KIDULT Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 co mnie zdziwilo, to nad Bali caly rok temperatura wody oscyluje wokol 28 stopni Celsjusza i nei zmienia sie cyklicznie jak w Morzu Czerwonym. co Wy na to? jak to sie ma do hodowli korali w akwarium? dlaczego 28 stopni powszechnie jest przyjete jako grancizna temperatura a w naturze to norma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 KIDULT a czy wlasnie taka temperatura nie jest przyczyna powolnego umierania raf koralowych. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 nie wiem czy mozna tak generalizowac, bo przeciez farmy koralowe na bali prawdopodobnie moczą sie w 28 stopniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2010 #214405 KIDULT :czytalem kiedys co nieco o hodowli marihuany w domu i tam to juz ludzie mieli zbadane bardzo szczegolowo, jaki jest wplyw cyklu temperatury/ czasu swiecenia na rozwoj i fizjologie maryski. podejrzewam ze z koralami moze byc analogicznie. Bardzo ciekawy temat,ostatni własnie czytałam wszystkie tego typu strony,aby znaleźć sposób na doświetlenie moich doniczkowych roślin, których zwyle w grudniu-styczniu tracę połowę.Jesli chodzi o akwarium morskie to jest to sprawa bardziej skomplikowana bo nie chodzi o jeden garunek. Ale tak jak i w ogrodnictwie- temperatura NIE JEST osobnym czynnikiem, a właściwie liczy się jej stosunek do innych, a głównie do światła. Gdybym mogła obnizyć temperaturę moim roślinkom i podnieść wilgotność to nie musiałabym ich doswietlać. Trzeba by zmierzyć i odkryć korelacje związane z temperaturą w naturze. Pierwsza jaka mi się nasuwa to nasycenie wody tlenem, ale może też zwiazek z natężeniem światła, czy raczej jego zmianą(bo na różnych głębokościach i tak są inne) Dąstępność ilość pokarmu-też nie jest stała-czy zależy od wahań temperatury dłuzszych niz dobowe? A co ruchem wody? Podejrzewamze ponieważ temat globalnego ocieplenia i zagłady raf jest na topie to na pewno istniej dużo takich badań-tylko trzeba do nich dotrzeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 sporo wody upłynęło w naszych akwariach od ostatniego postu i ciekaw jestem, czy ktoś z Was wprowadził w praktyce cykl temperatury wody lato/zima, a jeśli tak to czy i jaki miało to wpływ na życie? Czy faktycznie niższe temperatury zimą dają "chwilę" wytchnienia koralom, aby na wiosnę mogły ruszyć ze zdwojoną siłą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Zimą mam temp.22-23 C ,latem 18-20 C ,w moim zbiorniku nie wpływa temp.na wzrost korali ale wszystkie inne czynniki tak Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 18-20 latem to masz trochę chłodno chyba, że piszesz o pomieszczeniu w którym stoi akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Powinno być około 25 stopnie,ten wynik tez mnie zdziwił i uważam,że jest nie na miejscu. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
acezary Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Ja 2 tygodnie temu wyłączyłem grzałkę - temperatura wody spadła z 24 do 22 i nie chce opaść niżej Jak na razie nie zauważyłem zmian, poza niższym rachunkiem za prąd - jedynie ukwiał się podzielił, (reakcja na zmianę) ale on się lubi rozmnażać więc to może nie od tego. Cały czas jest napompowany - bubble tip. Latem temperaturę miałem z wyłaczoną grzałkę około 26-27stopni - podczas upałów. Akwarium stoi w salonie, w którym temperatura nei spada poniżej 20stopni. Utrzymywanie niskiej temperatury może być problemem podczas długiej awarii prądu. Trzymając 25st mamy bufor temperaturowy - minie kilka godzin zanim spadnie poniżej 20st. Zobaczę jaka będzie reakcja zwierząt po kilku miesiącach. Cytuj [420L] by acezary - jest || Szkiełko 140x50x55h - 385l + sump 110l, 120W LED + 2xT5 54W, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, NJ2300 64l CUBE - było || Szkiełko 40x40x40 | światło - 2 x PC Aquael | kaskada FZN2 z Purigenem + Chemipure |Tunza Nanostream 6015 | 8kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 w zeszła zime miałem grzałkę podłączoną przez 2 tygodnie. a tak to cały czas jest odłączona, woda w akwa utrzymuje sie sama na 24-26 stopni, w lato max 29 w zimie najniżej jaka była to 21 (wtedy grzałke podlączyłem, i utrzymywała 23) także dodatkowego poboru prądu przez akwa nie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 18-20 latem to masz trochę chłodno chyba, że piszesz o pomieszczeniu w którym stoi akwarium Takie mam mieszkanie latem zimne - zimą ciepłe Powinno być około 25 stopnie,ten wynik tez mnie zdziwił i uważam,że jest nie na miejscu. Powinno być ale nie jest , skutek oświetlania ledami a życie jednak ładnie się kręci Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bluewolfpl Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 Ja latem miałem bez grzałki i było 24 potem załączyłem grzale na 26 ale w ostateczności powróciłem do 23. W mieszkaniu jest koło 20 bez ogrzewania go więc po co grzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2019 Czy utrzymująca się przez dłuższy czas temperatura ok 28 stopni może być przyczyną obumierania euphylii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 8 Lutego 2019 W miesiącach letnich miałem temperaturę od 28st w nocy do nawet 31,5 w najcieplejsze dni i nic się nie działo z koralami w tym i z euphiliami, a mam trzy różne. W dzień jednak załączałem pompkę napowietrzającą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Zastanawiam się z tą temperaturą ponieważ w ciągu miesiąca już druga euphylia mi padła, a jedyne co to mam wahania temperatury od 26 do 28 stopni. Edytowane 9 Lutego 2019 przez brona25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 28 to nie jest tragicznie wysoka temperatura, a przynajmniej dla mnie, bo sps nie mam 5 godzin temu, brona25 napisał: Zastanawiam się z tą temperaturą ponieważ w ciągu miesiąca już druga euphylia mi padła, a jedyne co to mam wahania temperatury od 26 do 28 stopni. A długo już je masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 pytasz jak długo mam akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 Euphilie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 od października 2018 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 Nie, 28C nie ma wpływu. Euphylie to chwasty i najprostsze lps Opisz warunki w akwarium, litraż, światło, parametry i fotę wstaw - to więcej coś powie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2019 Godzinę temu, Raffy14 napisał: Opisz warunki w akwarium, litraż, światło, parametry i fotę wstaw - to więcej coś powie Akwarium ma 250 litrów, światło ŚWIETLÓWKI T5 6*39 W, zasolenie 1.025, KH = 8,5 , PO4=0,02 , N03 = 0, CA = 450, Mg > 1500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 10 Lutego 2019 11 godzin temu, Raffy14 napisał: Euphylie to chwasty Drogie te chwasty:)) 10 godzin temu, brona25 napisał: Akwarium ma 250 litrów, światło ŚWIETLÓWKI T5 6*39 W, zasolenie 1.025, KH = 8,5 , PO4=0,02 , N03 = 0, CA = 450, Mg > 1500 Ja mam NO3, PO4 wysokie, światła 0,7w/l niebieskie/actinic, i ładnie rosną i pompują. Najlepiej wstaw fotkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 W dniu 9.02.2019 o 21:03, Raffy14 napisał: Opisz warunki w akwarium, litraż, światło, parametry i fotę wstaw - to więcej coś powie Raffy jesteś coś w stanie podpowiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 Wstaw foto zbiornika, czasem mówi to wszystko - foto całości Kh ciut wysokie, trzymałbym max 7.5. No3 też na równe 0 bym nie trzymał, niskie ale wykrywalne. Napisz jeszcze jaką obsadę rybną masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach