Skocz do zawartości
kajman2220!

"Zerowe" PO4-NO3 50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jak w tytule zmagam się z problemem nie wykrywalnego PO4 przy jednocześnie wysokim NO3. Uprzedzę odrazu pytania typu czym mierzone itd. testy wykonywane niezmienie Saliferem ( nowy kupiony dwa tygodnie temu tak samo jak test na NO3 ), i tak wiem że jego dokładność nie  jest 100%  dlatego też wodę zawiozłem do sklepu gdzie wykonali test Hannką. Dodam że od prawie tygodnia leję PO4+ od Arki w dawce która na dobę powinna podnieść wartość o 0,1 a tu dalej nic.Sama chęć podniesienia PO4 wiążę się z chęcią zbicia NO3 jak wiadomo bez jednego z dwóch tych parametrów nie ma opcji regulacji drugiego.

Inne parametry:

KH:8,6

PH:8,2

Mg:1320

Ca:430

NO2:0

NO3:50

PO4: nie wykrywalne

Zasolenie: 35ppt 

Edytowane przez kajman2220! (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz podnieść PO4 do wykrywalnego poziomu i podawać jakąśpożywkę dla bakterii, żeby zbijać NO3. Bez PO4 nie da się zbić NO3 i odwrotnie.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że bez PO4 nie zbiję NO3 tylko tak jak pisałem od prawie tygodnia leje PO4+ w dawce która na dobę powinna podnieść wartość o 0,1, a tu cięgle test pokazuje niby zero inaczej ujmę niewykrywalne. Bakterie dostają także pożywkę w postaci węglanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz akwarium i co w nim jest? Przy dużej obsadzie koralowej koralowce mogą zjeść całe PO4.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podepnę się pod temat, pytając czy masz odpieniacz lub rolermat? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy dodajesz może jakieś polimery typu reef actif lub coś podobnego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sytuacja. Jeśli się z czymś mierzyłem to zazwyczaj było to PO4. Nie odwrotnie. Moim skromnym zdaniem. Masz coś nie tak z filtracją biologiczną. Albo za słaba albo wcale jej nie ma. 

Zrób jak radzi mazmaciek, karm więcej (o ile jest co) albo...i to moje zdanie. Karm bakterie i/lub lej ich więcej. 

Nie mam wytłumaczenia na ten stan. Z przyczyn  podejrzewał bym nie odgazowaną skałę.

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten smak problem zerowe po4 no3 w granicach 20 może ciut więcej i za cholerę nie mogę z nim zejść a dodawanie po4 kończy się tym że podnosi się na chwilę i zaraz spowrotem jest zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.03.2025 o 20:54, Alcoholik napisał:

Witam, podepnę się pod temat, pytając czy masz odpieniacz lub rolermat? 

Tak jest odpieniacz bez rolera 

W dniu 1.04.2025 o 06:29, mazmaciek napisał:

Z pokarmem powinno wpadać dużo po4. Może zwiększ dawki mrożonek

Karmie dwie kostki ( Artemia,Mysin,Cyclop to w szczególności dla mandaryna , miks dla ryb morskich ) na parę błaznów ,parę babek kopiacych ,babka koralowa, dwa chromisy oraz mandaryn. Dodam że przestałem nawet płukać mrozonki w nadziei że pdobje to PO4.Mrożone z karmiam na przemian z suchym

W dniu 31.03.2025 o 10:18, katani napisał:

Jakie masz akwarium i co w nim jest? Przy dużej obsadzie koralowej koralowce mogą zjeść całe PO4.

Akwarium brutto w obiegu 400 litrów, dodam tylko że ten problem jest u mnie już długo. Próbowałem już chyba wszystkiego. Obsada korali nie jest jakaś ponad miarę kilka SPS ( 2 Szt. ) LPS ( 2 szt. ) i do tego gonipora kilka zoa ,sarco, dwie ricordea oraz grupka discosoma. Dodam że same korale rosną i już niektóre podwoiły swoją objetość od zakupu.

16 godzin temu, Opelin napisał:

Ciekawa sytuacja. Jeśli się z czymś mierzyłem to zazwyczaj było to PO4. Nie odwrotnie. Moim skromnym zdaniem. Masz coś nie tak z filtracją biologiczną. Albo za słaba albo wcale jej nie ma. 

Zrób jak radzi mazmaciek, karm więcej (o ile jest co) albo...i to moje zdanie. Karm bakterie i/lub lej ich więcej. 

Nie mam wytłumaczenia na ten stan. Z przyczyn  podejrzewał bym nie odgazowaną skałę.

Akwarium założe cztery lata temu na 80% suchej skały od AF. Reszta uzupełniona żywą z pewnego zródła. Cała skała wykazuje oznaki ożwienia ( glony wapienne,pełno małych żyjątek po zgaszeniu światła ). Ostatnio już zaaplikowałem w dwa dni dawke tygodniową (bakterie )plus PO4 plus efekt żaden dodam że test PO4 sprawdzony na wodzie u znajomego wskazuje prawidłowo.

W dniu 31.03.2025 o 21:26, lukas_gr napisał:

czy dodajesz może jakieś polimery typu reef actif lub coś podobnego? 

Aktualnie AF Pro Bio F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz same małe rybki do tego niedużo, masz do wyboru, albo lać PO4, albo spróbować coś dołożyć. Daj fotkę akwarium jak możesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, katani napisał:

Masz same małe rybki do tego niedużo, masz do wyboru, albo lać PO4, albo spróbować coś dołożyć. Daj fotkę akwarium jak możesz.

Sugerujesz że za mało brudzą wodę :googleye. Wrócę do domu to spróbuje zrobić coś sensownego.@katani takie pytanie  czy pojawienie się małego ogniska cyjano może wyciągać z wody całe PO4 ( sorki zapomniałem wspomnieć ) dodam tylko że cyjano pojawiło się po wymianie podłoża ,które  miało miejsce na koniec lutego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System w sumie stary, a tu niskie po4 ;) taka ciekawostka to bardzo często wygląda odwrotnie po zalaniu w zbiorniki po4 zeruje no3 wysoko, a z czasem role się odwracają.

Zmieniłbym test na hankę dozował małe dawki rzędu 0.01 albo i mniej tego po4 na dobę i robił testy w odstępach tygodnia do dwóch. Powinien Cie interesować spadek NO3, a nie czy po4 jest wykrywalne. Dawka pożywki i bakterii wg litrażu czy tam zapotrzebowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sith114 napisał:

System w sumie stary, a tu niskie po4 ;) taka ciekawostka to bardzo często wygląda odwrotnie po zalaniu w zbiorniki po4 zeruje no3 wysoko, a z czasem role się odwracają.

Zmieniłbym test na hankę dozował małe dawki rzędu 0.01 albo i mniej tego po4 na dobę i robił testy w odstępach tygodnia do dwóch. Powinien Cie interesować spadek NO3, a nie czy po4 jest wykrywalne. Dawka pożywki i bakterii wg litrażu czy tam zapotrzebowania.

Testy są wykonywane i saliferem oraz hannką w posiadaniu znajomego. Problemem jest że PO4+ lane już ponad tydzień w dawkach litrarzowych a PO 4 w baniaku ani myśli się podnieść.Wiadomą sprawą jest że bez PO4 nie zjedzie w dół za żadne skarby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kajman2220! napisał:

Testy są wykonywane i saliferem oraz hannką w posiadaniu znajomego. Problemem jest że PO4+ lane już ponad tydzień w dawkach litrarzowych a PO 4 w baniaku ani myśli się podnieść.Wiadomą sprawą jest że bez PO4 nie zjedzie w dół za żadne skarby.

Wykrywalność tego po4 nie jest istotna, istotone jest to że go dostarczasz i z tego wynikajacy spadek NO3. No chyba ze faktycznie dawki lejesz uderzeniowe i  nic nie dyga to robi sie ciekawie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sith114 napisał:

Wykrywalność tego po4 nie jest istotna, istotone jest to że go dostarczasz i z tego wynikajacy spadek NO3. No chyba ze faktycznie dawki lejesz uderzeniowe i  nic nie dyga to robi sie ciekawie :P

Dokładnie to jest problemem nie samo niewykrywalne PO4 , tylko że system zachowuje się jakby go nie było ( czytaj brak reakcji NO3 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat
8 godzin temu, kajman2220! napisał:

Aktualnie AF Pro Bio F

w takim razie, to pewnie jest przyczyna, tego typu polimery zbijają radykalnie po4, a nie ruszają no3. Ja u siebie miałem tak rok temu, też nie mogłem dojść o co chodzi, miałem zerowe po4, a no3 pod 30. Na koniec okazało się, że to właśnie węgiel w formie polimerów. Zrób tak: 1. odstaw polimer, 2. podłącz pod pompę no3po4x od red sea, 3. zacznij dozować phos feed od tropic marin (tylko nie phos start! bo też zawiera polimer). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi