kubaluka Report post Posted June 2, 2024 Witam, mam zbiornik od 2,5 miesiąca 100 litrów. Sol Red Sea podmiany robię od miesiąca 10 litrów . Zasolenie 35 ppm Ca 430 Mg 1320 Kh 6.7 ( było cały czas 8) No 3 około 10 W zbiorniki około 10 korali miekich i lps. Czy powinienem się martwić tym kh? Czy to już może być konsumpcja przez korale i powinienem dawkować kh? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted June 2, 2024 2 godziny temu, kubaluka napisał: Witam, mam zbiornik od 2,5 miesiąca 100 litrów. Sol Red Sea podmiany robię od miesiąca 10 litrów . Zasolenie 35 ppm Ca 430 Mg 1320 Kh 6.7 ( było cały czas 8) No 3 około 10 W zbiorniki około 10 korali miekich i lps. Czy powinienem się martwić tym kh? Czy to już może być konsumpcja przez korale i powinienem dawkować kh? Pozdrawiam Wrzuc zdjecia akwarium łatwiej okreslic ile masz "pobieraczy" kh ogólnie warto się powoli zastanowić nad dozowaniem. Możesz szukać jakiegoś bardziej złożonego ballinga trzy elementowego. Ale tez są fajne jedno butelkowe opcje np all for reef lub polski Balling All in One. To pierwsze sam używałem na początku przygody z akwarium. Pompa dozująca najlepiej od razu 3/4 kanałowa + jakieś dodatki do wody i nie ma na co czekać Do tego pamiętaj o regularnych testach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted June 3, 2024 A czy poziom Ca też spada? Jeśli nie to preparaty typu All For Reef się nie sprawdzą bo próbując utrzymać stabilne KH będziesz podbijać Ca. Podmiany robisz co tydzień? Może na początek wystarczy podawanie samego KH. Jak masz fundusze to zrób jak @sith114napisał tylko pytanie czy jedno czy trzyskładnikowy balling. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ https://nano-reef.pl/forums/topic/122138-spełniając-marzenia-etap-2-250l-plus-sump/ Share this post Link to post Share on other sites
kubaluka Report post Posted June 3, 2024 Tak co tydzień, nie zauważyłem spadku Ca trzyma się na stałym poziomie. Spróbuję tak jak piszecie podnieść samo Kh, a może być już tak ,że korale juz konsumują, nie mam za wiele lps. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted June 3, 2024 zrób testy przez 2-3 tygodnie o tej samej porze tego samego dnia i zobaczysz. Jeśli jest spadek = zacznij dozować. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted June 3, 2024 A może na początek soda Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
kubaluka Report post Posted June 3, 2024 Dziękuję wszystkim za rady. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites