fOe Zgłoś Napisano 1 Maja (edytowane) dałem szwagrowi aby skleił mi akwarium , niestety jest do rozklejenia nie dość że krzywo to całe upierdzielone w silikonie .teraz czeka mnie rozklejanie i czyszczenie tego wszystkiego , doradzi ktoś jak i czym wyczyścić szyby z silikonu są całe upierdzielone ,chodzi oto aby nie porysować . co do pytqn do szwagra wpadł sąsiad z bimbrem resztę sobie można dopowiedzieć heh ps akwarium już rozkleiłem chodzi teraz o czyszczenie całych szyb bo są usmarowane silikonem boi kanty i ranty Edytowane 1 Maja przez fOe (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Czwartek o 15:52 Witam Czyściłam już takie szkła najlepszym rozwiązaniem jest skrobanie czymś ostrym nóż do tapet lub wykładzin podłogowych , albo żyletka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Czwartek o 18:43 Żyletka, nowy nożyk do tapet aby z grubsza usunąć a na koniec preparatem do usuwania silikonu. Później odtłuścić i kleić. zapamietaj, silikon nie klei się do silikonu, po żyletce może zostać lekki film po silikonie i taka spoina nie będzie miała swojej wytrzymałości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano Piątek o 18:57 https://www.action.com/pl-pl/p/2575965/skrobak-do-szkla-spectrum/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Niedziela o 05:10 No i się narobiło , też będę czyścił silikon .przednia szyba na dole zaczęła puszczać wodę . Nstępuje rozczelnienie część wody mam przelana do beczek , a reszta poszła do wc. Szybę będę musiał zdemontował i przekleić na nowo . Przy okazji zapytam się w tym wątku , czy ryby przeżyją w beczce z trzy tyg. Woda będzie miała wymaganą tem. oraz napowietrzanie . Chociaż to katastrofa do biorę to na spokojnie. Najważniejsze ,że byłem w domu i zapobieglem zalaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano Niedziela o 07:18 Ryby spokojnie przeżyją, sylikon puścił tak z dnia na dzień czy widziałeś jak powoli puszcza na łączeniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Niedziela o 09:37 (edytowane) 3 godziny temu, Kirzan napisał: Ryby spokojnie przeżyją, sylikon puścił tak z dnia na dzień czy widziałeś jak powoli puszcza na łączeniach? Wieczorek zaczęło ttylko kapać , ale do południa już kapało w paru miejscach . Za nim uruchomiłem pompę by wypompować wodę , to leciało już więcej . Ciekawe czy będą pobierać pokarm. Aha silikon puścił nie na bokach tylko na środku przy dnie . Edytowane Niedziela o 10:26 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 11:33 6 godzin temu, JerzyB napisał: czy ryby przeżyją w beczce z trzy tyg. Woda będzie miała wymaganą tem. oraz napowietrzanie . Chociaż to katastrofa do biorę to na spokojnie. Najważniejsze ,że byłem w domu i zapobieglem zalaniu. Jak zapewnisz ruch wody, temperaturę to powinno być OK. kto ci kleił akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Niedziela o 13:02 (edytowane) Godzinę temu, katani napisał: Jak zapewnisz ruch wody, temperaturę to powinno być OK. kto ci kleił akwarium? Jest pompa cyrkulacyjna oraz napowietrzanie no i grzałka . Akwa kleiłem sam dziwne ,że po czterech latach puścił silikon. Domyślam się , na przednią szybę zabrakło silikonu i kleiłem jakimś bez daty ważności .Teraz plan mam taki by tylną oraz przednią szybę wzmocnić na dole paskami szkła. Jak myślisz ryby będą popierały pokarm ? Edytowane Niedziela o 13:03 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 15:00 1 godzinę temu, JerzyB napisał: Jak myślisz ryby będą popierały pokarm ? musisz sprawdzić. Podejrzewam, że tak, dobrze by było im tam jakieś kryjówki porobić do spania, bo będzie stres dodatkowy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Niedziela o 15:13 2 godziny temu, JerzyB napisał: Jest pompa cyrkulacyjna oraz napowietrzanie no i grzałka . Akwa kleiłem sam dziwne ,że po czterech latach puścił silikon. Domyślam się , na przednią szybę zabrakło silikonu i kleiłem jakimś bez daty ważności .Teraz plan mam taki by tylną oraz przednią szybę wzmocnić na dole paskami szkła. Jak myślisz ryby będą popierały pokarm ? Silikon odkleił się od szyby czy się rozerwał? Jakie ryby? Ja bym się nie odważył trzymać ich w beczce, lepiej ogarnąć jakieś akwarium byle jakie. Co z filtracją w beczce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Niedziela o 16:06 (edytowane) 3 godziny temu, elespero napisał: Silikon odkleił się od szyby czy się rozerwał? Jakie ryby? Ja bym się nie odważył trzymać ich w beczce, lepiej ogarnąć jakieś akwarium byle jakie. Co z filtracją w beczce? Jutro się dowiem jak zdemontuje szybę Mam gdzieś filtr kubełkowy jutro podłączę do beczki. Edytowane Niedziela o 18:45 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano Niedziela o 19:53 jeśli masz miejsce na podłodze to jazda po basen rozporowy dla dzieci. Duża powierzchnia ułatwia wymianę gazową, masz też masę miejsca żeby rozłożyć kryjówki. Objętość znacznie ponad beczkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Niedziela o 20:02 (edytowane) 9 minut temu, dadario napisał: jeśli masz miejsce na podłodze to jazda po basen rozporowy dla dzieci. Duża powierzchnia ułatwia wymianę gazową, masz też masę miejsca żeby rozłożyć kryjówki. Objętość znacznie ponad beczkę. Basen odpada beczka ma 200l W drugiej mam skałę . Edytowane Niedziela o 20:03 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 20:24 Jurek w razie W mój sump teraz to jedna komora 119x50x28cm głęboki. W razie kryzysu jak nie znajdziesz nikogo bliżej to przywoź część albo wszystkie ryby. Co tam u ciebie pływa? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Poniedziałek o 03:46 (edytowane) 7 godzin temu, katani napisał: Jurek w razie W mój sump teraz to jedna komora 119x50x28cm głęboki. W razie kryzysu jak nie znajdziesz nikogo bliżej to przywoź część albo wszystkie ryby. Co tam u ciebie pływa? Dziękuję za chęć pomocy .Blisko mnie jest sklep z morszczyzną dzisiaj porozmawiam może coś załatwię Chociaż warunki w beczce nie są złe przeniosłem ośw. ze sumpa dzisiaj podłączę kubełek więc moim zdaniem będzie ok. Edytowane Poniedziałek o 04:05 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Poniedziałek o 05:12 Powiedz co tam u ciebie pływa i ile sztuk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Poniedziałek o 06:54 (edytowane) 1 godzinę temu, elespero napisał: Powiedz co tam u ciebie pływa i ile sztuk. Podłączyłem filtr kubełkowy . Co pływa Trzy dość duże pokolce parę anthiasów i trochę drobnicy . W sumie około 20 rybek razem z pokolcami. Zalożę swój temat żeby tu nie śmiecić . Edytowane Poniedziałek o 06:56 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Poniedziałek o 07:25 31 minut temu, JerzyB napisał: Podłączyłem filtr kubełkowy . Co pływa Trzy dość duże pokolce parę anthiasów i trochę drobnicy . W sumie około 20 rybek razem z pokolcami. Zalożę swój temat żeby tu nie śmiecić . To nie wróżę im dobrze w tej beczce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano Poniedziałek o 08:40 Na tyle ryb będzie ciasno postaraj się część wrzucić do beczki część może do sumpa lub podwieź komuś na przechowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Poniedziałek o 12:48 21 godzin temu, elespero napisał: Silikon odkleił się od szyby czy się rozerwał? Jakie ryby? Ja bym się nie odważył trzymać ich w beczce, lepiej ogarnąć jakieś akwarium byle jakie. Co z filtracją w beczce? Silikon się nie rozerwał tylko odkleił się od dna . To ciekawe bo z bokami musiałem się namęczyć by rozkleić.Wiem , że odtłuszczałem spirytusem przemysłowym . Czyż bym dna nie odtłuścił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach