tomiooo Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Loriculus przez pierwsze miesiące może nie ruszac korali, ale kidyś zacznie bo zechce urozmaicić sobie menu. U mnie po pól roku zaczęła gryśc styllophory i pocillopory. Cięzko było ją złapać, wiec lepiej rozważyć za wczasu kupno tej pięknej rybci. potwierdzam u mnie pocillopora jest łysa, pogadaj ze snochem on ma kilka sztuk Centropyg. PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Piękne ale wredne rybki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja man liriculle i juz zapomnialem jak wygladaja acry z dlugimi polipami Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Nawet jeśli na początku będzie ok, to w końcu i tak zacznie. Poza tym zamęczy Ci tridacny jeśli je masz. Miałem loricule i bicolor. Widziałem kilkadziesiąt sztuk w markach. Tylko patrzeć na wysyp postów w stylu "ospa, pomóżcie!" Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Mam C. Acanthops i na razie nie interesuje się SPS:) Wcina za to wszelkie glony ze skały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Chyba odpuszczę zakup tej ryby,piękna jest ale nie poświęcę sps Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Od dłuższego czasu mam C. Bispinosus. Zero problemów, niekiedy pogoni za inną rybka i tyle. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszD Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Mam C. acanthops i bispinose od roku i zero strat na razie. Przy okazji centropygi to przepiękne rybki Cytuj http://nano-reef.pl/topic/48524-moja-rafa/page__hl__%2Bmoja+%2Brafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Panowie jak długo je macie w baniakach? Na początku też pukałem się w czoło kiedy ktoś pisał że zrzerają spsy. Po pewnym czasie nawet opracowałem tezę na temat centropyge i zjadaniu sps -poszła do kosza razem z kilkoma szkieletami :/ sps Miałem sztukę która prawie zabiła żółtka,trafiła do sumpa po kilku dniach kiedy na policzkach pojawiły się pomarańczowe plamy (stres) wróciła do zbiornika.Oczywiście zabrała sie za żółtka, efekt był taki że oddałem ją dosklepu.Oczywiście to nie jest reguła ale..... Pozdrawiam Mariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Pierwsza Centropyge mi zdechła po 24 godzinach jakoś bo kupiłem ją już chorą. Dostałem drugą w ramach przeprosin i dzisiaj wygląda zacnie. Brzusio plus uśmiech Mam ją ze dwa lata na pewno. Pływa z żółtkiem. Totalny luzak. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Loricula dalej plywa. Co prawda sps-a mam jednego (porites), ale lps-ow i miekich niczego nadal nie rusza. Bispinosa powedrowala do kolegi, a wprowadzil sie flavissima. Zakochalem sie w tej rybci jeszcze jak mialem korale NP. Poki co nic nie skubie. Korale cale . Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Centropyg mam kilogram. Nie bralem jedynie tych niebiesko- zoltych, podobno te kolory zapewniaja konsumpcje sps-ow. Narazie jest ok. ale zaczynam sie bac. Jedna Loriculus mi padla i szkoda by bylo, gdyby druga zyla, ale kosztem korali. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Loricula dalej plywa. Co prawda sps-a mam jednego (porites), ale lps-ow i miekich niczego nadal nie rusza. Bispinosa powedrowala do kolegi, a wprowadzil sie flavissima. Zakochalem sie w tej rybci jeszcze jak mialem korale NP. Poki co nic nie skubie. Korale cale . one gustują w SPSach - szczególnie pocillopory PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Przyjdzie kryska na matyska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Czwarty rok mam Loricule, nie ta sama, ale pierwsza tez nic nie skubala. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Bedzie skubac, to przywiez na Wdzydze - oduczymy kazdego. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Centropyg mam kilogram. Nie bralem jedynie tych niebiesko- zoltych, podobno te kolory zapewniaja konsumpcje sps-ow. Narazie jest ok. ale zaczynam sie bac. Jedna Loriculus mi padla i szkoda by bylo, gdyby druga zyla, ale kosztem korali. a tam bez przesady ja mam taką od 4 lat i żadnego polipa nie straciłem, zresztą w nowym Zeszycie akwarium jest C.bicolor jako jedna z najgorszych z tej rodziny w sensie jedzenia polipów SPSów, także uśmiałem się po pachy, uważam że jak rybom nie brakuje niczego w ich jadłospisie to nie biorą się za koralowce Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Poczekamy zobaczymy to tylko kwestia czasu To tak jakby lwa nakłonić do jedzenia kartofli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Leoni; ta bicolor zawsze mi sie podobala, ale ostrzegano... Masz takowa i korale zyja ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 W poprzednim akwa miałem C. bicolor przez 2,5 roku, dopóki prądu na 8 h. nie wyłączyli pod moją nieobecność. Też nie skubała korali. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Leoni; ta bicolor zawsze mi sie podobala, ale ostrzegano... Masz takowa i korale zyja ? tak i szczerze polecam, wiadomo do ryby się nie wejdzie ale ja nigdy nie miałem z nią problemu, mój brat tez miał B.bispinosa i również bez problemu. Ogólnie jak czytam takie rzeczy jak napisali w ZA o całej rodzinie centropyg, to dla mniej doświadczonego morszczaka od razu nasuwa się samoistnie odpowiedź-- tych ryb nie da się trzymać z żadnymi koralowcami i osiadłymi bezkręgowcami typu rurówki, nie wiem skąd oni te informacje biorą. Ja polecam piękne rybki Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Bispinosa tez u mnie plywa i jest grzeczna. Boje sie jedynie bicolor Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Bispinosa tez u mnie plywa i jest grzeczna. Boje sie jedynie bicolor bierz w ciemno do odważnych świat należy Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Siema chciałem się poradzić was w sprawie cyntropyg bo chciałbym sobie wpuścić do baniaka tylko mam dylemat którą, bo jest ich troche a mam kilka na oku, i drugie moje pytanie czy można 2 cyntropygi w baniaku trzymać czy nie bardzo?????? - centropyge eibli - centropyge loricula - centropyge bispinosa Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZenonPL Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli będą podobnych rozmiarów, i różnie ubarwione, to powinny się dogadać. Od pewnego czasu pływa u mnie bicolor (zero zainteresowania koralami), wczoraj dodałem chetonika Chaetodon citrinellus, centropyga trochę do niego startuje, ale nie jakoś strasznie, i w sumie coraz słabiej, jeszcze chwila i zostaną kumplami ;-). Nie jest to co prawda centropyga vs centropyga, ale jakoś tam są spokrewnione, no i mają takie same zwyczaje pokarmowe. Edytowane 2 Listopada 2012 przez ZenonPL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach