Jacek_s Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Z przesyłką nie będzie problemu. Problem będzie z doborem odpowiednich diod. Ma ktoś sprawdzony sklep w którym mógłbym kupić diody Cree oczywiście:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 1 Września 2010 nim cokolwiek zrobisz - przelicz to sobie kilka razy. Nie żebym specjalnie namawiał - ale za naprawdę niewielkie pieniądze masz lampę która jest odpowiednikiem 175w HQI - jest na Cree i dla Twojego zbiornika będzie aż nadto. Nie wiem na ile zależy Ci na wyglądzie - ale podjerzewam że z kosztami na gotowo zmieścisz się pewnie na 70-80% tej ceny - pozostaje kwestia wykonania, zdolności, gwarancji - i samozaparcia:) http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=261_1056&products_id=7335 pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 2 Września 2010 Cześć, Na wyglądzie mi nie zależy, lampa będzie pod pokrywą. Jeśli chodzi o samo zrobienie i samozaparcie to jestem modelarzem i nie jest to dla mnie problem a nawet odwrotnie:) Dlatego proszę o poradę w sprawie zakupu diod, link do sprawdzonego sklepu i rodzaj diod. Pozdrawiam Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 2 Września 2010 JAcek - PW. Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 15 Września 2010 jak tam lampka się spisuje?? Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 15 Września 2010 Spoko, nie narzekam. Ostatnio dokupiłem 3 szczepki SPS-ów i wyglądają na zadowolone. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Pisałem kilka razy, że stosunek 50/50 jest ok, jednak z perspektywy czasu gdybym miał robić kolejną lampkę walnąłbym chyba jednak więcej niebieskich. Fajna sprawa to, że kolor zawsze mogę zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 16 Września 2010 W jakim stosunku byś dał i jak w wybarwieniem SPS-ów zauważyłeś różnice? Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 16 Września 2010 @deral, a możesz zdradzić jakich diod użyłeś Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 16 Września 2010 @Włodzimierz W pierwszym poście masz jak wół napisane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 17 Września 2010 daimen walnąłbym tym razem 60/40, z przewagą na niebieskie. Teraz lampa świeci mi właśnie mniej więcej w takich proporcjach. Przykręciłem trochę białe. Co do kolorów dla mnie rewelka, szczególnie pod samymi niebieskimi. Wszystko jak radioaktywne wygląda, wręcz świeci jak biała koszula pod ultrafioletem. Najlepiej gdybyś zobaczył jak wygląda te światło na żywo. Rzuć hasło pewnie ktoś chętnie Ci się pochwali swoim DIY. Zawsze możesz wpaść do mnie jak będziesz w okolicy :-) Wiem, że teraz jest urodzaj takich projektów tylko niestety są mało popularne na forum. Dlaczego??? Włodzimierz do projektu poszły: 24 x CREE XP-G R5 Cool White XPGWHT-L1-0000-00H51 24 x CREE XR-E Royal Blue XREROY-L1-0000-00A01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 17 Września 2010 heheh mam ciotkę w Chicago więc może kiedyś heheh a napisz mi jeszcze jakiej barwy jest white cool 6500K a royal blue jaki bin ??dzięki Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 18 Września 2010 Witam, znalazłem gotowe zestawy Cree White i Royal Blue na płytce z siedmioma diodami. co o tym sądzicie? kilka takich gotowych płytek, w moim przypadku cztery powinny dać radę. Jak sądzicie? 130 litrów w obiegu. http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut964 Pozdrawiam Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 18 Września 2010 wg mnie jedyny uzytek z tych diod to moze zrobic lekarz medycyny podczas rektoskopi. tu jest cos ciekawego: http://www.personal.psu.edu/sbj4/aquarium/articles/Photosynthesis.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikaczu2000 Zgłoś Napisano 18 Września 2010 no tak nie ma jak aktualna literatura sprzed kilkunastu lat.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 18 Września 2010 Dzięki za odpowiedzi, ale nie o to mi chodziło. Diody te dedykowane są do morskiego dlatego pytam czy nprawdę sie nadają czy szkoda kasy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus Zgłoś Napisano 18 Września 2010 Nadają się. A co do kasy - zależy jak kto podchodzi do sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smk Zgłoś Napisano 18 Września 2010 jacek - ja swoją lampkę zrobiłem na tych zestawach z cutter electronics. Efekt (nie tylko według mnie) rewelacyjny. Co do szczczegółów przerzuć kilka wątków niżej w DIY to znajdziesz. Choć nic nie zmienia się w moim odczuciu że diody LED bez "miekkiego" światła T5 jest trupie i wyprane. Cytuj 550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 18 Września 2010 Ok Dzięki. Poszukam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 Z czysto egoistycznego powodu, chciałbym podbić temat żeby liczba odsłon przekroczyła dziesięć tysiaków. Pozdrawiam i zachęcam do kontynuowania tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 Możesz pokazać akwarium oświetlone tą lampą...?? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 4 Lutego 2011 A ja mam pytanko do tworcy jaka jest wydajnosc arctic silver ? Rozumiem ze mowa o adhesive termal w standardzie jako dwie strzykawki po 3.5g. Czyli 7g kleju. Ile diod mozna przykleic tymi 7 gramami? Pozdrawiam Lukasz Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 4 Lutego 2011 Siedmioma gramami kleju przykleiłem wszystkie 48 diód i jeszcze trochę mi zostało. Ważne żeby mieszać klej małymi partiami, ponieważ dość szybko schnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalCichy Zgłoś Napisano 11 Marca 2011 Witam. Co myslicie o uzyciu takich Ledow zamiast Cree: http://gb.mouser.com/ProductDetail/Seoul-Semiconductor/W724C0/?qs=V9a8iPeg90yAQ6v7C17PnA== pozdrawiam Cytuj Akwarium 350 l Żywa skała 45kg Odpieniacz Turboflotor 1000 Oświetlenie Arcadia 2x54W, 2x54W aktynik Cyrkulacja 3 x 4000 + 1 x 2000 Wystartowało 8 grudnia 2009 sump 50 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 12 Marca 2011 Porażka. Od strony ekonomicznej zupełnie nieopłacalne. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach