MarcinH Zgłoś Napisano 23 Czerwca Witam, mam pytanie odnośnie korony a tak naprawdę spienionego PCV. Muszę odkleić koronę, która wykonała mi firma ze szkła. Nie jest praktyczna, do tego nie zasłonia tafli wody, dlatego zrobię nową, zdejmowaną. I tu rodzi się pytanie czy spienione PCV 10 mm grubości będzie wystarczające sztywne, by korona się nie zdeformowała? Korona będzie o wymiarach 160 x 75 x 15 cm wysokości. Myślę czy nie skleić dwóch warstw by całość usztywnić, tylko czy jest to potrzebne? Na zewnątrz planuję przykleić czarny dibond, który będzie schodzić kilka cm na szybę i będzie to trzymać całość na akwarium. Tylko czy na środku nie zrobić się banan z tej korony? Na górę planuję jeszcze położyć siatkę z Red Sea. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie do samej konstrukcji, jeśli chodzi o deformację? Jakie macie doświadczenia ze spenionym PCV, czy jest to w miarę sztywny materiał i da radę? Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Czerwca Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 21 godzin temu, MarcinH napisał: Witam, mam pytanie odnośnie korony a tak naprawdę spienionego PCV. Muszę odkleić koronę, która wykonała mi firma ze szkła. Nie jest praktyczna, do tego nie zasłonia tafli wody, dlatego zrobię nową, zdejmowaną. I tu rodzi się pytanie czy spienione PCV 10 mm grubości będzie wystarczające sztywne, by korona się nie zdeformowała? Korona będzie o wymiarach 160 x 75 x 15 cm wysokości. Myślę czy nie skleić dwóch warstw by całość usztywnić, tylko czy jest to potrzebne? Na zewnątrz planuję przykleić czarny dibond, który będzie schodzić kilka cm na szybę i będzie to trzymać całość na akwarium. Tylko czy na środku nie zrobić się banan z tej korony? Na górę planuję jeszcze położyć siatkę z Red Sea. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie do samej konstrukcji, jeśli chodzi o deformację? Jakie macie doświadczenia ze spenionym PCV, czy jest to w miarę sztywny materiał i da radę? Pozdrawiam Marcin Ja mam korone z PCV o długosci 125 cm grubosc 10mnm musiałem wklejac usztywnienia od srodka bo jednak wyginało sie ale teraz jest ok materiał lekki super do obróbki elegancko wygląda zawsze mozesz zrobic sobie ten długi bok z dwóch czesci . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach