Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co to jest za glon ? Poniekąd wygląda mi na Bryopsis - ale nie mam pewności :( 

Przepraszam za jakoś "filmu" ale zrobiony mobilem
http://aqualog.aquadreams.pl/wp-content/uploads/VID_20250121_221520.mp4

Glon ten wysypało bardzo mocno po ostatnim kryzysie akwa - kiedy szukając przyczyny schowanych wszystkich korali mocno przekarmiłem baniak - NO3/PO4 było w normie bo gloniszcze żarły... 
W "szczepkaium" jest go znacznie więcej niż w głównym zbiorniku gdzie usunąłem sporą ilość mechanicznie i raczej nie rozprzestrzenia się. 
(zmiana partii soli, zmniejszczenie karmienia ryb, odstawienie aminokwasów, zmniejszenie oświetlenia przede wszytkim białego światła obecnie jest bardzo niewiele)
Obydwa zbiorniki są we wspólnym obiegu z sumpem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest debresia. To zwykły glon spowodowany żyznością zbiornika, brakiem dobrej cyrkulacji i brakiem glonożerców.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że na temat cyrkulacji to wiele doktoratów można napisać ... W szczepkarium ta cyrkulacja jest faktycznie baaardzo marna, na dniach zmieni się tam bardzo wiele. 

@katanijakich glonożerców masz na myśli ? gatunki i minimum ilościowe pls ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką zasadę, że cała skała ma być codziennie dokładnie oblizana przez glonożerców. Pokolców masz 5 w głównym, tam nie widać takiego lasu. Jest za to valonia. Szkoda, że nie zainwestowałeś w jakiegoś pokolca z rodziny Ctenochaetus. One koszą wszystkie glony, żerują od świtu do nocy i nigdy nie mają dosyć. Brak oznak żerowania jeżowców. Brak widocznych dzikich wężowideł. Nie widać wieloszczetów. Skała jest młoda, będzie dojrzewać jeszcze jakiś czas. To normalne, że rosną na niej glony. To pionierzy.

Na filmiku ze szczepkarium nie zaduważyłem ani jednego ślimaka. Jaką pojemność ma ten zbiornik? Dwa małe pokolce by tam weszły. Jakiś ctenochaetus + mała zebrasoma.

Ile masz ślimaków? Ja mam od dwóch lat PO4 na poziomie 0.5-1.0, NO3 staram się trzymać na poziomie około 10 i mam zerowe ilości glonów. Daj zdjęcie przedniej szyby nocą.... dla porównania poniżej. Tak samo wygląda skała i wszystkie szyby. W

Invasion of reef friends

PS. Caulastrea wygląda na taką, która ma mało światła. Caulastrea furcata odmiana zielone fluo ma potrzeby świetlne na poziomie acropor talerzowych. 300-500PAR jej nie przeraża. Jak ma mało swiatła rośnie w patyki jak u ciebie. Jak ma dużo w kalafior jak poniżej.

51262113108_00d0eb6bb6_b.jpg

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katani dzięki, co to za wataha śłimaków ? Tyle to ja miałem kiedyś ... świderków słodkim :P 

No dobra .. kolejna kropla wiedzy i uświadomienia ;) 

Zatem glonożerców u mnie jest bardzo mało. Mam kilkanaście śłimków Columbella, jakieś inne ze 3-4 gatunki ale to tak po 2-3 sztuki. Wężowideł to 5szt. Krabów kilkanaście sztuk, do tego 8-10 krewetek.  Jeden jeżowiec. Ale to wszystko w głównym. Tam Caluastrea rośnie jak kalafior.

Szczepkarium to tak naprawdę dopiero rodzi się pomysł na nie, obecnie to zbiornik na przetrzymanie różności co spadły ze skały  - jego wymiary 120x40x35, tam dojdzie cyrkulator lokówa Jebao MCP120

Obecnie NO3= ca. 10, PO4=0.18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, AquaDreams napisał:

Tyle to ja miałem kiedyś ... świderków słodkim

Z jakiegoś powodu było ich tyle.

Jak masz mało ślimaków to kup ze setkę. Ja mam turbo i columbella. Ludzie sprzadająje po 2-3zł, a czasem wywalają, więc warto kupić ze dwie, trzy garści.

45 minut temu, AquaDreams napisał:

Mam kilkanaście śłimków Columbella, jakieś inne ze 3-4 gatunki ale to tak po 2-3 sztuki.

to jest za mało.

48 minut temu, AquaDreams napisał:

Jeden jeżowiec.

jakiego jeżowca masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, katani napisał:

jakiego jeżowca masz?

Prawdopodobnie Paracentrotus lividus.

Właśnie przypłynął młody (nawet bardzo) Ctenochaetus tominiensis i kilka turbo - na dniach przybędzie duuużo turbo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Escenius bicolor wraz z duzo mniejszym Escenius stigmatura robia wieksza robote niż  tominensis ;) Zielone praktycznie nie ma prawa się pokazac ;) 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, VDR napisał:

U mnie Escenius bicolor wraz z duzo mniejszym Escenius stigmatura robia wieksza robote niż  tominensis ;) Zielone praktycznie nie ma prawa się pokazac ;) 

To prawda, ślizgi to też niestrudzeni żercy glonów. Na rafie jest ich pełno i żywiąsie głównie glonami włosowatymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, VDR napisał:

Ty brutusie dopiero teraz to piszesz ?? 
Spodobały mi się u Ciebie Pterapogon Kauderni, toż kilka dni później i do mnie dopłynęły chyba 4 szt z czego zostały 3. Urosły bardzo i wydaje mi się, że para się trzyma a ten samotnik ... samotny raczej.  

Mały piękny Ctenochaetus tominiensis już pływa w szczepkarium - definitywnie muszę normalnie zaaranżować ten baniak. Niby chciałem w nim mieć ukwiały, sporo zoa oraz stado błazenków, ale czy to mi się szybko nie znudzi ? ;) 

Edytowane przez AquaDreams (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, AquaDreams napisał:

Ty brutusie dopiero teraz to piszesz ?? 
Spodobały mi się u Ciebie Pterapogon Kauderni, toż kilka dni później i do mnie dopłynęły chyba 4 szt z czego zostały 3. Urosły bardzo i wydaje mi się, że para się trzyma a ten samotnik ... samotny raczej.  

Mały piękny Ctenochaetus tominiensis już pływa w szczepkarium - definitywnie muszę normalnie zaaranżować ten baniak. Niby chciałem w nim mieć ukwiały, sporo zoa oraz stado błazenków, ale czy to mi się szybko nie znudzi ? ;) 

Na forum zagladam jak nic ciekawszego nie mam do robienia - wiec bywam tu raczej nieregularnie na obecna chwile. Co do tych kauderni - rozwaz pozbycie sie tego jednego i zostawienie dobranej pary  - jak zaczna podchodzic do tarla - moga juz tak wspolnie nie plywac. A wbrew pozorom, jakie sprawiają (ospałe niczym palety),  potrafia dlugo i bez skrupułów gonic i dojeżdzać osobnika, którego nie zaakceptowały. 

Moje zdanie jest takie - szczepkarium to szczepkarium ;) Nie musi byc super wyględny - grunt by korale zapierniczały jak ceny masła :D  Zbiornik typu shallow - gdzie nie bedziesz musial moczyć rąk po łokieć ;)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, VDR napisał:

Na forum zagladam jak nic ciekawszego nie mam do robienia

Dareczku, ile już się znamy ? :P Od czasów SATCO jeszcze ? :) Cierpliwy jestem ... nieregularnie :) 

4 godziny temu, VDR napisał:

Co do tych kauderni - rozwaz pozbycie sie tego jednego i zostawienie dobranej pary  - jak zaczna podchodzic do tarla - moga juz tak wspolnie nie plywac. A wbrew pozorom, jakie sprawiają (ospałe niczym palety),  potrafia dlugo i bez skrupułów gonic i dojeżdzać osobnika, którego nie zaakceptowały.

Póki co nie podejmuję się nic łapać z tego głównego zbiornika :) Chyba że jakaś pułapka ... czas pokaże.
Dzisiaj dotarła kolejna partia turbo, Escenius bicolor oraz Ecsenius stigmatura - ten malec poleciał do szczepkarium. E.bicolor już obżera się na skałach w głównym.

Co do "szczepkarium" .. no właśnie wkurza mnie że to miałoby być takie ... techniczne.  Chyba wolałbym mieć w nim normalny "aranż". Wizja powoli się kształtuje. Wymiar (mała głębia) i ten komin trochę mnie ograniczają. Z drugiej strony, prawda jest taka że w tej soli to mam jeszcze baaardzo mało doświadczenia i porywanie się na jakieś śmiałe pomysły... 
Trzeba to wybiegać :)
PS. Na Borkach przy zalewie jest od grudnia parkrun :P Także ten ... jest chance :) 

Edytowane przez AquaDreams (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi