Skocz do zawartości
Perkoz

Dylemat za sumpem czy bez ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam małą zagwozdkę, czy wybrać Red Sea Max Nano XL G2 125L bez sumpa, czy Red Sea REEFER G2+ 170 z sumpem. Nano z dodatkowym osprzętem wyjdzie mniej więcej 7000 a 170 około 13000. Zastanawiam się czy do tak małego litrażu potrzebny jest sump. Jest to moje pierwsze akwarium morskie, ale jeżeli chodzi o rozmiar, to w przyszłości na pewno, nie będzie nic większego. Obsada, miękkie, lpsy i spsy, tak ,ale dla nie problematyczne. Z Waszego doświadczenia, co wybrać ? Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Perkoz napisał:

Witam, mam małą zagwozdkę, czy wybrać Red Sea Max Nano XL G2 125L bez sumpa, czy Red Sea REEFER G2+ 170 z sumpem. Nano z dodatkowym osprzętem wyjdzie mniej więcej 7000 a 170 około 13000. Zastanawiam się czy do tak małego litrażu potrzebny jest sump. Jest to moje pierwsze akwarium morskie, ale jeżeli chodzi o rozmiar, to w przyszłości na pewno, nie będzie nic większego. Obsada, miękkie, lpsy i spsy, tak ,ale dla nie problematyczne. Z Waszego doświadczenia, co wybrać ? Dzięki za pomoc

Opcje są dwie wpłacić tzw wpisowe do hobby i wybrac red sea albo złożyć zestaw samemu taniej ;)

A co do pytania sump czy bez zawsze sump to wygodniejsza opcja dajaca więcej możliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik 200 L z panelem (szkło 10 mm, full opti - nawet dno) wraz  szafką i pompą obiegową kosztował mnie 3 300. Całkowity koszt w dniu zalania ok. 9-10 tys. Mówię tutaj o całości kupionych gratów (światło, dolewka, osmoza, grzałka, mierniki PH i temp, pompka cyrkulacyjna, skała, piach, sól i diabli wiedzą co jeszcze). No to sobie przemyśl gotowca.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Ironista napisał:

Zbiornik 200 L z panelem (szkło 10 mm, full opti - nawet dno) wraz  szafką i pompą obiegową kosztował mnie 3 300. Całkowity koszt w dniu zalania ok. 9-10 tys. Mówię tutaj o całości kupionych gratów (światło, dolewka, osmoza, grzałka, mierniki PH i temp, pompka cyrkulacyjna, skała, piach, sól i diabli wiedzą co jeszcze). No to sobie przemyśl gotowca.

Dzięki za informację, a gdzie robiłeś akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście nie wyobrażam sobie braku sumpa. Widziałem piękne akwaria bez i z. 
Gotowców odradzam, drożej wychodzi niż jak w firmie która robi akwa pod wymiar ale trzeba poczekać trochę. 
Ja robiłem w Akwarium Szczecin, długie terminy ale dobra jakość. Jak się zdecydujesz na składanie samemu to wpierw wybierz sprzęt i do niego dopasuj wymiar akwarium, kształt sumpa itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość akwarii miałem od Mycioka, abyło ich sporo, nigdy mnie nie zawiódł :) Właśnie zamówiłem następne :) Cena przystępna, wykonanie bez zarzutu.

100x60x50{ sump.  2xPhilips coral Care gen2 , na twardo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też polecam Mycioka z Mikołowa , zawsze byłem zadowolony :) Ceny przystępne , jakość bardzo dobra i czas realizacji ok .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.