Peniek Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2010 A ja mysle ze taki filtr bedzie idealnym producentem NO3.Takze pomysl z zastosowaniem filtra pulsacyjnego w akwarium morskim uwazam za kompletnie nietrafiony. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shwejk Zgłoś Napisano 1 Lipca 2010 A ja myślę, że to czy kubełek się, nadaje czy nie, może stwierdzić tylko to1mas. Jeżeli mu to pasuje to niech sobie go używa. Pytanie tylko, czy to się sprawdzi? W akwarium słodkowodnym można o takim filtrze zapomnieć na kilka miesięcy. W morskim, nieczyszczony na pewno będzie produkował NO3. Mi, na przykład nie chciałoby się go czyścić co tydzień. Każdy szuka dla siebie optymalnych rozwiązań, ja wole te bardziej "bezobsługowe" to1mas jeżeli jesteś na tyle cierpliwy, to masz dobry filtr na absorbenty, powodzenia Cytuj 200l+sump HQI150W+2x39WT5 Reefoctopus RO-PS-1000INT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 12 Października 2010 Odświeżam temat. Czy ktoś mógłby jasno napisać (przeczytałem cały ten wątek i kilka innych) jaka jest różnica w działaniu zwykłego filtra przepływowego a filtra kubełkowego? Zakładam że do jednego i drugiego wkładam to samo (na przykład konfiguracja rowa-węgiel-rowa). Dlaczego kubeł miałby być zły? Nie miałem nigdy ani jednego ani drugiego ale z budowy wydaje mi się że zasada działania jest identyczna. Jedyna różnica w wymiarze filtrów (kubły zazwyczaj są większe). Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Października 2010 Roznicy nie ma. Sa dobre do stosowania przeroznych absorbentow a zle, gdy sie tam na dluzej znajdzie material, na ktorym osiadzie brud i bakterie nitryfikacyjne.W obydwu jest srodowisko "tlenowe" i nitryfikacja odbywa sie na calego. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hate Zgłoś Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Witam wiem wiem zajmuje się akwarystyka roślina już kupę lat postanowiłem założyć sobie morskie ..nigdy nie miałem wiec zacząłem od studiowania forum czytam i czytam i natrafiłem na ten post a ze sam zastanawiam się nad wykorzystaniem kubła w moim akwarium Morskim pierwszym takim akwarium wiec przeczytałem od początku dokładnie cały post i ...za głowę się złapałem . 1 w kubłach niema miejsc beztlenowych niema takiej możliwości a dla rosliniaka fajnie by było by gdzie nie niegdzie się pojawiły ....dlatego ze bakterie beztlenowe fajnie rozkładają amoniak i różne substancje ale mniejsza o to 2 filt w rosliniaku czyści się co minimum 4 tygodnie zbyt dużo substancji tak zwanyej brudnej wody doc ktoś tu napisał ze nie mył raz przez rok Masakra . Fakt nie rusza się złoża bakteryjnego ceramika bio bale ale resztę się czyści minimum co 4 tygodnie 3 kubły są proste w obsłudze dziecko wyczyści w kilka minut 4 no2 jest zamieniane na no3 tak z tego co wyczytałem jest wszędzie morskie i szlodkowodne akwarium wiec jak filtr ma nam produkować no3 5 a i bym zapomniał fakt jeśli nie będzie prądu w domu przez 2 godziny filtr staje się bardzo niebezpieczny nie tylko w Morskim ale i w słodkowodnym akwarium ...ale jeśli taka sama sytulacjia stanie się w sumpie to co jest to mniejszy problem.....wątpię z własnego doświadczenia wiem ze oba systemy stają się niebezpieczne dla słodkowodnego akwarium a teraz moje pytanie czy mogę użyć filtra do mediów absorbujących i odpieniacza wiszącego na tylnej ścianie bo po przeczytaniu tego tematu zgłupiałem Edytowane 15 Marca 2017 przez Hate (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
speed_k Zgłoś Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) 34 minuty temu, Hate napisał: Witam wiem wiem zajmuje się akwarystyka roślina już kupę lat postanowiłem założyć sobie morskie ..nigdy nie miałem wiec zacząłem od studiowania forum czytam i czytam i natrafiłem na ten post a ze sam zastanawiam się nad wykorzystaniem kubła w moim akwarium Morskim pierwszym takim akwarium wiec przeczytałem od początku dokładnie cały post i ...za głowę się złapałem . 1 w kubłach niema miejsc beztlenowych niema takiej możliwości a dla rosliniaka fajnie by było by gdzie nie niegdzie się pojawiły ....dlatego ze bakterie beztlenowe fajnie rozkładają amoniak i różne substancje ale mniejsza o to 2 filt w rosliniaku czyści się co minimum 4 tygodnie zbyt dużo substancji tak zwanyej brudnej wody doc ktoś tu napisał ze nie mył raz przez rok Masakra . Fakt nie rusza się złoża bakteryjnego ceramika bio bale ale resztę się czyści minimum co 4 tygodnie 3 kubły są proste w obsłudze dziecko wyczyści w kilka minut 4 no2 jest zamieniane na no3 tak z tego co wyczytałem jest wszędzie morskie i szlodkowodne akwarium wiec jak filtr ma nam produkować no3 a teraz moje pytanie czy mogę użyć filtra do mediów absorbujących i odbieniacza wiszącego na tylnej ścianie bo po przeczytaniu tego tematu zgłupiałem Ja w roślinnym kubłów nie ruszałem częściej niż raz na pół roku. A zdarzało się że i cały rok śmigały bez ingerencji. Po co burzyć coś co potem przez miesiąc odbudowuje swoją florę bakteryjną. Edytowane 15 Marca 2017 przez speed_k (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hate Zgłoś Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Dnia 15.03.2017 o 19:16, speed_k napisał: Ja w roślinnym kubłów nie ruszałem częściej niż raz na pół roku. A zdarzało się że i cały rok śmigały bez ingerencji. Po co burzyć coś co potem przez miesiąc odbudowuje swoją florę bakteryjną. A miałeś rosliniaka w życiu czy ogólne akwarium .... nic się nie burzy złoża bakteryjnego się nie rusza ale gąbki minimum co 4 tygodnie chyba ze chce się mieć glonarium a nie rosliniak ale tu się nie będę z tobą spierał bo to nie forum o rosliniakach zapraszam na pierwsze z brzegu forum roslinyakwariowe.pl i poczytanie zanim napiszesz znów posty w stylu ze miałeś rosliniaka Edytowane 18 Marca 2017 przez Hate (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
speed_k Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) 11 godzin temu, Hate napisał: A miałeś rosliniaka w życiu czy ogólne akwarium .... nic się nie burzy złoża bakteryjnego się nie rusza ale gąbki minimum co 4 tygodnie chyba ze chce się mieć glonarium a nie rosliniak ale tu się nie będę z tobą spierał bo to nie forum o rosliniakach zapraszam na pierwsze z brzegu forum roslinyakwariowe.pl i poczytanie zanim napiszesz znów posty w stylu ze miałeś rosliniaka 7 lat miałem roślinne. I z doświadczenia wiem że im mniej się grzebie w filtrach i podłożu tym mniej jest problemów. A roslinyakwariowe to ja czytałem od samego poczatku. Na zdjęciu raczej nie widać glonarium. Też nie ukrywam że w tym zbiorniku miałem 4 filtry kubełkowe. I żadnego nie ruszałem częściej niż raz na pół roku. Po za tym czytanie to jedno, praktyka to drugie, a wypowiedzi ludzi (teoretyków) to jeszcze coś innego. Edytowane 19 Marca 2017 przez speed_k (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach