Skocz do zawartości
waldimas

Wyświetlacz do Profilux 2 plus-jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w moim Profiluksie 2 padły mi 2 linijki na wyświetlaczu przez co utrudniona jest kalibracja sondy Ph oraz odczyt temp. Serwis Profiluxa nie ma juz wyswietlaczy do tego modelu.

Zakupilem wyswietlacz ten podany przez Gothmog 

https://www.tme.eu/en/details/dem16228sbh-pw-n/lcd-alphanumeric-displays/display-elektronik/dem-16228-sbh-pw-n/

ale po wlutowaniu tylko sie podswietla na niebiesko lecz nie wyswietla zadnych komunikatow, ten wylutowany z profiluksa rózni sie tez od spodu od tego sugerowanego przez Gothmoga 

ten z oznaczeniem 1602Q3 to oryginalny z profka a 16228 to ten z linku od Gothmog

wie ktoś czym mozna zastapic ten oryginalny lub mozecie polecic kogos kto to ogarnie bo Profilux działa normalnie i szkoda by bylo wymieniac na nowszy go tylko przez wyswietlacz.

profilux.jpg

LCD sbh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma na reszcie płyty jakiegoś potencjometru.  Wygląda jakby po wymianie był na maksa rozjaśniony i nie będzie widać wyświetlany lini. U siebie po zmianie w mierniku ph tak miałem później musiałem dodawać potencjometr na piny wyświetlacza aby go ustawić. 

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, rumik21 napisał:

Nie ma na reszcie płyty jakiegoś potencjometru.  Wygląda jakby po wymianie był na maksa rozjaśniony i nie będzie widać wyświetlany lini. U siebie po zmianie w mierniku ph tak miałem później musiałem dodawać potencjometr na piny wyświetlacza aby go ustawić. 

Niestety ale potencjometru brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby główna podstawową informacja byłoby uzyskanie modelu kontrolera użytego w oryginalny LCD. Może napisz zapytanie do profiluxa o to. Inna kwestia czy w samym menu profiluxa mozna zmieniac kontrast wyswietlacza? Wiem, że teraz tego nie sprawdzisz ale może lcd ma fabrycznie jakaś wartość ustawioną w pamieci kontrolera i wystarczyłoby wysłac nowa wartosc z poziomu menu profiluxa. Moze jakiś kolega posiadajacy ten sprzet bybłby Ci w stanie to sprawdzić? I opisać droge do tej pozycji w menu to byś przeklikał w ciemno :D

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi