Skocz do zawartości
Dan86PL

162l (80x45x45)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przedstawiam swój baniak, głównie dlatego, że potrzebuję pomocy osób z większą wiedzą od mojej w celu polepszenia projektu. :)

Akwarium o wymiarach 80x45x45cm co daje 162l pojemności.

Sump o wymiarach 50x30x35cm co daje 52,5l pojemności.

Oświetlenie: DIY na diodach Power Led 3W o łącznej mocy 50Watt (3 nitki z różnymi godzinami zapalania i gaśnięcia)

Odpieniacz: DIY by Erni średnicy 12cm, pompa Aquael 1500l/h - 22W

Pompa obiegowa: Tuzne Pompa Silence 1073.020; Wydajność pompy: 200-2400 l/h; Zużycie energii: 14-30 W

Cyrkulator: Aqua nova NWM-4000Hydor Koralia Nano 900 l/h

Grzałka: 50W Aquael

Chwilowo ze sprzętu doszła lampa UV 9W aquael i pompka do niej z racji walki z ospą, póki co wydaje się wygranej. :)

ŻYCIE:

Ryby: Zebrasoma flavenscens x 1, Amphiprion ocellaris x 2, Pseudanthias squamipinnis x 3, Chrysiptera parasema x 1

Krewetki: Lysmata amboinensis x 2, Lysmata kuekenthali x 1

Koralowce: quadri red, mnóstwo zielonych ukwiałów, mały ukwiał żółty, 3 rodzaje euphylli, milka(?), calaustrea green, rhodactisy, capnella i 3 rodzaje, których nazwy nie znam...

Poza tym oczywiście wieloszczety, w sumpie sporo kiełży co cieszy i asteriny. :)

AP1GczMb63RpxC3FeqgIlmhJdiyIwKq7K9bwFlZv

Akwa 1.jpg

AP1GczOM2F062BJWOC2akQdQMBBgIj9Wu4eNyTD0

Edytowane przez Dan86PL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wszystko rośnie.

nie zastanawiałeś się, żeby tego dużego korala po lewej na górze pociąć? Utnij 6-7 gałązek, posadź sobie co 5cm obok siebie na skale i od dołu będzie rosnąć jako gęsta rozeta. nie będzie efektu jednego, paskudnego, czarnego korzenia pod spodem.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.11.2024 o 10:14, katani napisał:

Ładnie wszystko rośnie.

nie zastanawiałeś się, żeby tego dużego korala po lewej na górze pociąć? Utnij 6-7 gałązek, posadź sobie co 5cm obok siebie na skale i od dołu będzie rosnąć jako gęsta rozeta. nie będzie efektu jednego, paskudnego, czarnego korzenia pod spodem.

Dzięki za miłe słowo.

Jak w ogóle nazywa ten koral po lewej? Czy to milka, która mi wychudła w akwarium i dlatego ma takie cienkie gałązki? :) 

Ja zdaję sobie sprawę, że ten "korzeń" słabo wygląda, ale z drugiej strony jest przydatny. Ja lubię od czasu do czasu jakiegoś korala przestawić i dzięki temu, że mam taki "korzeń" mogę ta nazwijmy to "milkę" postawić np. nad ukwiałem a ten nie będzie jej parzył. :)

W sumie to mi trochę wstyd, patrząc na to jakie tu ludzie mają cuda, no ale powoli do przodu. Długie miesiące jak nie lata nic nie ulepszałem w akwarium a akwarystyka morska się rozwija, więc może ten temat pozowli i mi uzyskać bardziej satysfakcjonujące efekty. Póki co chcę zbić azotany i fosforany i na tym się skupic. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Dan86PL napisał:

W sumie to mi trochę wstyd, patrząc na to jakie tu ludzie mają cuda, no ale powoli do przodu.

tym się nie przejmuj. Ludzie po 20 lat akwarium trzymają, mają inną wiedzę i doświadczenie.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi