Skocz do zawartości
mustang

Kupilem żywa skale (tragiczny stan) - pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

alexw200 :

@amatimarines

Teraz to troszeczkę przesadziłeś. Po pierwsze to w Boga akurat niewierzę, po drugie ja niebronie Przemka tak jak to napisałeś, tylko ogólnie, gdyby to była sytuacja analogiczna np. w Botii pisałbym dokładnie to samo, po trzecie ReefShop jak każdy inny sklep ma towar 1-szego i 2-giego gatunku. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przed zamówieniem poprosić o fotke konkretnego okazu, który nas interesuje i albo się zdecydować albo nie.

Po czwarte, większość kolegów się ze mną zgodzi, nazywanie nas amatorami i "NIEPRAWDZIWYMI" akwarystami nieprzyspoży ci grona wielbicieli. Cociaż masz rację w pewnym sęsie jesteśmy amatorami, nie zajmujemy się tak jak Ty hodowlą na skalę przemysłową z punktami dystrybucji w całej Unii :);) napewno też mamy mniejsze, kiepsko urządzone zbiorniki,, nie to co Ty wielkie oceanarium z milionami ryb i korali, ale jedno mamy wspólne - PASJA - robimy to dla przyjemności i staramy się na tym forum komuś pomagać, jak cię to irytuje to poprostu SPADAJ.

Co do PCK to się mylisz, można zamówić taką samą skałę jak np. AM tylko w durzych ilościach i zamiast samolotem to posłać statkiem - ceny znacząco się różnią. Więc jak to mawia moja babka - Puknij się w dekielek i pomyśl zanim coś napiszesz.

;):):)@Swirlej2 teraz ty mu dowal do słuchu:D:D:D

:) a co tam bede pisal , skonczylem z durnotami , teraz rozmawiamy powaznie :)

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno - nie poruszajcie tematu konkurencji, szczególnie i tej najbliższej... Nie wiem czasem co mam powiedzieć klientowi, który przyszedł do nas na zakupy - był u Konkurencji i zamówił rybę - w dniu odbioru maiała wywalone jedno oko i stan zapalny skóry na jdenym boku - gdy zapytał co to jest - pok konsultacji pracownik mu powiedział, że ta ryba tak ma co 28 dni..(okres czy co... ;))(żeby było zabawniej - sytuacja z przed wczoraj)

Szkoda gadac - co do słów szanownego amatimarines - wiesz , czsem się zastanawiam czy taka osoba jak ty miała by odwagę to wszytsko powiedzieć live, u mnie na miejscu w sklpeie. Człowieku - nie znasz mnie, mojej firmy, nigdy u mnie nie byłeś, nic nie kupowałeś - skończ więc swoje teoretyzowanie - wystarczy przesledzić Twoje posty na tym forum - aż zastanawia , ze nikt z moderatorów Cię nie zablokował...

A jak masz wątplkiwości co do naszej wiedzy, jakości zwierząt itp - to zapamiętaj sobie, że wysyłalismy zwierzęta nim ty widziałes na żywo akwarium morskie ...

i mamy wielu klientów od tego czasu - i nikt lepiej od nas nie wie o tym, że JAKOŚĆ i ZADOWOLONIE Klienta to podstawa w tym biznesie. Bez tego dawno by nas nie było...

To tyle - na przysżłość dobra rada - uważaj na słowa, w których oceniasz innych - chyba że jestes taką alfa i omegą że to Cię do tego upoważnia.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

he

Te obrazki przedstawiają moją skałkę.

Przemek (w przeciwieństwie do konkurencji, z którą mailowałem wcześniej) nie widział problemu, żeby przesłac mi przed zakupem fotki wybranych (zgodnie z moimi wskazówkami) skałek. Poza tym, sam z siebie zaproponował odgazowanie skały w swoim zbiorniku. Skała ciągle jest w Reef-shopie, więc to może trochę chwalenie dnia przed zachodem słońca, ale jak na razie, o obsłudze przez Reef-shop mogę się wypowiadać w samych superlatywach.

pozdrawiam

kivi

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby sprawa byla jasna , bo ja niejasnosci to nie lubie , prosilbym tego kolege ktory ta skale zamawial zeby pokazal swoj zbiornik w nim cala technike i opisal jak robi wode ... znajdziemy wtedy blad i pomozemy .

(ta skala powinna sie jak juz w Twoim zbiorniku "odsmierdzeic" a nie zasmierdzeic cala wode heh i Ty miales oto walczyc zeby tak bylo a nei lamentowac , co Ty myslisz ze ja wkladalem do akwarium miod ..? :)

i popatrz teraz jak ladnie wygloda , a walila normalnie kupom ;)

SKALA.JPG

pozdr...

Ps; Ta skala z Reff-shopu (promocja) byla tansza ze wzgledu na to ze nie miala jakichs pieknych alg itd , jest za to porowata czego o swojej nie moeg powiedzeic zeby az byla taka , dlatego moze byla po nizszych cenach ale nie dlatego ze sie tam gdzies w pudelkach zacapila :) hyhy (wina lezy u Ciebie w Twoim systemie i tego jestem pewien jak nic )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam jedno

Wątek ma 54 posty a wiekszosc to faktycznie jedynie bicie piany nic nie wnoszące do dyskusji

Smutne jest to że jak grupowicze zadają pytania np w dziale pomoc to odpowiedzi zazwyczaj jest jedynie kilka

wolałbym poczytać coś naprawdę związanego z morszczyzna

zresztą na p.r.a. i natura.morskie jst tak samo

ludzie chyba uwielbiają sie kłócić i obrzucać kłamstwami

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to jest bardzo dobry pomysl , powrocic do tematu morszczyzny i zakonczyc ten watek , amen ;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także - faktycznie, uwaga co do tego że mógłbym bardziej się skupićna odpowiadaniu na listy jest słuszna - postaram sie codziennie nieco czasu poświęcić na to i jak będe mógł to pomoge.

Kończąc temat skały - pozowliłem sobie zejść na dół i cyknąć zdjecia skały z tej dostawy, o której cąły ten post. Zgadzma się - nie jest ona tak bogata w życie jak inne które mieliśmy(choćby ta z przed 1.5 miesiąca) , nie jest tak super kolorowa - ale takze cena jej jest bardzo atrakcyjna - i nie zgodzę się z nikim , kto twierdzi że to gruz albo kamienie kopane w ogródku...

Wam pozostawiam ocenę ...

808.jpg

810.jpg

811.jpg

812.jpg

813.jpg

814.jpg

815.jpg

816.jpg

817.jpg

818.jpg

819.jpg

820.jpg

821.jpg

822.jpg

823.jpg

824.jpg

825.jpg

826.jpg

827.jpg

828.jpg

829.jpg

830.jpg

831.jpg

832.jpg

833.jpg

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie się wtrącić. Nie wiem już o kogo z tą skałką chodzi, ale miałem podobną sytuację. Zamówiłem skałkę w Rafa.pl i defakto odebrałem nie na drugi dzień ale po 2 dniach bo za pierwszym razem kurier mnie nie zastał w domu po prostu. Od tej pory podaję nr komórki i adres do pracy jak coś kurierem zamawiam. Ale nie o to chodzi. Skałka na sucho 2 dni jeździła i nic wielkiego się nie stało. Wsadziłem do zbiornika i nawet teraz po 1,5 roku widze nowe glony i organizmy z niej wyrastające. Kolega popełnił błąd że nie "wyleczył" skały przed włożeniem do wody tylko ją od razu do akwa i niech się dzieje co chce. Przecież to podstwowa sprawa przepłukać skałkę i wyczyścić z obumarłych zwierzaków. Moja wydawała się czysta ale jak ją popłukałem w solance w wiaderku to syfu tam było ful. Moja rada jest taka, wlej wody do oddzielnego akwa, takiego żeby pomieściło skałę poprostu (woda ze zbiornika), trochę wody do wiadra, wyjmuj kamienie jeden po drugim, płucz i wyczyść wszystko, tj. usuń kraby, obetnij algi, usuń małże itp., przepłucz kamienie i do drugiego zbiornika. Tam podłącz dobrą pompkę cyrkul., kamień napowietrz. i odpieniacz na mokrą pianęę. Z głównego akwa wylej wodę do kibla i przygotuj nową i niech się miesza solanka z tydzień. Po tym czasie przełóz skałe do głównego akwa, ustawiając docelowo. Przed przełożeniem skały warto podłączyć filtrację i dodać pożywki dla bakterii żeby filtracj abio zaczęła działać.

Jeszcze jedno, zamiast obrażać wszystkich i pomawiać, weź się za ratowanie tej skałki. Napewno da się ją uratować/

Pozdrawiam i powodzenia w akwarystyce morskiej.

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wiosna , opalam sie :) u sasiada wybily kwiatki przed oknem hehe ;)

Opalam przez otworzone okno , grzeje niesamowicie :)

yyy.JPG

yyy1.JPG

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe , co smieszniejsze to u mnie 3 dni temu lezal snieg , przedwczoraj popadal w nocy deszcz , wszystko stopnialo a teraz swieci cala gembom slonce ;) ale blota miejscami tez sporo :)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do skaly - ona porowata jest tylko z wierzchu ok. 1-2cm. Rozwalalem taki kawalek i w srodku oprocz kilku tuneli dla malz byla lista skala

Moze tak ma byc, nie wiem.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w srodku wystarczajaco duzo dla bakteri i glonow Marx ;)

A po co Ty ja na pol lamales .. , chciales sie tego lepiej nawachac ...?:):)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U ciebie wiosna a u mnie lato, 20 stopni!!!! Szok termiczny!!! Ale jak jade do pracy to widze jeszcze troche sniegu w gorach.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to przecia mowie ze sie opalalem to nie moglo byc +5 ;) tylko ze ja jestem swiadomy tego ze do lata to jeszcze hoho :):)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

skoro zostałęm wezwany do odpowiedzi poprzez przytoczenie postów z moim przypadkeim z forum rafa.pl więc opisuje co i jak ma się na dzień dzisiajszy oraz jak z mojego punktu widzenia wygląda sprawa. Skała doszła w stanie jak opisałem w przytaczanych postach (obarczam za to firme GLS oraz po trosze sklep - mozna wysłać np. inna firmą kurierską, ale tego sam nie zaproponowałem, czyli moja wina też :D ), wygląd skały w 100% odpowiadł temu jaki został przedstawiony na zdjęciach. Jednakże skoro miała to być skała Żywa i w jakości PREMIUM!!!! to można by było spodziewać się czegoś więcej. Dla kontrastu mam zakupioną skałę z firmy Botia (też przytaczanej) i powiem tak, skała która leżała u nich w baniaku już dosyć długo (takie resztki) zostałą mi sprzedana w podobnej cenie oraz skała prosto z samolotu (1 dzień w akwa - tyle samo wedle zapewnień leżała moja w sklepie reefshop) ma się jak dzień do nocy. Po 3 tygodniach w akwa ze skały z reefshopa nic nie wylazło, nie ma żzadnych oznak Życia, poprostu nic. Skała z Boti na tej pierwszej pełno jakichś żyjątek które wychodzą na zewnątrz (takie kwiatuszki rozkładające się i chowające - reagują na światło), jakiś zwierzak niezidentyfikowany (podobny do glizdy) a skała prosto z samolowtu - no cóż 1 mały koral miękki, całkiem duży krab, jakiś małż pełno opisanych wcześniej 'kwiauszków' (nie mogę zrobić im zdjęcia :D ), a dodatkowo skała pięknie kolorowa i w ogóle. No cóż ale tak to nieraz bywa że jak się chce kupić tanio ( u mnie dodatkowo szybko - nie chciałem czekać tygodnia) to się dostaje zupełnie coś innego niż by się oczekiwało. Powiem tak podsumowując - skała z reefshopu przyszła dokładnie taka jak są prezentowane tu zdjęcia, nic z niej nie wylazło ale też i nic nie smierdziało, może jest żywa a może nie. To sie jeszcze pewnie okaże. Więc pozdrawiam wszystkich

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czyżby temet stał sie mało ciekawy, nie ma już pieniactwa tylko jak mysle rzeczowa moja opowieść i nikt sie do niej nie ustosunkuje. No cóż...

Pozdrawiam

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat z tym leninem to nie bardzo, bo on ponoć ...wiecznie żywy :) :) :D :D

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niewazne, kto jest winny, kto nie dopilnowal itd...

Sprawa sprowadza sie do tego, ze po prostu IMHO nie ma sensu kupowac skaly prze internet. Jest to ZAWSZE obarczone jakims ryzykiem, a to skala zmarznie, a to wielkosc nie ta, albo zbyt malo zycia itd... itp.....

Skale przed zakupem trzeba oberzec z kazdej strony, dotknac a nawet powachac, mozna sobie dobrac kawalki odpowiedniej, interesujacej nas wielkosci itd... itp....

Przez internet to sprzet mozna (trzeba) kupowac, przewaznie jest taniej, ale skale albo zwierzaki??? Hm....

Wiem, ze nie wszyscy maja tak dobrze jak ja, ze sklep mam za rogiem ale obstaje przy swom zdaniu.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wszystko w moim akwa poza sarcophytonem i błazenkami kupowałem przez net lub nawet telefonicznie (opis słowny wygladu) i jestem bardzo zadowolony z poziomu obsługi w sklepach netowych. Robiłem zakupy w um-um, reefshopie, aquariusie, korale.pl i aquanurcie i nigdy nie było problemu i zawsze dostawałem rzeczowe odpowiedzi na moje pytania. Oczywiście po pierwsze trzeba się zapytać co jak wygląda żeby nie być zaskoczonym a terminów wysyłki i odbioru pilnować jak oka w głowie - ale to chyba jest normalne jak się zamawia żywy towar czy nawet sprzęt o większej wartości.

A co do żywej skały prosto z frachtu - to (moim zdaniem) większość i tak umiera tego życia i po tygodniu wygląda jak wyciągnięta z sahary (czy jak kto woli martwa jak lenin :) ) - przecież transportowana jest bez wody i gąbki a także glony tego nie są w stanie znieść, ale po 2 miesiącach zaczyna być widać dlaczego jest to żywa skała tyle róznych różności z niej wyrasta.

A jak ktoś kupuje skałkę która sobie poleżała parę miechów w baniaku w sklepie to nic dziwnego że twierdzi że skała prosto z frachtu którą dostał to syf i kiła.

Z kolei zastanawiałbym się czy brać skałkę prosto z frachtu taką jaką przemek miał ze 2 miechy temu co to ociekała glonami wapiennymi itp. Przecież to zgnije po transporcie i będzie tylko większy syf na początku i dłuższe dojrzewanie w akwarium.

Ja tam sobie ostatnio w aquanurcie kazałem skałkę odleżaną w akwa zapakować w wodę jak korale i rybcie (facet przy telefonie zdziczał) i voila piękna skała przyjechała i prawie wszystko na niej przeżyło.

Nie ma co psioczyć na innych tylko TRZEBA SIE INTERESOWAĆ TYM CO SIĘ KUPUJE I KIEDY PRZYJEDZIE.

Wybaczcie DUZE LITERY ale krew mnie zalewa jak przeglądam bicie piany przez pięć stron na temat "czemu kurier nie jeździł i nie szukał mnie po mieście" i "moja skała jest łysa a w akwarium kolegi co ma morskie 3 lata jest taka ładna czerwona".

over & out

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna przeciez przeslac paczke przesylka konduktorska za 25 zl i ma sie paczke w ten sam dzien a jesli odleglosc niedaleka i jedzie expres to po paru godzinach.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.