Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Witam, jak na filmiku. W ciągu kilkunastu godzin zeszło 5 l korala. Bieleje w oczach, znaczy robi się na nim brązowa galaretka i koniec. Wszystko wyłamane wkoło. Mi Inne korale typu montipora peltiformis, capricornis zero reakcji na tego gluta. Czy może być to infekcja bakteryjna? https://we.tl/t-7cCuGj9JC2 Dzięki za rady, o parametrach nie pisze bo zbiornik nie ma miesiąca i nigdy czegoś takiego wcześniej nie miałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 21 Kwietnia @Laszek szczerze nie wiem co to jest ale proponuję podzielić tego korala co jeszcze dobre może uratujesz, wygląda na infekcję i to spora jeśli w takim tempie to idzie, akwarium też ma miesiąc coś mu nie spasowało, dalej jedziesz na kranówce ? Ładny Sohal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Akwarium ma 2 lata, to nie moje akwarium, akwarium leci na ICP co 2 tygodnie. O parametrach nie piszę bo tu nie mam problemów. Tylko nigdy 2 życiu na 9 lat czegoś takiego nie miałem. Najbardziej zależałoby mi na znalezieniu przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Kwietnia (edytowane) węgiel + duża podmiana wody na początek, utnij sobie kilka szczepek daleko od porażonego miejsca, reszta wycinaj i kubeł. Coś dolewałeś ostatnio? Wygląda jak u mnie kiedyś zdjęcia poniżej, korale leciały ekspresowo, w zasadzie w oczach, świetnie polipująca tkanka po godzinie fruwała w toni wodnej. podmień 1/3 wody jak dasz radę i za dwa 2-3 dni znów tyle. pokaż dwa ostatnie icp. Edytowane 21 Kwietnia przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Nie dolewam nic nowego, https://aquaforestlab.com/pl/results/agSzoJHb60402 https://aquaforestlab.com/pl/results/HPAE21nB61084 Węgiel jest wsadzony, w obiegu netto 4300l brutto 6000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Przy takiej objętości wody ciężko zrobić dużą podmianę jeśli się o tym za wczasy nie pomyślało. W tej chwili są dwa rozwiązania. Albo samo przyszło i samo pójdzie, padnie kilka korali i reszta będzie git. Albo działać i jednak spróbować podmienić max wody ile się da. Żelazo dozujesz? I jod? Jakie no3 masz ?ja bym najbardziej obstawiał jakąś infekcję bakteryjną która zaatakowała osłabionego korala, któremu długotrwale czegoś brakowało, albo jakieś zanieczyszczenie biochemiczne niewykrywalne na icp. Jakie zabiegi ostatnio robiłeś? Np czyszczenie sumpa intensywne, albo zruszanie ceramiki, mieszanie piasku, coś niestandardowego, co mogło zruszyc detrytus i oddać do wody dużo toksyn Raczej wyeliminował bym że ktoś coś trującego wrzucił, ryby i skorupiaki by poszły Edytowane 21 Kwietnia przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Podmianę mogę zrobić do 1000l taki mauser. Żelaza leje 75 ml dziennie, jodu 25 ml dziennie. NO3 między 50-100 te kolory mnie zawsze męczą. Sump i wszystko jest czyszczone systematycznie i bez gwałtownych ruchów. Dodam, że żadna acropora nie ma żadnych oznak. Inne spsy lpsy i miękasy również. Czy mały ruch wodę może mieć wpływ na taką sytuację? Bo jak porosło to się zmniejszył przepływ między nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Mały ruch wody długotrwale mógł powodować głód i niedotlenienie. Nie na tyle dokuczliwe żeby od razu zabic, ale osłabić i teraz koral nie może się bronić. To może być powodem osłabienia koralowca. Raczej by powoli od spodu się podwija Kurka woda pisanie na telefonie to porażka. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Nic tam nie wpadło? Jakiś inny Koral który mógł go poparzyć? wycinaj padnięte bo tkanka „gnije” i idzie dalej. Wytnij nawet trochę tej zdrowej przy tej padniętej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Nic nie wpadło. Wywaliłem też część zdrowej w sumie miska 5 l. No zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 4 godziny temu, Laszek napisał: Podmianę mogę zrobić do 1000l taki mauser. Żelaza leje 75 ml dziennie, jodu 25 ml dziennie. NO3 między 50-100 te kolory mnie zawsze męczą. Sump i wszystko jest czyszczone systematycznie i bez gwałtownych ruchów. Dodam, że żadna acropora nie ma żadnych oznak. Inne spsy lpsy i miękasy również. Czy mały ruch wodę może mieć wpływ na taką sytuację? Bo jak porosło to się zmniejszył przepływ między nimi. Z ciekawości jakiego żelaza używasz? 75ml to jakiś absurd Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 11 minut temu, katani napisał: Z ciekawości jakiego żelaza używasz? 75ml to jakiś absurd AF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Kup sobie ferrion od brughtwell aquatifs. Jest wielokrotnie bardziej stężony i wielokrotnie tańszy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia Dzięki za info na pewno sprawdzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 23 Kwietnia Laszek jak akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 22 minuty temu, katani napisał: Laszek jak akwarium? W sobotę będę widział. Wiem że coś jeszcze wkoło schodziło ale kazałem połamać. I z tego co wiem wlali jakiś specyfik... Ale co nie mam pojęcia w sobotę na serwisie zobaczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 11 Maja Sytuacja w akwarium opanowana. To co poszło to tylko digitata czerwona sporo, ale nie cała kolonia, i 2 kawałki talerzówek. Poszła kuracja Cipronexem, dawkę i ilość dni mam gdzieś zapisane. Węgiel wrócił do wody, podmiana. I rośnie dalej. W dniu 23.04.2024 o 22:21, katani napisał: Laszek jak akwarium? Odnośnie tego żelaza co mi podpowiedziałeś. Kupiłem to i tam jest napisane zanim się zastosuje sprawdzić czy poziom PO4 nie przekracza 0.05 ppm. Obecnie w tym akwarium jest 0.1 sprawdzone hanką i potwierdzone ICP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach