818b60bededaac.PNG

W akwarium nic się nie zmieniło. Karmię jak zawsze. Przepływ ten sam, ta sama obsda itp itd

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić skąd raptem zużycie spadło z 100cm do 60cm ?
Rozumie jakieś tam różnice w partii produktu itp ale aż tak ?

EDIT:
żeby nie było leci 3 tydzień i zużycie dzienne to ~55cm
IMG_0179.thumb.PNG.9762394c43cfbd65918642eb6e0b068d.PNG

Edytowane przez ArturNano (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sól morska:

Kończą mi się wiaderka i tak sobie patrze na CH a tam jakaś nowa marka "Modern Reef Professional"
Co to jest? ktoś coś?

Ceny w ogóle jakiś kosmos np(wiaderka):

Red Sea Salt 22kg -> ~14,63 PLN /kg
Modern Reef Professional 25kg -> ~19,96PLN /kg  
MICROBE-LIFT Premium 20kg -> ~18,2 PLN /kg 

Używa ktoś z Was "Modern Reef Professional" albo "MICROBE-LIFT" ? warto tyle kasy ładować? czy to tylko dobry marketing itp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modern reef to chyba jakaś nowa firma jest, w CH mają cały regał z ich produktami. Ja używam od dłuższego czasu soli Fauna Marin i jestem zadowolony. najchętniej bym używał Neomarine, ale obecnie to chyba najdroższa sól.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, chris_ek said:

A jesteś niezadowolony z obecnie używanej soli i chcesz ją zmienić?

nie jestem, sól RS wydaje się być ok lecz nie mam porównania bo od zawsze tylko na RS jade.
Zastanawia mnie tylko cóż to za super sól za taką cenę i czy ma coś w sobie lepszego od RS prócz ceny ;) 

Myślałem o MICROBE-LIFT na zasadzie, że jak mają bardzo dobre inne produkty np śmierdziuchy, to bardzo możliwe, że i sól taka jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam doświadczenia z różnymi rodzajami soli (sam zmieniłem tylko raz bo miałem wrażenie, że jest trochę źle zbilansowana), ale wydaje mi się, że nie ma jakiegoś "magicznego" dodatku którego nie mógłbyś dodawać sam w sposób całkowicie świadomy (opis z Modern Reef Professional: "Zawiera wszystkie pierwiastki śladowe znajdujące się w naturalnej wodzie morskiej z małym sekretnym ulepszeniem używanym przez Euro Corals od lat"). Co do produktów MICROBE-LIFT to bakterie mają bardzo dobre, ale ja próbowałem ich plankton i jakoś nie przekonał mnie a All In One (czyli pierwiastki śladowe, aminokwasy i witaminy) po prostu się nie sprawdził więc ja bym nie wyrokował po jednym produkcie.

4 godziny temu, katani napisał:

najchętniej bym używał Neomarine

Możesz napisać dlaczego akurat tej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, chris_ek said:

Nie mam doświadczenia z różnymi rodzajami soli (sam zmieniłem tylko raz bo miałem wrażenie, że jest trochę źle zbilansowana), ale wydaje mi się, że nie ma jakiegoś "magicznego" dodatku którego nie mógłbyś dodawać sam w sposób całkowicie świadomy (opis z Modern Reef Professional: "Zawiera wszystkie pierwiastki śladowe znajdujące się w naturalnej wodzie morskiej z małym sekretnym ulepszeniem używanym przez Euro Corals od lat"). Co do produktów MICROBE-LIFT to bakterie mają bardzo dobre, ale ja próbowałem ich plankton i jakoś nie przekonał mnie a All In One (czyli pierwiastki śladowe, aminokwasy i witaminy) po prostu się nie sprawdził więc ja bym nie wyrokował po jednym produkcie.

a co lejesz do zbiornika ?

U mnie ca+mg+kh+no3po4(wg dawek RS) leci z dozownika i dodatkowo ABCD z ręki(po równo, na oko).
Wczoraj zrobiłem testy AF i jest poziomy ca+mg+kh są poprawne.

425-RECIPE.thumb.png.12d1fed1f10ed0d7c3f73a14d994dd74.png

Reef Energy Plus przestałem lać jakiś czas temu i nie widzę różnicy.
Leję mniej KH niż RS proponuje bo ostatnio test mi w okolicach 10 pokazał a takiego poziomu to nie chcę utrzymywać.(niech jest ~8|9)

Z tą solą Modern Reef Professional chodzi mi po głowie aby zaprzestać lania tego ABCD - no ewentualnie jod bo znowu ponowiłem próbę z euphyllia glabrescens.
Nie wiem czy to jest dobra droga czy też nie łapię się na marketingowe hasła o sekretnych składnikach ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam tak jak Ty soli Red Sea "niebieskiej" i mikro ABCD z ręki (akurat nierówno bo tak pokazały mi testy ICP), do tego oddzielnie Mangan i Kobalt (dawka ustalona według ICP). KH i Ca uzupełniam recepturą Randyego (tą z NaOH) ustawioną według cotygodniowych testów. Jeszcze Amino i Vitality z AF i fitoplankton oraz pożywkę dla bakterii.

Moim zdaniem przy standardowych podmianach ( ok 10% tygodniowo) nie da się utrzymać odpowiednich poziomów mikro w zbiorniku z koralami twardymi. Być może przy codziennej automatycznej podmianie wody w odpowiedniej ilości byłoby to możliwe, ale też wątpię że w 100%.

Jeżeli chcesz przestać lać z ręki ABCD to wypróbuj preparaty Tropic Marin A- i K+ bo czytałem, że można je dodać do roztworów KH i Ca (AF też ma takie preparaty). Ja swego czasu byłem zadowolony z ATI Essentials PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, chris_ek said:

Używam tak jak Ty soli Red Sea "niebieskiej" i mikro ABCD z ręki (akurat nierówno bo tak pokazały mi testy ICP), do tego oddzielnie Mangan i Kobalt (dawka ustalona według ICP). KH i Ca uzupełniam recepturą Randyego (tą z NaOH) ustawioną według cotygodniowych testów. Jeszcze Amino i Vitality z AF i fitoplankton oraz pożywkę dla bakterii.

Moim zdaniem przy standardowych podmianach ( ok 10% tygodniowo) nie da się utrzymać odpowiednich poziomów mikro w zbiorniku z koralami twardymi. Być może przy codziennej automatycznej podmianie wody w odpowiedniej ilości byłoby to możliwe, ale też wątpię że w 100%.

Jeżeli chcesz przestać lać z ręki ABCD to wypróbuj preparaty Tropic Marin A- i K+ bo czytałem, że można je dodać do roztworów KH i Ca (AF też ma takie preparaty). Ja swego czasu byłem zadowolony z ATI Essentials PRO.

Widzę, że jest też ABCD w 500ml ale to kolejny dozownik do kupienia(chociaż i tak planowałem)  zajmujący 4 pompy, także baling + suplementacja zajmie mi x8 pomp dozownika.
Chciałem jeszcze podłączyć "Easy Reef Booster" -  3 dozowniki to już przesada ;) 
Chociaż coś czytałem, że niektórzy po prostu dają kranik, wieszają nad pompą i na oko samo kapie co jakiś czas.

Albo spróbować jak mówisz z Tropic Marine A-|K+ to wtedy w drugim dozowniku  miałbym 2 sloty wolne czyli 1 na Boostera i 1 wolny.

Może ktoś korzysta z  "Red Sea 4- Part Complete Reef Care Dosing System" ?
Wg opisu mamy 4 płyny ogrywające baling oraz suplementacje także jeden dozownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, chris_ek napisał:

Możesz napisać dlaczego akurat tej?

Kiedyśjej używałem i bardzo dobrze korale rosły. Ale potem jak ceny kontenerów ze stanó zwariowały to najpierw tej soli nie było, a teraz jest bardzo droga. W USA bardzo popularna sól.

4 godziny temu, chris_ek napisał:

Moim zdaniem przy standardowych podmianach ( ok 10% tygodniowo) nie da się utrzymać odpowiednich poziomów mikro w zbiorniku z koralami twardymi.

To prawda, a już przy refugium szczególnie ważna jest suplementacja micro. 

58 minut temu, ArturNano napisał:

Chciałem jeszcze podłączyć "Easy Reef Booster" -  3 dozowniki to już przesada

Ja na pompie daję Ca, KH, VSV, easy reefs. Reszta jest w tak małych ilościach, że z ręki podaję.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff, 3h walki z zasilaczami i kablami aby zrobić miejsce na kolejny dozownik i butle ;) 
Dla potomnych pamiętajcie zakładając zbiornik aby od początku organizować zasilanie bo później to gimnastyka na całego ;) 

Do montażu użyłem taśmy "HL50 5x50cm rzep Velcro" - wygląda jakby miało solidnie trzymać zasilacze.

IMG_0227.thumb.jpeg.6c2736a74a2541385cd0172fd8023634.jpeg

dodatkowo zakaz wjazdu dla ślimaków do spływu.

IMG_0204.jpeg.6cac9874f036c55ecf5ea2f704c642fb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, to ABCD ogarnięte na dozowniku ;) 
IMG_0247.thumb.jpeg.74156db3cad8250686f46152383b37e2.jpeg

niech ktoś mi powie jeśli używa "Easy Reef Booster" w żelu jak to zautomatyzował bez dozownika ? da się jakiś kranik czy coś dokupić i powiesić aby sobie po prostu kapało w komorze pompy obiegowej ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ArturNano napisał:

niech ktoś mi powie jeśli używa "Easy Reef Booster" w żelu jak to zautomatyzował bez dozownika ? da się jakiś kranik czy coś dokupić i powiesić aby sobie po prostu kapało w komorze pompy obiegowej ?

Raczej tak się nie uda, może na początku będzie kapało ale z czasem coraz słabiej więc ciężko do wyregulowania.

11 godzin temu, ArturNano napisał:

ok, to ABCD ogarnięte na dozowniku

Ile tego dozujesz, że podpiąłeś pod dozownik? U mnie to są pojedyncze krople dziennie.

Widzę, że masz dozowniki jebao w dwóch wersjach - różnią się czymś oprócz wyglądu?

Nieźle to ogarnąłeś w tak małej przestrzeni.:thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, chris_ek said:

Raczej tak się nie uda, może na początku będzie kapało ale z czasem coraz słabiej więc ciężko do wyregulowania.

Ile tego dozujesz, że podpiąłeś pod dozownik? U mnie to są pojedyncze krople dziennie.

Widzę, że masz dozowniki jebao w dwóch wersjach - różnią się czymś oprócz wyglądu?

Nieźle to ogarnąłeś w tak małej przestrzeni.:thumbsup:

odpowiedź jest prosta - lenistwo hehehe
A poważnie to lubię jak jest możliwość automatyzacji pewnych rzeczy - zboczenie z IT ;) 
Podoba mi się jak wszystko ładnie śmiga "samo", są apki z parametrami, logami itp
Niby można pipetą bo to przecież minuta roboty ale wiesz. Wodę także można z ręki dolewać itd

Dozuję wg recepty od RS tj: 1ml/dziennie bo w sumie jak z ICP mam dobrać dawki? Musiałbym zrobić z 4 testy w odstępie tygodniowym|dwu?
Trochę chyba droga zabawa bo każdy test to z 90pln.
W sumie napisz pls jak to wyliczyłeś - w sensie na podstawie ilu testów ICP.
No i nie kumam także jak z dokładnością takich wyliczeń bo:
A: zawiera jod, brom i fluor
B: kompleks potasu i boru
C: kompleks 8 "metali lekkich",  zawiera żelazo, manganu, kobalt, miedź, aluminium, cynk, chrom i nikie
D: kompleks 18 pierwiastków śladowych. 

czyli nie ma szans na dokładne wyliczenie bo jak oprzesz się o np żelazo to może innego być za mało|dużo itp

Nie wiem, daj znać to pomyślę jak tutaj podejść do ustalenia dawki samemu.

Co do Boostera w żelu to tak jak piszesz, też mi się wydaje, że po kilku dniach a raczej w miarę ubywania żelu będzie lecieć wolniej.

A może ktoś tutaj jest dobry z chemii i powie czy któreś z tych mikstur ABCD można ze sobą pomieszać 1x1 ?
Wtedy zwolniłbym sobie jeden kanał na dozowniku i podłączył żel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, ArturNano napisał:

Dozuję wg recepty od RS tj: 1ml/dziennie bo w sumie jak z ICP mam dobrać dawki? Musiałbym zrobić z 4 testy w odstępie tygodniowym|dwu?
Trochę chyba droga zabawa bo każdy test to z 90pln.
W sumie napisz pls jak to wyliczyłeś - w sensie na podstawie ilu testów ICP.
No i nie kumam także jak z dokładnością takich wyliczeń bo:
A: zawiera jod, brom i fluor
B: kompleks potasu i boru
C: kompleks 8 "metali lekkich",  zawiera żelazo, manganu, kobalt, miedź, aluminium, cynk, chrom i nikie
D: kompleks 18 pierwiastków śladowych. 

czyli nie ma szans na dokładne wyliczenie bo jak oprzesz się o np żelazo to może innego być za mało|dużo itp

Nie wiem, daj znać to pomyślę jak tutaj podejść do ustalenia dawki samemu.

Po pierwsze póki co używam ABCD z czteropaka z buteleczkami 100ml (chyba nie ma, ale dokładnie jeszcze nie sprawdziłem, czy jest różnica pomiędzy różnymi pojemnościami). Z tego co pamiętam najpierw zrobiłem test ICP (jako odniesienie) i pierwsze dawkowanie ustaliłem dla wszystkich na podstawie konsumpcji Ca. Po miesiącu czy dwóch zrobiłem następne ICP i na podstawie tego skorygowałem dawkę i po następnych dwóch/trzech miesiącach kolejne ICP dla sprawdzenia - tu już w większości byłem "w domu" z parametrami. Co jakiś czas trzeba jednak robić ICP bo różne mikro w różnym stopniu są konsumowane i czasem trzeba coś skorygować. W sumie dopiero niedawno Red Sea wypuściło informację, że ten zestaw jest przeznaczony z akwariów z refugium co by potwierdzało moje dawkowanie. Obecnie codziennie podaję: 3krople A, 2krople B, 1kropla C, 2krople D plus dodatkowo raz w tygodniu uzupełniam Kobalt, Mangan, Bor i Selen. Używam tych preparatów już od 2,5 roku.

15 godzin temu, ArturNano napisał:

A może ktoś tutaj jest dobry z chemii i powie czy któreś z tych mikstur ABCD można ze sobą pomieszać 1x1 ?
Wtedy zwolniłbym sobie jeden kanał na dozowniku i podłączył żel.

Nawet gdyby był prymusem z chemii to nie wiedziałby jakich związków Red Sea użyło a sam producent wyraźnie przestrzega, żeby nie łączyć preparatów ze sobą.

A co tymi dozownikami w dwóch wersjach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, chris_ek said:

Po pierwsze póki co używam ABCD z czteropaka z buteleczkami 100ml (chyba nie ma, ale dokładnie jeszcze nie sprawdziłem, czy jest różnica pomiędzy różnymi pojemnościami). Z tego co pamiętam najpierw zrobiłem test ICP (jako odniesienie) i pierwsze dawkowanie ustaliłem dla wszystkich na podstawie konsumpcji Ca. Po miesiącu czy dwóch zrobiłem następne ICP i na podstawie tego skorygowałem dawkę i po następnych dwóch/trzech miesiącach kolejne ICP dla sprawdzenia - tu już w większości byłem "w domu" z parametrami. Co jakiś czas trzeba jednak robić ICP bo różne mikro w różnym stopniu są konsumowane i czasem trzeba coś skorygować. W sumie dopiero niedawno Red Sea wypuściło informację, że ten zestaw jest przeznaczony z akwariów z refugium co by potwierdzało moje dawkowanie. Obecnie codziennie podaję: 3krople A, 2krople B, 1kropla C, 2krople D plus dodatkowo raz w tygodniu uzupełniam Kobalt, Mangan, Bor i Selen. Używam tych preparatów już od 2,5 roku.

Nawet gdyby był prymusem z chemii to nie wiedziałby jakich związków Red Sea użyło a sam producent wyraźnie przestrzega, żeby nie łączyć preparatów ze sobą.

A co tymi dozownikami w dwóch wersjach?

Nie znalazłem żadnego porównania obydwu modeli Jebao Doser 3.4 vs MD 4.4 . Wybrałem po prostu nowszą linie MD z nadzieją, że firma jakieś tam problemy wieku dziecięcego rozwiązuje(przynajmniej powinna)
Obydwa mają wifi, trochę inny wygląd/kolorki. Ten nowszy ma wieszak także ułatwia montaż. W apce te same ustawienia. Nie widzę różnicy.
Do starszej wersji dodają 5 pompę do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi