Perkoz Report post Posted January 30 Witam, mam małą zagwozdkę, czy wybrać Red Sea Max Nano XL G2 125L bez sumpa, czy Red Sea REEFER G2+ 170 z sumpem. Nano z dodatkowym osprzętem wyjdzie mniej więcej 7000 a 170 około 13000. Zastanawiam się czy do tak małego litrażu potrzebny jest sump. Jest to moje pierwsze akwarium morskie, ale jeżeli chodzi o rozmiar, to w przyszłości na pewno, nie będzie nic większego. Obsada, miękkie, lpsy i spsy, tak ,ale dla nie problematyczne. Z Waszego doświadczenia, co wybrać ? Dzięki za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted January 30 2 godziny temu, Perkoz napisał: Witam, mam małą zagwozdkę, czy wybrać Red Sea Max Nano XL G2 125L bez sumpa, czy Red Sea REEFER G2+ 170 z sumpem. Nano z dodatkowym osprzętem wyjdzie mniej więcej 7000 a 170 około 13000. Zastanawiam się czy do tak małego litrażu potrzebny jest sump. Jest to moje pierwsze akwarium morskie, ale jeżeli chodzi o rozmiar, to w przyszłości na pewno, nie będzie nic większego. Obsada, miękkie, lpsy i spsy, tak ,ale dla nie problematyczne. Z Waszego doświadczenia, co wybrać ? Dzięki za pomoc Opcje są dwie wpłacić tzw wpisowe do hobby i wybrac red sea albo złożyć zestaw samemu taniej A co do pytania sump czy bez zawsze sump to wygodniejsza opcja dajaca więcej możliwosci. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted January 31 no ceny to mają z kosmosu Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted February 1 Zbiornik 200 L z panelem (szkło 10 mm, full opti - nawet dno) wraz szafką i pompą obiegową kosztował mnie 3 300. Całkowity koszt w dniu zalania ok. 9-10 tys. Mówię tutaj o całości kupionych gratów (światło, dolewka, osmoza, grzałka, mierniki PH i temp, pompka cyrkulacyjna, skała, piach, sól i diabli wiedzą co jeszcze). No to sobie przemyśl gotowca. Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
Perkoz Report post Posted February 1 13 godzin temu, Ironista napisał: Zbiornik 200 L z panelem (szkło 10 mm, full opti - nawet dno) wraz szafką i pompą obiegową kosztował mnie 3 300. Całkowity koszt w dniu zalania ok. 9-10 tys. Mówię tutaj o całości kupionych gratów (światło, dolewka, osmoza, grzałka, mierniki PH i temp, pompka cyrkulacyjna, skała, piach, sól i diabli wiedzą co jeszcze). No to sobie przemyśl gotowca. Dzięki za informację, a gdzie robiłeś akwarium Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted February 1 Ja osobiście nie wyobrażam sobie braku sumpa. Widziałem piękne akwaria bez i z. Gotowców odradzam, drożej wychodzi niż jak w firmie która robi akwa pod wymiar ale trzeba poczekać trochę. Ja robiłem w Akwarium Szczecin, długie terminy ale dobra jakość. Jak się zdecydujesz na składanie samemu to wpierw wybierz sprzęt i do niego dopasuj wymiar akwarium, kształt sumpa itp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted February 3 O Mycioku są różne opinie, ja mam zbiornik od niego, jest ok, Miałem kiedyś max nano z panelem, ale sump to jest rewelacja, wygoda, Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
Perkoz Report post Posted February 3 Właśnie myślę o Mycioku Quote Share this post Link to post Share on other sites
Danielj Report post Posted February 3 Większość akwarii miałem od Mycioka, abyło ich sporo, nigdy mnie nie zawiódł Właśnie zamówiłem następne Cena przystępna, wykonanie bez zarzutu. Quote 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Share this post Link to post Share on other sites
Aqua Fish Report post Posted yesterday at 10:16 AM Też polecam Mycioka z Mikołowa , zawsze byłem zadowolony Ceny przystępne , jakość bardzo dobra i czas realizacji ok . Quote Share this post Link to post Share on other sites