Skocz do zawartości
benua

Lampa Ati 6x39 Dimm - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , mam problem z lampą ATI 6x39 wersja Dimm ściemnialna. Od kilku dni lampa zaczęła mi migać , tak jakby dostaje mniej prądu ponieważ w tym czasie przygasa komputer i w zwalniają wiatraczki, a następnie przyspieszają. Rozkręciłem, wyczyściłem posprawdzałem wszystkie kabelki czy nic się nie wypięło i nic. Czy ktoś może miał kiedyś taki przypadek ?  Czy możliwe że przepala się  któryś ze stateczników albo coś z driverem led i takie są objawy ? Uprzedzając pytania nie chodzi o miganie kiedy lampa jest wyłączona.

Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że jednak T5 odeszły do lamusa :) bo odzewu brak. Ale dobra - na 90 % myśle że to zasilacz(driver led) i teraz pytanie do osób bardziej znających się na elektronice , bo takiego oryginalnego (foto) nigdzie nie  można dostać.  Jest możliwość zastąpienia jakimś innym ? 

IMG_9358.jpeg

Edytowane przez benua (wyświetl historię edycji)

Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość ściągnięcia lampy na parę dni i powieszenia jakiejś zastępczej. To napisz do @aswywiadu.

To taki mój zaufany elektronik od wszelakiego sprzętu akwarystycznego. Od x lat mi coś lub znajomym ratuje w hobby. Może da radę. Zapytać zawsze można . 

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, AnT napisał:

Jeśli masz możliwość ściągnięcia lampy na parę dni i powieszenia jakiejś zastępczej. To napisz do @aswywiadu.

To taki mój zaufany elektronik od wszelakiego sprzętu akwarystycznego. Od x lat mi coś lub znajomym ratuje w hobby. Może da radę. Zapytać zawsze można . 

Dzięki, zapasu lampy brak…tak wiec szukam na miejscu.

20 godzin temu, boo12 napisał:

Rozmawiałem ze sklepem, twierdzą że ten moduł się jednak nie nada …Btw znalazłem nawet gotowy zestaw na płytce ale klops.

Z jednego ze sklepów dostałem info ze poniższy zasilacz będzie ok. Czy mogę Was prosić o potwierdzenie, zwyczajnie się na tym do końca nie znam…. 
https://sklep.avt.pl/pl/products/zasilacz-impulsowy-12v-0-5a-166458.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do czego ten driver jest podłączony w tej lampie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednego ze sklepów dostałem info ze poniższy zasilacz będzie ok. Czy mogę Was prosić o potwierdzenie, zwyczajnie się na tym do końca nie znam…. 
https://sklep.avt.pl/pl/products/zasilacz-impulsowy-12v-0-5a-166458.html

Ten driver steruje komputerem czyli włączaniem i wyłączaniem lampy łącznie z przyciemnianiem i rozjaśnieniem świetlówek i wiatrakami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.02.2024 o 11:58, benua napisał:

Ten driver steruje komputerem

Steruje czymś z komputera przez przekaźniki? czy jest to po prostu zasilanie tego komputera i komputer steruje dalej jeśli wersja nr dwa to każdy zasilacz 12v od 0,5a wzwyż będzie działać

https://www.dobre-systemy.pl/product-pol-1364-Zasilacz-12V-1A-do-puszki-instalacyjnej.html

np taki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.02.2024 o 11:17, benua napisał:

Dzieki, też znalazłem ale nie maja opcji wysyłki do Polski…

Tu masz sklep który wysyła do całej UE. Została im 1 sztuka, więc może warto się pośpieszyć :ph34r:

https://www.ledlabs.de/leuchtmittel-treiber-zubehoer/netzteile/4755/deko-light-netzgeraet-lsv3w12-z-kunststoff-weiss-3w-12v-55x39mm?number=DL872788&9033214-LL=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co to za driver ,  to wygląda na zwykły zasilacz 12V. DC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Opelin, driver przyjechał dzisiaj z Reichu , już zamontowany lampa śmiga jak ta lala. Dziękuje również pozostałym użytkownikom za pomoc, jednak co nanoreef to nanoreef! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.