Perkoz Zgłoś Napisano Wtorek o 13:02 Witam. Mam pytanie, na ile dni jesteście w stanie zostawić akwarium bez obsługi, zamykacie dom i jedziecie. Nikt nie zagląda. Ile dni, akwarium z sumpem czy bez . Dziękuję za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Wtorek o 13:20 U mnie z reguły ktoś zagląda jednak, ale jakbym musiał, to myślę że tydzień spokojnie przezyje, 10 dni pewnie też, a w ostateczności 2 tygodnie. Ryby bez jedzenia przeżyją 2 tygodnie, reszta jest zautomatyzowana. Jedyne co, to dolewka mi na 2 tygodnie nie starczy. tak naprawdę problematyczna mogłaby byćawaria przy dwóch tygodniach nieobecności. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano Wtorek o 16:09 Maksymalnie 4-5 dni, na więcej nie pozwoli dolewka, zbiornik na osmozę nie jest zbyt duży, więc ktoś musi wpaść i dopełnić zbiornik. Nie ma sumpa tylko panel. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano Wtorek o 16:31 Ja bez problemu zostawiam akwarium na 7 dni dolewka w beczce karmnik automatyczny ustawiony kamera na żywo w telefonie jest i spokojnie można jechać. W razie czego klucz ktoś z rodziny ma jakby coś się działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano Środa o 10:42 (edytowane) Ja jak wyjeżdżam na 7 dni na urlop to zostawiam akwarium z sumpem pod opiekę bratu. Karmi wtedy mrożonkami codziennie, uzupełnia dolewkę 1-2 razy oraz raz wylewa kubek odpieniacza. Po powrocie mam zarośnięte szyby glonami. Jak wyjeżdzam na 2-3 dni to myję kubek i uzupełniam dolewkę przed wyjazdem i zostawiam bez opieki akwarium na te 3 dni. Mam automatyczny karmnik na suchy pokarm. Edytowane Środa o 10:53 przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 12 godzin temu tak w ciemno to tydzien. A w zimie to pewnie i 2-3 tygodnie teoretycznie. Niemniej na tydzien nie obawiam sie zostawiać Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 11 godzin temu Do 10 dni bez problemu, karmnik automatyczny i jest spokój, problemem są awarie których nikt nie przewidzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach