Skocz do zawartości
Marx

aiptasia?

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w ocenie, czy poniższe zyjątko to szkodnik czy tez nie

Niestety nie udalo mi sie wycisnac lepszej fotki z aparatu, mam nadzieje ze cos uda sie dostrzec

Dodam, iz otrzymalem je w komplecie z zoanthusami (nadprogramowo) od znajomego, ktory nie posiada aiptasii,

Do tej pory zylo sobie, ale widze ze uroslo i zaczyna parzyc zoanthusa

Nie przemieszcza sie

Nie ma widocznej nogi, ale moze byc pod kamieniem

Nie przypomina mi aiptasii, ale wydzialem ja tylko na zdjeciach, wiec moge sie mylic

Jest tylko jedna sztuka

aiptasia.jpg

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to aiptasia ja sam do niedawno hodowałem byczą do przedwczoraj kiedy przyblizyła sie do cladielli...

Jak inni forumowicze potwierdzą to trza ja wywalić:D

olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze tak.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniewaz oczy moje daja lepszy obraz, powiem czym moim zdaniem sie rozni od zdjec aiptasii, ktore widzialem:

-czulki sa chude na calej dlugosci, a nie grubsze-ciensze

-czulki sa bardzo dlugie

-brak widocznej nogi

-nie przemieszcza sie

Poniewaz nie ma skali, dodam, ze ma on rozmiar polowy malego paznokcia (stad takie slabe zdjecia)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Jeżeli nie chcesz mieć problemu na parę miesięcy , za parę miesięcy to wywalaj natychmiast!!!!!!! Wyjmij skałkę i wyskrob dokładnie( nie rób tego w akwarium )chwasta. Byłem kiedyś nieszczęśliwym posiadaczem około 200 aptasi ( mogło być więcej )i walczyłem z nimi za pomocą Chelmona rostratusa. Wynik rewelacyjny ale długotrwały (walczył z nimi ok. pół roku ).

P....... P.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem obglad za pomoca lupy i ma paski :)

eksterminacja raczej nieunikniona :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% Aiptasia! Wyrzuc poki jeszcze sie nie rozmnozyla!!

Pawelkuzdan nie wiem jakiej wielkosci masz akwarium ,ale moj Chelmut :D zjadl Aiptasie je w 2 tygodnie amialem ich naprawde b.duzo.MOze jakiegos leniwego kupiles :)

Dany

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te cholerstwo rozmanaża się bardzo szybko,

Próbowałem wstrzykiwania roztworu z miksera w otwór ale nawet tego nie poczuł, słyszałem że jest jakaś rybka (lub krab) który się tym żywi. ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lysmata wundermanii bodajrze.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lysmata to krewetka:) ale najlepiej proponuje Chelmona Rostratusa, ponoc krewetki nie sa za bardzo skuteczne... ale jak nie sprawdzisz to nie bedziesz wiedzial :D

Dany

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co mi zjadlo aiptazje (prawdopodbnie bo byla mala)?

Nie uwierzycie. Taki maly kielz, co przybyl ze skala. No, nie taki maly, tak ponad cm.

Patrze ktoregos dnia, na co on sie tak czai, az zalapalem, ze widzialem w tym miejscu cos aiptazjopodobnego. I rzeczywiscie, tylko sie otworzyla a on hyc! I ja zjadl, tzn. do dzisiaj nie ma po niej sladu. Balem sie, ze ja tylko rozfragmentuje po calym zbiorniku

ale albo to nie byla aiptazja albo zjadl ja do ostatniej komorki :D

Dla mnie byl to szok, od tego dnia wiem, ze trzeba w zbiorniku obserwowac WSZYSTKO.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem (aiptasia) tego przebiegłego diabelstwa, co niemiara.

Czego ja nie próbowałem, od zabiegów proponowanych przez Waldemara Żaka do mechanicznego usuwania.

Po jakimś czasie nabyłem 2 krewetki Lysmata wundremani, które widziałem jedynie na drugi dzień, widocznie ustalały, z którego końca zbiornika zacząć.

Od tamtego czasu nie widzę ani ukwiałów ani krewetek. Może wyżarły wszystkie aiptasie i z głodu zdechły, albo ???

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

"Dany" moje akwarium ma ok 190cm. długości. Karmię ryby b. obficie. To był raj dla aptasi. Ze względu na moje duże rurówki bałem się wpuścić Chelmona. Pierwszy zaczął właśnie od nich i został na drugi dzień wyłowiony, drugi natomias poradził sobie z nimi bez problemu oszczędzając w/w rurówki. Mam go pół roku i jeszcze w niektórych miejscach można zauważyć pojedyńcze egzemplarze.

A co do kalkwaser - to w moim przypadku nie dawało to żadnego efektu. Poparzyłem tylko sąsiadujące z nimi korale. Podobnie jest jeżeli chodzi o wrzątek.

P.S- U mnie było ich setki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P..............P.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.