Skocz do zawartości
Ustrzycki1

Potrzebny sterownik AQma

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Jak w tytule. 

Potrzebny mi sterownik do lampy.

Mój dotychczasowy kilka godzin temu padł, i na wczoraj potrzebny mi sterownik do oświetlenia. Wykorzystuję 3 kanały, w każdym po 5 diod 3w. 

Dodaję zdjęcie dla wglądu. 

20250403_195514.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czas zanim zdobędziesz sterownik podłącz bez sterownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz do magu na maila, najszybciej będzie. Albo ci podpowie jak naprawić, albo zamówisz nowy, Jak ci jutro wyśle to pojutrze odbierzesz.

@magu na forum zagląda, ale może nie codziennie.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katani

Napisałem, na razie czekam na odpowiedź. 

@Alcoholik

Bez, sterownika, po samych driwerach? To Nie działa. 

Może opiszę problem szczegółowo.  Driwery ogarnia zasilacz z lapka. Na wyjściu pokazuje 19.65V.  W momencie gdy podepnę zasilacz pod driwery, zasilanie znika. Któryś z driwerow robi zwarcie?? A co ciekawe, gdy odepnę kabel z płytki, zasilacz dalej pokazuje zero. Dopiero gdy odłączę go od sieci, i wepnę z powrotem to znów pokazuje 19,65V

A,i sterownik odłączony jest całkiem od płytk z driwerami,więc obstawiam że uwaliło Driwery. 

Edytowane przez Ustrzycki1
Edit (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam sterownik, padł mi kiedyś driver o ile dobrze pamiętam to nie działał jedynie kanał z uwalonym driverem. Driver możesz wymienić samodzielnie, trzeba go jedynie wylutować z płytki. Możesz po kolei odłączać poszczególne kanały od driverów, wtedy zlokalizujesz który driver jest uszkodzony. Ja tak robiłem a mam  6 kanałów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie będę musiał po kolei wylutować każdy Driwer. Nie ma wyjścia. Bo w momencie jak podaję napięcie na płytkę, odcina zasilacz. Czyli któryś jest uwalony. 

A nie da się zmierzyć miernikiem takiego driwera? Bo tak średnio mi się podoba pomysł z wylotowywaniem każdego z osobna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz przewody od driverów, podłącz jeden i jeden kanał i po kolei sprawdź wszystkie drivery. Przy okazji sprawdzisz czy w którymś kanale nie masz na przykład zwartej diody. Swoją lampę robiłem od podstaw, nie uniknąłem wpadek z uszkodzonym driverem czy uszkodzonym Arduino gdzie jedynym objawem uszkodzenia był problem z jednym kanałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Daro73 Dziś tak właśnie zrobiłem. Namierzyłem uszkodzony Driwer i wywaliłem go z płytki. Na szczęście na płytce miałem dwa zapasowe. Popiołem kanał pod inny Driwer i lampa działa. Dzięki za podpowiedź. 

Będę jednak męczył  @magu pytaniem o nowszy typ sterownika.:bow

Ten obecny działa, ale nie wiem jak długo będę mógł go obsługiwać. Łączę się z nim po bluetooth przy pomocy jakiegoś starego telefonu. Te nowsze, które posiadamy w domu, nie są w stanie połączyć się że sterownikiem. Podejrzewam że to kwestia zbyt starego modułu bluetooth. Tak więc muszę wymienić całe ustrojstwo, póki czas. Oby Marcin miał jakieś stare zapasy... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.az-delivery.de/ tu masz różne takie, jak byś sam chciał coś ugryźć. Jeśli chodzi o nowe telefony to coś robisz nie tak że nie możesz się połączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, przypomniałeś mi ważną rzecz. Ze sterownikiem mogę się obecnie połączyć jedynie z windowsowej aplikacji, próbowałem ze sklepu Play ściągnąć aplikację na Androida. Niestety tej aplikacji w sklepie Play już raczej nie ma, no chyba że źle szukam. Może masz możliwość podesłania lub wrzucenia tej aplikacji na Androida ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Daro73 Jest tak ja mówisz, apki tam nie ma. Sam próbowałem i nie znalazłem. 

Trochę głupio się przyznać, ale nie jestem pewien jak wstawić apke na sklep :( może wyślę Ci na email? 

@Alcoholik

Zrobiłem tak:usunąłem aplikacje z mojego prywatnego tel(aplikacja nie chciała się łączyć z sterownikiem) następnie przy pomocy bluetooth przerzuciłem apkę z starego tel(tylko on obsługiwał sterownik) na nowy tel, no i ku mojemu zaskoczeniu, zadziałało. 

Nie wiem, normalnie czary jakieś. 

Edytowane przez Ustrzycki1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jak najbardziej możesz wysłać mi apkę na maila, byłbym bardzo wdzięczny. Na wszelki wypadek podaję daro73@gmail.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi