Skocz do zawartości
ziomtom

Maxspect, Reff Flare czy może THOR

Rekomendowane odpowiedzi

Do 200 litrowego akwa chce kupic 2 lampy  i możecie dać jakieś swoje opinie na temat tych lamp i pomoc mi w podjęciu decyzji z tych trzech lub dać inne propozycje?

1. Reef Flare Pro BLUE S  65W 

2. Maxspect MJ-L165 BLUE 65W

3.  LED THOR 60W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxspect wyjdzie najtaniej. Używki z gwarancją idzie kupić w dobrych pieniądzach na olx. Sam mam mjl165 Blue i jestem zadowolony z przyrostów.  Ciężko idzie parowanie z telefonem. Weź pod uwagę również popbloom rl90. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem reef flare i dużo lepiej koralowce rosną teraz pod Alphami od PS . Drugi raz RF bym nie kupił. Słyszałem dobre opinie o popbloom rl90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że jestem "zboczony" pod względem światła i wiecznie mi coś nie pasowało wizualnie to:miałem samoróbkę(swoją drogą bardzo fajne kolory i przyrosty),miałem Maxpecta,miałem Orpheka,miałem Flare.Po ostatniej lampie powiedziałem dość samych ledów.Kupilem sciemnialną T5x6rur 24W. Do tego jakieś zwykle niebieskie belki ledowe celem fluo poranków i wieczorów i.....wiem ,że już nigdy nie wrócę do samych ledów.Na początku przerazilem się światłem.Bardzo mi się nie podobało.Ale kiedy korale przestawiły się na rury,kiedy zakochały się w tym świetle to i ja wraz z nimi.Akwarium przy T5 nie jest az tak cukierkowe jak przy samych ledach, ale to jak wdzięczne są koralowce w zupełności mi rekompensuje;).Zaznaczam jednak, że mam aktualnie dość małe akwarium.Kostka 60x60x60 i w tym przypadku moja lampa nie jest aż tak prądożerna.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie zaryzykowałem i kupiłem na próbę PopBloom RL90,  używam od 3 tygodni i na ten momennt uważam że to był strzał w dziesiątkę. Jedyny minus to mogłaby być trochę cichsza ale idzie się do tego przyzwyczaić:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, ziomtom napisał:

PopBloom RL90,

Bardzo dobry zakup.... Gdybym wiedział wcześniej... Ostatni zlot akwarystów mnie uświadomił. 

Generalnie używam tej samej lampki, ale w słabszej wersji (50W) spod brandu RedSea... 

90tka posiada o ile mnie pamięć nie myli o 1 kanał więcej do kontroli w aplikacji i 2 diody więcej - kolorystycznie (czerwona i zielona).

Generalnie świetna lampka. Korale przy niej rosną aż miło. Do tego jest kompaktowa i ma szeroki jak na ten typ budowy kont świecenia. To pewnie zaletą tej jeb*tnej soczewki mieszającej spektrum.

Co do hałasu - no cóż ja nie narzekam, ale to może z powodu tego że mam o 40W słabszy model ;)

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej lampie jak podniesie się osłonę wentylatora to okazuje się że sam wiatraczek pracuje bardzo cicho, szum który się pojawia to dzwiek powietrza przepływajacego przez ten radiator. Myślę że da się jakoś ǰą przerobić aby była całkowicie bezgłośna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie ten model niesygnowany marką RedSea ma taką opcję, ale u mnie obudowa jest niezdejmowalna, a przynajmniej bez użycia śrubokręta ;) 

IMG_20241027_224611.jpg

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi