Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz

4 godziny temu, Laszek napisał:

3x maxspect e8

Masz włączona na max , że tele PAR wychodzi ? Masz miernik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragedia, wpadła mi glowa suma ze ściany jak byłem w pracy. Woda brzydko pachnie zmętniała na żóltawy kolor. Na szczescie odpieniacz wylączył kubek, zaraz daję węgiel do filtra.

8479574c93623.jpghttps://zapodaj.net/plik-NFRc9px2Dh

Edytowane przez Laszek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Ciebie ciągle coś się dzieje na dobre i na złe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogarnięte, nowy sprzęt tu mi się kubek przelał, tu odpiąłem głowice z vortecha silnik spadł. Siadłem. Podpiałem kubek odpiwniacza pod butelke, virtechy wyczyszczone, 500ml węgla dane, woda jest teochę mętna ale to też fito ze wczoraj dopiero na rolce z rollermata zauwazylem, bo wlalem wczoraj fito i dopiero wylaczylem pompy ale ze splywu jeszcze na wloknine zlecialo. Jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.11.2025 o 17:29, Laszek napisał:

Tragedia, wpadła mi glowa suma ze ściany jak byłem w pracy. Woda brzydko pachnie zmętniała na żóltawy kolor. Na szczescie odpieniacz wylączył kubek, zaraz daję węgiel do filtra.

8479574c93623.jpghttps://zapodaj.net/plik-NFRc9px2Dh

Szkoda głowy suma :/ 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.11.2025 o 11:41, katani napisał:

Szkoda głowy suma :/ 

No mi nie, dawno myślałem żeby się jej pozbyć. Zamknał cykl azotowy ale skok po4 na 1.16 zabiło mi 90% acr. Wczoraj grzebałem kikka godzin w akwarium starym, dzisiaj zaczynam spuszczać wodę i się zatrułem palitoksyną. Od 23 do 5 rano masakra....

https://zapodaj.net/plik-77oiuXIyti
            https://zapodaj.net/plik-4Lux4GVwB1
            https://zapodaj.net/plik-vmQCvz5GnR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przy ospie roby mogą mieć postrzępione płetwy? Na chwile obecną padło mi 17 ryb. Zaczęło się od chateodona kleini pierwszy się obsypał.

Do tego piżamce co ma zamglone oczy, tak jakby ta oslonka oka odpadała powoli.

Może to oodinoza? Bo np. chateodon był jak wyciągnięty z panierki z mąki, i bardzo szybko zabija. 3 dni i po rybie, nawet nie zdążyła schudnąć.

IMG-20260103-141501990.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

No to współczuje , ale nie Ty pierwszy co ryby straciłeś . To na pewno oodinioza , już nic nie poradzisz. Ja gdy zasiedlalem  pokolcami , to do teraz mam wł. lampę UV oraz ozonator 8/24.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostały tylko:

Amphrion berberi najbardziej obsypany i dzisiaj już zaczyna dziwaczyć z jedzeniem

Brzydal

3x piżamki, jednej się oko odkleja, jedna mam poszarpane płetwy

Zebrasoma scopas - ryba która mam prawie 9 lat, przeżyła w starym akwarium kilka chorób

Hextaenia

Doktorek

Coris formoza.

IMG-20260103-160902289.jpg

IMG-20260103-165128289.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ospie też mogą mieć postrzępione płetwy, współczuję. Przeżyłem to w zeszłym roku. W tydzień cala obsada poszła w piach. Ryby musiały być osłabione że tak to szybko poszło. 
Ciągle stosownie lampy UV nie zapobiegnie ospie, może ograniczyć. 
Dobre karmienie i dodawanie dodatków do jedzenia zapobiega ospie. 

Teraz zostało przełknąć to, odczekać 3 miechy i zasiedlać ponownie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi