karol9 Zgłoś Napisano 22 godziny temu Witam Mam problem z euphylliami Głównie z paraankorami Glabry mają się dobrze. Podsumowując od około roku Większość paraonkor nie polipuje Po pewnym czasie padają Jeśli chodzi o parametry Stałe w okolicach Mo3 25 Po4 0.4 Ca 430 KH 10 Sól AF reef salt Ma ktoś pomysł co może im szkodzić lub czego brakować? Jeśli czegoś ważnego nie dopisałem proszę pytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 22 godziny temu (edytowane) Znawcą nie jestem. Z opisu trudno wywnioskować. Ja zbił bym to NO3 i PO4 wódką lub vsv albo podkręcił odpieniacz. Można by też dołożyć siporaxu. Zmierzył bym zasolenie. Można też wysłać wodę na ICP, zrobić podmianę jeżeli czegoś w wodzie brakuje. Rozejrzał bym się za wirkami czy ich nie widać na koralach. Opisz jaki masz system( pienidło, media, wielkość akwarium czym świecisz, jaka cyrkulacja i co dozujesz i dorzuć zdjęcie korali i zbiornika) bo tak to można z fusów wróżyć. Edytowane 22 godziny temu przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 4000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Tunze 6095, 2x Tunze 6045. SUMP(100x45x45): Odpieniacz TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Jebao SLW 20, Oświetlenie: 4x Radion XR15w G5 Pro + 1x Radion XR15 G6 +1x belka Orphek OR3 BluePlus 150cm + 1x T5 80w BluePlus + 1x t5 54w BluePlus . Oświetlenie sumpa: Hydra 32HD + Spectra 30w. Sól: Fauna Marin Professional Sea Salt wcześniej Red Sea Reaktor wapnia Maniacus RW-200-500 Karmnik automatyczny JBL. węgiel 250ml i phosguard 200ml VSV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 godzin temu Paraankory są zupełnie inne niż glabry, Przyczyn może być wiele, światło, cyrkulacja, wysokie kh. A powiedz jeszcze czy stawiasz je obok siebie? Paraankory z glabrami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 12 godzin temu 10 godzin temu, Steron napisał: Znawcą nie jestem. Z opisu trudno wywnioskować. Ja zbił bym to NO3 i PO4 wódką lub vsv albo podkręcił odpieniacz. Można by też dołożyć siporaxu. Zmierzył bym zasolenie. Można też wysłać wodę na ICP, zrobić podmianę jeżeli czegoś w wodzie brakuje. Rozejrzał bym się za wirkami czy ich nie widać na koralach. Opisz jaki masz system( pienidło, media, wielkość akwarium czym świecisz, jaka cyrkulacja i co dozujesz i dorzuć zdjęcie korali i zbiornika) bo tak to można z fusów wróżyć. Vs chodzi 12 ml z pompy Zasolenie 1.025 Wirki są ale nie widzę bezpośrednio na polipach Świece 2 x t5 Reef factory 2x s I 1 x l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 godzin temu Dlaczego trzymasz takie wysokie KH? Jakie duże masz akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 11 godzin temu 14 minut temu, karol9 napisał: Vs chodzi 12 ml z pompy Zasolenie 1.025 Wirki są ale nie widzę bezpośrednio na polipach Świece 2 x t5 Reef factory 2x s I 1 x l Jak byś miał wirki to glabry by pierwsze poleciały. Jakie odstępy masz miedzy glabrami a paraankorami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 7 godzin temu Duże to nie wina że się dotykają. Przesyłam zdjęcie paradivsy 4 godziny temu, katani napisał: Dlaczego trzymasz takie wysokie KH? Jakie duże masz akwarium? Jak leje równo balling to tak mi wychodzi. 500 w obiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 6 godzin temu 41 minut temu, karol9 napisał: Duże to nie wina że się dotykają. Przesyłam zdjęcie paradivsy Jak leje równo balling to tak mi wychodzi. 500 w obiegu Glabry potrafią do 15cm wyciągnąć macki, wystarczy że dwa razy dziennie dotknie. balinga ustawiasz do KH, ono jest za wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 6 godzin temu Ale jak zmniejszam KH I ustawiam jednakowe to mam za Niskie Ca i Mg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 godzin temu 8 lat leję ballinga, i nigdy nie szło równo. daj fotkę całego, gdzie są euphylie jedne i drugie. robiłeś ICP może ? co oprócz ballinga lejesz do akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, karol9 napisał: Ale jak zmniejszam KH I ustawiam jednakowe to mam za Niskie Ca i Mg Ale skoro KH się utrzymuje na 10 to dawkę masz dobrą tylko poziom za wysoki. Zmniejsz dawke o połowę a gdy spadnie do 8 KH to ustaw docelową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 2 godziny temu To spróbuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 2 godziny temu 42 minuty temu, karol9 napisał: To spróbuję. Wrzuć zdjęcie całego akwarium i opisz bardziej, będzie można coś więcej powiedzieć. U mnie paraankora nie chce się przyjąć, mam glabry, ancory i yaeyamensis. Zaakceptowałem to i z tym żyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 53 minuty temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 36 minut temu Odsuń euphilie od goniopory, to tak na moje oko. Obok jakich korali stawiałeś Paraankory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach