Skocz do zawartości
Daro73

Poziom kh stoi

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec grudnia odpaliłem nowe akwarium, do uruchomienia wykorzystałem solankę z poprzedniego zestawu. Generalnie problem mam z tym że poziom kh stoi i nie mogę go podbić w żaden sposób. Akwarium ma prawie 500 l. Do jego odpalenia wykorzystałem 300l nowej solanki oraz 200 ze starego. Po zmierzeniu kh wyniosło niecałe 7, chciałem je podbić do 8, zacząłem używać preparatu kh buffer w ilości 20ml dziennie. Po kilku dniach dozowania kh stoi na poziomie 6.9. Dziś zrobiłem podmianę 40 l solanki która miała kh 9.4. Po testach w akwarium nie zmieniło się kompletnie nic, znowu 6.9. Podejrzewałem że coś dzieje się z fotometrem ale kh solanki pokazał większe. Macie jakieś pomysły co jest nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dodawałem nowej skały, akwarium jest uruchomione na skale ze strego zbiornika i kompletnie nowym podłożu, bałem się że przełożę jakiś syf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nutrienty ? Na początku miałem lekko rosnący poziom no3 który doszedł do 8. 6 i stanął i zaczął spadać. Teraz mam 6.6. Po4 musiałem dozować poziom był niewykrywalny, teraz mam stały na poziomie 0.02. Co do piasku to mam uzdatniany bakteriami piasek od Aquaforest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Daro73 napisał:

Pod koniec grudnia odpaliłem nowe akwarium, do uruchomienia wykorzystałem solankę z poprzedniego zestawu. Generalnie problem mam z tym że poziom kh stoi i nie mogę go podbić w żaden sposób. Akwarium ma prawie 500 l. Do jego odpalenia wykorzystałem 300l nowej solanki oraz 200 ze starego. Po zmierzeniu kh wyniosło niecałe 7, chciałem je podbić do 8, zacząłem używać preparatu kh buffer w ilości 20ml dziennie. Po kilku dniach dozowania kh stoi na poziomie 6.9. Dziś zrobiłem podmianę 40 l solanki która miała kh 9.4. Po testach w akwarium nie zmieniło się kompletnie nic, znowu 6.9. Podejrzewałem że coś dzieje się z fotometrem ale kh solanki pokazał większe. Macie jakieś pomysły co jest nie tak

Jaki KH buffer lejesz?
Kalkulator do ballinga uzyles albo moze po prostu na opakowaniu masz napisane ze dawka X ml  w 100l wody podnosi poziom KH o Z.
Podmianami to tam możesz wiesz... wisłe kijem zawrócić.
Weź się za ballinga nie od d strony to i KH sobie wyrównasz. A z reszta na siłę dążyć do 8. Jednym akwarium idzie super na KH 6 inni jada na 10 albo i 12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi