Skocz do zawartości
Swirlej2

Kalkeaktor mini - podwojny ;

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki zaworkom od R@fala , udalo mi sie poprawic i niedlugo skoncze ten reaktor :)

Dane techniczne reaktora;

- wysokosc okolo 30 cm

- srednica rury 6 cm

- pojemnosc komor okolo 1,5 litra (obu razem)

- posiada srubunek na sonde Ph

- zalecany do nocniczkow okolo 100 - 200 literkow :D

- naklejka Kniopa silnie wskaziana :D

Koszt materialow w tym pompa okolo 150 zeta... ? :D

Wapno i Kh wyjdzie w praniu :D narazei nie wiem ile tego co i jak :D :D

(Pozostalo mi tylko do niego podlonczyc pompe , znalazlem jeszcze jakiesgos jednego starego Maxijeta ...:D)

y.JPG

y1.JPG

y2.JPG

xx.JPG

m.JPG

y4.JPG

y5.JPG

Dziekuje Panstwu za uwage :yes:D;):D;)

Dla tele nano - Swir :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

puszczajac w zapomnienie nasze niezgody,itp...

...to jak taki "swir" jak Ty buduje takie reaktory,odpieniacze,itp. ,to ja tez chce byc "swirem"

pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:yes hehe , thx Pilot , jasne ze to juz przeszlosc :D

grab.jpg

pozdr...

Ps; Jestes "swirem" , kazdy jest tylko trzeba poprostu w to uwierzyc :), wtedy zrobisz wszystko co tylko chcesz w zyciu:)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie , bardzo :D

Można zrobić wszystko !

(nawet takie rażące w oko byki)

Cos nie rozumiem jak to ma działać ale domyślam sie że jest nie kompletny. Widzi mi się jednak nawet taki ;-)

Z duszpasterskim pozdrowieniem Irek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO , mowilem ze podwojny przez o z kreska , a tesciowa krzyczala ze t owyjatek :D heh , pomyslalem ze nie bede sie speiral ze starszymi .

lustiges22.jpg

Irek , reaktor nie jest jeszcez skonczony jak bylo wyzej napisane .

Zamknij jednak oczy i wyobraz sobie ze od pompy leca rurki ze srubunkami i wszystko jest cacy :D

Ciesze sie , ze Ci sie widzi ten Kalkreaktor :D zamawiaj material i dlubiemy :D :D

W Twoim wykonaniu Twoj reaktor jest spoko , bardziej chodzilo mi oreaktor w wykonaniu Marxa .

pozdr...

Ps; Zanim jednak napisalem to sprawdzilem w googlach , podam do sadu google :D

http://www.google.ch/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2005-06,GGLD:de&q=podwujny

pod-wojne , pomyslalem ze moze chodzi o jakom wojne ..?:D nic dalej z tego nie kumam chopie :D

W Polsce chyba sami ludzie nie wiedza jak sie to powinno napisac ..?:D

Teraz widzicie ze internet klamie , jak wam mowie ze wapno TM nie funkcjonuje to znazyc ze zeby na tym zjadlem:D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykonanie tych kalkreaktorkow to profesjonalna robota...a do tego jak ma chodzic cos wlasnego,jeszcze wieksza frajda :D_o Zakladamy produkcje... Polska-Szwajcaria:-) Pozdro

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko , jezeli ktos ma pomysla , wezmie sie wiekszy lokal , zakupi maszyn i jedziemy :D nei widze przeszkod :D ide po niedzieli zglosze patent coby mi nie podkradli pomysla na te sprzeta :D :D

pozdr...

Ps; Ale tak na powaznie to chyba jednak oplaca sie zrobic cos samemu , mala rzecz a jak cieszy :D no i w kieszeni zawsze pare zloty wiecej na nastepne pomysla luzak.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny - jesli tylko mógłbym cos doradzić, to doprowadzenie wody z co2 zrobiłbym w pierwszej komorze, ale na dole. Wyjscie z góry do drugiej komory na dole i wyjście wody do akwarium u góry drugiej komory. Z pierwszej komory z góry (spod kapsla) wężyk z zaworkiem do regulacji i do trójnika tuż przed wejściem pompy. Dzięki temu:

- mamy powtórny obieg CO2 (nie zapowietrza nam się 1 komora)

- woda z co2 porusza się "wydajniej" tzn - mniejsze ryzyko "zaczopowania" złoża przez częściowo już rozpuszczony wkład, a całkowite już "mleczko" pięknie schodzi nam do drugiej komory.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Hi Przemek , moze na poczatek to Cie przeprosze bo wtedy troche dorzucilem do pieca i nie potrzebnie zreszta , ale taki juz ze mnie narwaniec sorki :D

Za chwilke zrobie rysunek i podpowiesz mi czy Cie dobrze zrozumialem ok?:D

pozdr....

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RR.JPG

Tylko tam za dokladnie dalej co pisales nie zabardzo to widze bo ja wzrokowiec jestem , jak mi tylko napiszsz to ja nie zabardzo to to widze :D

Moglbys to moze narysowac prosze ..?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie bardzo :D

Nie dokazuj Swirlej, nie dokazuj bo jak sam widzisz

czasem można się naciąć na Kogoś kto ma rację i potem

przepraszać trzeba.:D

Cała koncepcja jest do bani i jeśli Przemek odważył się

wypowiedzieć lekko krytycznym tonem to i ja swe trzy grosze dołożę.

Gumka w dławiku elektrycznym po czasie i kontakcie z Ca

zparcieje i będzie ciekło :D

Nie ryzykował bym tego napisu na reaktorze :D

Może nikt z tej firmy nie czyta naszego forum :D

Daj Boże

Amen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to chodzi o wklad Knopa ktory jest w srodku a nie reaktor , ale to inna sprawa :D mozna zamalowac jak sie niepodoba . (napisa jest oryginalny :D

Po drugie sobie chyba kpisz z ta gumka :D takie gumy sa w kazdym prawie raktorze i nie ma prawa nic parciec , bo to jest originalny srubunek do rur PVC i nic ja tutaj nie wymyslilem , czesci sa orginalne tylko zestawienie do kupy tych czesci .

Jesli chodzi o przeprosiny Przemka to tylko moze za te kilka nie potrzebnych slow , ktore moglem sobie zaoszczedzic , a tutaj Twoje pare slow tez bylo raczej niepotrzebne.

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah , hehe czekaj bo nie zalapalem o ktora gumke Ci chodzi hehe , ta pod napisem Knopa to tymczasowo zeby sie rurka nie majtala hehe , jej nie bedzie wogole .

ok:)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek , mysle ze nie musze Cie przekonywac co do konstrukcji tego kalkreaktora , pokaze Ci pozniej linka pewnego akwarysty , ktory zrobil podobny wlasnie :D poogladasz sobie jego baniak :D

I kalkreaktor tez .

nara

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mam to tak zrozumiec jak Irek napisal to traktuje post Przemka jako wolny zart .

Ale mysle ze Przemek jednak napisal na powaznie i nic niemial przeciwko konstrukcji tego kalkreaktora bo jezeli mial cos przeciwko konstrukcji w co WATPIE to tylko swiadczyloby o jego nie wiedzy , poniewaz Kalkreaktor zostal wykonany na mniejwiecej podobny wzor konstrukcji Georga Webera.

A to co napisal dokladnie sie z tym zgadza , jedynie so moge pomyslec to tylko to ze to Ty nie masz pojecia o budowie kalkreaktorow:)

I mysle Irku , ze ogladajac Twoje konstrukcje Kalkreaktoa to raczej niemamy o czym rozmawiac i prosze nie szukaj ..ok?:D

http://www.astercity.net/~lumen/sprzet.html

O wiedzy tego akwarysty to chyba nie musze was przekonywac .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam swirlej2 mnie sie bardzo podoba ale cotam bede wiecej pisal moje zdanie znasz

:D:D:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D , R@fal Irek ma prawo byc zly ;)ale nie potrzebnie bo to wszystko co napisal Przemek to tak wlasnie mialo byc i jest w tym Reaktorze , chyba jednak Irek to Ty zle zrozumiales , lub chcialbys poprostu zeby bylo zle to tyla i wogole :D

(Zobacz czy nie ma byc to tak samo jak napisal Przemek.)

Zaznaczam Ci te punkty o ktorych pisal na zolto.

(Bardzo podoba mi sie tylko dodatkowo pomysl z trojnikiem , ale to naprawde super pomysl thx:) )

Nie wiem tylko o jakie "mleczko" tam chodzilo ..?

Pompa bedzie miala regulacje(kranik eheim`a) czyli jakby w razie za szybko plukala wklad to sie zmniejszy cyrkulacje .... "chyba czegos tam nie zrozumialem" :D

RR.JPG

"Bardzo ładny - jesli tylko mógłbym cos doradzić, to doprowadzenie wody z co2 zrobiłbym w pierwszej komorze, ale na dole. Wyjscie z góry do drugiej komory na dole i wyjście wody do akwarium u góry drugiej komory. Z pierwszej komory z góry (spod kapsla) wężyk z zaworkiem do regulacji i do trójnika tuż przed wejściem pompy. Dzięki temu:

- mamy powtórny obieg CO2 (nie zapowietrza nam się 1 komora)

- woda z co2 porusza się "wydajniej" tzn - mniejsze ryzyko "zaczopowania" złoża przez częściowo już rozpuszczony wkład, a całkowite już "mleczko" pięknie schodzi nam do drugiej komory. "

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Irek :

Bardzo ładnie bardzo :D

Nie dokazuj Swirlej, nie dokazuj bo jak sam widzisz

czasem można się naciąć na Kogoś kto ma rację i potem

przepraszać trzeba.:D

Cała koncepcja jest do bani i jeśli Przemek odważył się

wypowiedzieć lekko krytycznym tonem to i ja swe trzy grosze dołożę.

Gumka w dławiku elektrycznym po czasie i kontakcie z Ca

zparcieje i będzie ciekło :D

Nie ryzykował bym tego napisu na reaktorze :D

Może nikt z tej firmy nie czyta naszego forum :D

Daj Boże

Zastanawiam sie czy wiesz wogole o czym piszesz ?:] takie same dlawiki sa w orginalnych kalkreaktorach Knopa i nic tam nie gnije , gumy masz w kominie (podkladke) itd :D

Chyba Cie to boli ze u siebie nie masz dlawika na Ph elektrode :D hehe, wysle Ci jeden wstaw sobie ..?.:]

Tam pytales jeszcez jak przyczepie pompe ..?

Mysle ze ja poprostu przylutuje :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek , nie widzialem bledu i nie widze nadal w moim Kalkreaktorze , natomiast znalazlem miejsce w ktorym Ty myslisz ze jest blad , mianowicie ze sie bedzie zaopwietrazl tam w pierwszej komorze :D heh

tam jest plytka pod ta kapa z plexi wklejona dookola i wywiercony otwor dookola jednej z czesci srubunku i tez dookola zalane klejem :D

zaworek ten niebieski ktory na rysunku wyglada ze jest duzo nizej od dekla , wprowadzil Cie w blad , heh

on jest rowno z "koncem" wody , tak jakby byl poprostu z wierzchu , rowniutenko i jakby sie w razie cos zapowietrzalo to i tak poleci do komory nr 2 . Zrobilem tak dlatego ze spodobalo mi sie umieszczenie tych zaworkow na przeciw siebie bez zadnych petli :D to wszystko .

Plus dla Ciebie ze wiesz oco chodzi .

pozdr...

Ps; Dzieki za to , ze Ci sie podoba ten Kalkreaktor :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada nawet solidnie 8)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie dopisalem tam czegos a napewno beda zainteresowani wiec powiem , (zwiazane z parcieniem gum w morskiej wodzie :D )

No wiec wszystkie uszczelki gumowe , czy tez ssawki np; przy grzalkach sa wykonane z gumy , siedza latami w wodzie morskiej , nie chca sparciec :D

Guma w wodzie morskiej , czy nawet juz kable od pomp reaguja w ten sposob ze nie parcieja a twardnieja (dlatego u mnie w sumpie czy tez w baniaku zadna pompa nie jest zanuzona po kabel ! ), uszczelki gumowe potrafia sie skurczyc i zrobic twarde , nalezy je wtedy wymieniac .

Nic wiecej nie mam do dodania .

pozdr...

Pd; Ci ktorzy zanuzaja pompy razem z kablem , powinni uwazac jak je wyciagaja w celu wyczyszczenia , kabel jest tak stwardnialy ze moze nawet sie koszulka przelamac w miejsci gdzie jest zalana pompa z kablem ta zywica ...czy czyms podobnym .

Taki stwardnialy od wody morskiej kabel nalezy niezwlocznie polac dobrze goraca woda , wtedy staje sie znowu elestyczny , nastepnie nalezy przystapic do czyszczenia pompy :D

Z tym parceniem to sie pomylilem tam sorki :D (gumy kable nie parcieja tylko twardnieja ) zreszta sami zauwazyliscie napewno.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.