waldimas Report post Posted November 19 Witam, w moim Profiluksie 2 padły mi 2 linijki na wyświetlaczu przez co utrudniona jest kalibracja sondy Ph oraz odczyt temp. Serwis Profiluxa nie ma juz wyswietlaczy do tego modelu. Zakupilem wyswietlacz ten podany przez Gothmog https://www.tme.eu/en/details/dem16228sbh-pw-n/lcd-alphanumeric-displays/display-elektronik/dem-16228-sbh-pw-n/ ale po wlutowaniu tylko sie podswietla na niebiesko lecz nie wyswietla zadnych komunikatow, ten wylutowany z profiluksa rózni sie tez od spodu od tego sugerowanego przez Gothmoga ten z oznaczeniem 1602Q3 to oryginalny z profka a 16228 to ten z linku od Gothmog wie ktoś czym mozna zastapic ten oryginalny lub mozecie polecic kogos kto to ogarnie bo Profilux działa normalnie i szkoda by bylo wymieniac na nowszy go tylko przez wyswietlacz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted November 19 Nie ma na reszcie płyty jakiegoś potencjometru. Wygląda jakby po wymianie był na maksa rozjaśniony i nie będzie widać wyświetlany lini. U siebie po zmianie w mierniku ph tak miałem później musiałem dodawać potencjometr na piny wyświetlacza aby go ustawić. Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
waldimas Report post Posted November 19 21 minut temu, rumik21 napisał: Nie ma na reszcie płyty jakiegoś potencjometru. Wygląda jakby po wymianie był na maksa rozjaśniony i nie będzie widać wyświetlany lini. U siebie po zmianie w mierniku ph tak miałem później musiałem dodawać potencjometr na piny wyświetlacza aby go ustawić. Niestety ale potencjometru brak Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted November 19 (edited) Jakby główna podstawową informacja byłoby uzyskanie modelu kontrolera użytego w oryginalny LCD. Może napisz zapytanie do profiluxa o to. Inna kwestia czy w samym menu profiluxa mozna zmieniac kontrast wyswietlacza? Wiem, że teraz tego nie sprawdzisz ale może lcd ma fabrycznie jakaś wartość ustawioną w pamieci kontrolera i wystarczyłoby wysłac nowa wartosc z poziomu menu profiluxa. Moze jakiś kolega posiadajacy ten sprzet bybłby Ci w stanie to sprawdzić? I opisać droge do tej pozycji w menu to byś przeklikał w ciemno Edited November 19 by sith114 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites